Πόρτα διάλογου από τον πρωθυπουργό της Καταλονίας

Πόρτα διάλογου από τον πρωθυπουργό της Καταλονίας

Ελλάδα/Κόσμος5 Οκτωβρίου 2017

 Ανοιχτή πόρτα στον διάλογο άφησε ο πρωθυπουργός της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν στο διάγγελμά του. Τόνισε ότι είναι έτοιμος για διάλογο, ωστόσο οι Καταλανοί ζητούν να γίνει σεβαστή και κατανοητή από όλους η βούλησή τους.

Οι επιθυμίες του καταλανικού λαού αντιμετωπίστηκαν ως εγκληματικές και παράνομες, ωστόσο η καταλανική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προστατέψει «όλους τους πολίτες στο δικαίωμά τους να εκφράζονται ελεύθερα», παραμένοντας πιστή στη δέσμευση να έχει ανοιχτή την πόρτα στον διάλογο, μη μετακινούμενη «από τη δέσμευση για ηρεμία και σταθερότητα».

«Είμαι έτοιμος για μια διαδικασία διαμεσολάβησης, επειδή η ειρήνη, ο διάλογος και η διαπραγμάτευση είναι στοιχεία της πολιτικής μας ψυχής» είπε και χαρακτήρισε ανευθυνότητα να μην απαντά κανείς στις εκκλήσεις για διάλογο.

Ο Κάρλες Πουτζντεμόν τόνισε ότι η διεξαγωγή του δημοψηφίσματος έγινε σε καθεστώς πρωτοφανούς καταπίεσης και καταστολής, ωστόσο «τις επόμενες μέρες θα διδάξουμε με τον καλύτερο πρόσωπό μας πώς εφαρμόζονται τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος».

«Είμαστε ισχυροί γιατί είμαστε αξιοπρεπείς», είπε, ενώ επισήμανε ότι οι Καταλανοί είναι ενωμένοι και δεν θα επιτρέψουν σε κανέναν να υφαρπάξει αυτή την ενότητα.

Η πρόταση Ιγκλέσιας

Η έκκληση επί της ουσίας για διάλογο έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τη στάση του Μαριάνο Ραχόι, που νωρίτερα είχε απορρίψει κατηγορηματικά την πρόταση του επικεφαλής των Podemos Πάμπλο Ιγκλέσιας για την αναζήτηση τρόπου διαμεσολάβησης ώστε να καθίσει στο ίδιο τραπέζι με τον Κάρλες Πουτζντεμόν.

Όπως απάντησε ο Ισπανός πρωθυπουργός «δεν μπορεί να συνομιλήσει με κάποιον που επέφερε ένα τόσο σκληρό χτύπημα στο κράτος».

Ο Πάμπλο Ιγκλέσιας είχε προτείνει -πιθανότητα έπειτα από συνεννόηση με τους Καταλανούς- τη δημιουργία ομάδας μεσολαβητών ώστε να βρεθεί λύση μέσω του διαλόγου στην καταλανική κρίση.

Ωστόσο, από την πλευρά της η ισπανική κυβέρνηση είχε καταστήσει σαφές πως ανέμενε το διάγγελμα του πρωθυπουργού της Καταλονίας για να αποφασίσει με ποιο τρόπο και ποια μέτρα θα αντιδράσει στα νέα δεδομένα.

Ο υπουργός Εσωτερικών Ραφαέλ Καταλά δήλωσε ότι «θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα που μας παρέχει ο νόμος και που ορίζει το Σύνταγμα», ενώ τόνισε ότι η κυβέρνηση δρα «απαντώντας με τρόπο αναλογικό και αυστηρότητα και όταν κρίνει ότι είναι ο σωστός χρόνος».

Επιπλέον για σκληρή αντίδραση, ακόμη και την ενεργοποίηση του άρθρου 155 του Συντάγματος (που δεν έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ), με το οποίο, ουσιαστικά η Μαδρίτη θα άρει την αυτονομία της Καταλονίας, θεωρείται πιθανή, ακόμη και αν μια τέτοια κίνηση ανοίξει τον ασκό του Αιόλου για την Ισπανία με τις συνέπειες να μην μπορούν να προβλεφθούν.

Προς αυτή την εξέλιξη εκτιμάται ότι οδηγεί και η παρέμβαση του βασιλιά Φελίπε το βράδυ της Τρίτης, που για πρώτη φορά απομακρύνθηκε από τις συνήθως μετρημένες τοποθετήσεις του, δεν έκανε αναφορά στη βίαιη επέμβαση των ισπανικών αρχών στην ψηφοφορία της Κυριακής, ενώ κατηγόρησε ευθέως τον Κάρλες Πουτζντεμόν ότι «καταπάτησε επανειλημμένα και εσκεμμένα το Σύνταγμα και έθεσε σε κίνδυνο τη σταθερότητα» τόσο της Καταλονίας όσο και όλης της Ισπανίας.

Επιπλέον εξέφρασε την πεποίθηση ότι το ισπανικό κράτος πρέπει να εξασφαλίσει τη συνταγματική τάξη στην περιοχή της Καταλονίας διαμηνύοντας ότι «είναι ευθύνη των νόμιμων κρατικών αρχών να εγγυηθούν τη συνταγματική τάξη».

Να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο του άρθρου 155, άλλωστε, δεν αποκλείεται ακόμη και η σύλληψη του πρωθυπουργού της Καταλονίας, ενώ ήδη έχουν ξεκινήσει ποινικές διαδικασίες κατά της καταλανικής αστυνομίας, των Mossos D' Esquadra.

Άλλα άρθρα στην ίδια κατηγορία: Ελλάδα/Κόσμος