Βαθύ το ρήγμα στην Ισπανία

Βαθύ το ρήγμα στην Ισπανία

Ελλάδα/Κόσμος3 Οκτωβρίου 2017

Σε γενική απεργία καλούν σήμερα δεκάδες συνδικάτα και οργανώσεις υπέρ της καταλανικής ανεξαρτησίας, μετά την άγρια καταστολή στο δημοψήφισμα της Κυριακής, στο οποίο το 90,09% ψήφισε «Ναι» και 7,8% «Όχι», σύμφωνα με την τοπική κυβέρνηση.

Η πρωτοφανής αστυνομική βία εναντίον των ψηφοφόρων, που προκάλεσε τον τραυματισμό σχεδόν 900 ανθρώπων, πυροδότησε εξελίξεις με τη Μαδρίτη να εξακολουθεί να τη δικαιολογεί πλήρως επαναλαμβάνοντας ότι η διαχείριηση  από τις δυνάμεις ασφαλείας ήταν «ανάλογη των περιστάσεων».

Η δεξιά κυβέρνηση της Ισπανίας δεσμεύτηκε να επιδιώξει κoιvή αvτίδραση μαζί με άλλα πολιτικά κόμματα απέναντι στην «υπέρ της ανεξαρτησίας πρόκληση» στην Καταλονία, έπειτα από το «παράνομο» δημοψήφισμα, όπως ανακοίνωσε η Μαδρίτη. 

Σε αυτό το πλαίσιο ο Μαριάνο Ραχόι είχε τη Δευτέρα δύο συναντήσεις με τον Πέδρο Σάντσεθ και τον Άλμπερτ Ριβέρα. Ο πρώτος ζήτησε από τον Ισπανό πρωθυπουργό να αρχίσει άμεσα το διάλογο με τον Κάρλες Πουτζντεμόν και να συνομιλήσει με όλα τα κόμματα, συμπεριλαμβανομένου και του Podemos. Ακόμη, ο γενικός γραμματέας των Σοσιαλιστών διαμήνυσε στον Ραχόι ότι το κόμμα του πρόκειται να ζητήσει στη Βουλή εξηγήσεις και ευθύνες από την κυβέρνηση.

Με τη σειρά του ο Ριβέρα επέμεινε στην ενεργοποίηση του άρθρου 155, ώστε να γίνουν εκλογές στην Καταλονία για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης. «Το άρθρο αναστέλλει την αυτονομία μιας περιφέρειας στην Ισπανία και δεν έχει εφαρμοστεί ποτέ στην ιστορία», είπε.

Δικαιολογώντας την πρότασή του ο αρχηγός των κεντροδεξιών «Πολιτών» δήλωσε ότι δύο είναι οι τρόποι για την ανεξαρτησία της Καταλονίας και ότι θεωρεί πως ο Πουτζντεμόν μπορεί να την κηρύξει μέσα σε 72 ώρες. Αλλά τόνισε ότι «πιθανώς ο μόνος τρόπος για να οδηγηθεί η Καταλονία στην κάλπη είναι εφαρμογή του άρθρου 155». Συμπλήρωσε δε ότι ο Ραχόι δεν έχει πάρει ακόμα τις αποφάσεις του και αναζητεί τρόπους για να σταματήσει τη διακήρυξη της ανεξαρτησίας.

Από την άλλη πλευρά, ο Κάρλες Πουτζντεμόν ανακοίνωσε πως δεν επιδιώκει «τραυματική» ρήξη αλλά μια νέα συνεννόηση, πως δεν είχε επαφή με την κεντρική κυβέρνηση της Ισπανίας και κάλεσε τον Μαριάνο Ραχόι να δηλώσει αν τάσσεται υπέρ της μεσολάβησης σε συνομιλίες για το μέλλον της περιοχής, υπό την εποπτεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σε συνέντευξη Τύπου ο ίδιος πρόσθεσε πως το οριστικό αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, το οποίο ήταν έγκυρο, δεσμευτικό και «πρέπει να το εφαρμόσουμε», κατά πάσα πιθανότητα δεν θα παρουσιαστεί στο κοινοβούλιο τη Δευτέρα ή την Τρίτη.

Επίσης, ο επικεφαλής των Podemos Πάμπλο Ιγκλέσιας προειδοποίησε τον ηγέτη των Σοσιαλιστών Σάντσεθ ότι ο Λαϊκό Κόμμα δεν είναι «αξιόπιστος συνομιλητής» για να ηγηθεί του πολιτικού διαλόγου στην Καταλονία αφού είναι ένα κόμμα «βίαιο», «διεφθαρμένο» και αυταρχικό «που διαλύει την Ισπανία». 

Την ίδια ώρα όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά, καθώς αναμένεται πότε θα συνεδριάσει η τοπική Βουλή της Καταλονίας για το επόμενο βήμα, εάν θα υπάρξει προσέγγιση με τη Μαδρίτη και ποια στάση θα κρατήσουν οι βουλευτές του ισπανικού κοινοβουλίου.

Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τα περισσότερα πολιτικά κόμματα, εκτός του Λαϊκού Κόμματος αναφέρθηκαν χθες στα πρωτοφανή γεγονότα. Νωρίτερα, η Κομισιόν αντέδρασε καθυστερημένα καταδικάζοντας τη βία, αλλά και υποστηρίζοντας ότι, σύμφωνα με το Σύνταγμα της Ισπανίας, δεν ήταν νόμιμη.  

Άλλα άρθρα στην ίδια κατηγορία: Ελλάδα/Κόσμος