Δεν... είδε δημοψήφισμα στην Καταλονία ο Ραχόι

Δεν... είδε δημοψήφισμα στην Καταλονία ο Ραχόι

Ελλάδα/Κόσμος2 Οκτωβρίου 2017

«Κανένα δημοψήφισμα δεν διεξήχθη στην Καταλονία», δήλωσε ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι, προσθέτοντας πως η πλειοψηφία των ανθρώπων δεν ήθελε να συμμετέχει σε αυτό το δημοψήφισμα, με αποτέλεσμα να προκληθούν αντιδράσεις από πλήθος στη Βαρκελώνη που παρακολουθούσε την ομιλία του σε γιγαντοοθόνη. 

Ο Ραχόι επιχείρησε να επιρρίψει όλες τις ευθύνες στην καταλανική κυβέρνηση: «Ο λαός της Καταλονίας ξεγελάσθηκε για να πάρει μέρος στην απαγορευμένη ψηφοφορία», υποστήριξε και πρόσθεσε πως το δημοψήφισμα ήταν ένα στρατήγημα της περιφερειακής κυβέρνησης εναντίον της νομιμότητας και της δημοκρατικής αρμονίας, «ένας δρόμος που οδηγεί στο πουθενά».

Επίσης, είπε πως «το μόνο που προσέφερε είναι να σπείρει τη διαίρεση και να προκαλέσει ανεπιθύμητες καταστάσεις» και ότι έχει δημιουργήσει «σοβαρές ζημιές στη συνύπαρξη».

«Η ευθύνη για αυτές τις πράξεις βαραίνει αποκλειστικά όσους προωθούν τη ρήξη της νομιμότητας και της συνύπαρξης» είπε και πρόσθεσε ότι  «η συντριπτική πλειοψηφία του λαού της Καταλονίας δεν ήθελε να συμμετάσχει στο σενάριο των αποσχιστών. Έδειξαν ότι είναι νομοταγείς και αγνόησαν την πρόσκληση κλήση [να ψηφίσουν] ... Όλοι οι Ισπανοί εκτιμούν τη στάση τους», κατέληξε ο Ισπανός πρωθυπουργός, επαινώντας την ισπανική αστυνομία για την υπεράσπιση του δικαίου και την επιβολή του νόμου. Επίσης, ευχαρίστησε την ΕΕ για την υποστήριξή της και είπε ότι οι ενέργειες της ισπανικής κυβέρνησης κινήθηκαν εντός του νόμου. «Το κράτος δικαίου επικράτησε στην Καταλονία», κατέληξε.νία ο Ραχόι.

Η δήμαρχος της Βαρκελόνης Άντα Κολάου χαρακτήρισε «δειλό» τον Ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι μετά τη βίαιη επέμβαση της αστυνομίας για να εμποδίσει τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Καταλονίας και τον κάλεσε να παραιτηθεί από την εξουσία, όπως έκανε και το κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς Podemos με το οποίο η δήμαρχος συνεργάζεται.

«Ξεπέρασε όλα τα όρια», «είναι ένας δειλός και δεν βρίσκεται στο ύψος της ευθύνης του (...) Κατά συνέπεια ο Μαριάνο Ραχόι οφείλει να παραιτηθεί», δήλωσε στους δημοσιογράφους η Κολάου, η οποία αντιτίθεται στην ανεξαρτησία της Καταλονίας, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Περισσότεροι από 800 τραυματίες στην Καταλονία, όπου εν μέσω πρωτοφανούς αστυνομικής καταστολής πραγματοποιήθηκε το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της περιφέρειας. 

Άλλα άρθρα στην ίδια κατηγορία: Ελλάδα/Κόσμος