Κουρδιστάν: 92,73%

Κουρδιστάν: 92,73% "Ναι" για την ανεξαρτησία

Ελλάδα/Κόσμος28 Σεπτεμβρίου 2017

Οι Κούρδοι του Ιράκ ψήφισαν υπέρ της ίδρυσης ενός ανεξάρτητου κράτους, ανακοίνωσε η αρμόδια εκλογική επιτροπή αναφορικά με το δημοψήφισμα που διεξήχθη τη Δευτέρα στο ιρακινό Κουρδιστάν έπειτα από πρωτοβουλία του προέδρου της περιοχής Μασούντ Μπαρζανί και προκάλεσε την οργή της Βαγδάτης και γειτονικών χωρών όπως η Τουρκία και το Ιράν.

Υπέρ της ανεξαρτησίας τάχθηκε το 92,73% των ψηφοφόρων, σύμφωνα με την εκλογική επιτροπή.

«Εκ των 3.305.925 ψηφοφόρων, το "ναι" συγκέντρωσε ποσοστό 92,73% και το "όχι" 7,27%» επισήμανε η επιτροπή διευκρινίζοντας ότι το ποσοστό συμμετοχής ανήλθε σε 72,16%.

Ο πρωθυπουργός του Ιράκ Χάιντερ αλ-Αμπάντι ζήτησε από τις κουρδικές αρχές να «ακυρώσουν» το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία, που διεξήχθη στο βόρειο Ιράκ, ως προϋπόθεση για να διεξαχθεί διάλογος για την επίλυση της κλιμακούμενης κρίσης.

Το ιρακινό κοινοβούλιο ζήτησε από τον Αμπάντι να στείλει στρατεύματα στην πετρελαιοπαραγωγό περιφέρεια του Κιρκούκ, η οποία ελέγχεται από τους Κούρδους, για να καταλάβουν τις πετρελαιοπηγές της, όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση του Ιράκ.

Το ιρακινό κοινοβούλιο ζήτησε επίσης να κλείσουν οι ξένες αντιπροσωπείες και τα προξενεία που λειτουργούν στην Αρμπίλ, την πρωτεύουσα του Ιρακινού Κουρδιστάν.

«Μέχρι τελευταία στιγμή πιστεύαμε ότι ο Μπαρζανί δε θα κάνει το λάθος να διεξάγει δημοψήφισμα, αλλά μάλλον κάναμε λάθος», δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά το δημοψήφισμα στο ιρακινό Κουρδιστάν.

Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος εξόργισε τον Ερντογάν, ο οποίος δήλωσε: «Όταν η Τουρκία κλείσει τους αγωγούς πετρελαίου το παιχνίδι θα έχει τελειώσει, και οι Κούρδοι θα πεινάσουν όταν τα φορτηγά σταματήσουν να πηγαίνουν στο Β. Ιράκ. Μόλις η Τουρκία επιβάλλει τις κυρώσεις της, οι Κούρδοι στο Ιράκ θα μείνουν εντελώς αβοήθητοι».

«Αν ο δρόμος της ειρήνης διακοπεί τότε η Τουρκία δε θα διστάσει να χρησιμοποιήσει τα μέσα που έχει στη διάθεσή της», προσέθεσε και τόνισε πως θα πρέπει «να συνέλθει η κυβέρνηση του Ιρακινού Κουρδιστάν και να δώσει τέλος σ’ αυτή την περιπέτεια».

Τέλος, σημείωσε πως το δημοψήφισμα αποτελεί απειλή για την εθνική ασφάλεια της Τουρκίας και συνέστησε στο Ιράκ να βρει τρόπο να επιτύχει εθνική ενότητα και όχι διχασμό. 

Άλλα άρθρα στην ίδια κατηγορία: Ελλάδα/Κόσμος