Μεγαλειώδης συγκέντρωση για την ανεξαρτησία της Καταλανίας

Μεγαλειώδης συγκέντρωση για την ανεξαρτησία της Καταλανίας

Ελλάδα/Κόσμος12 Σεπτεμβρίου 2017

Μαζικά διαδήλωσαν οι Καταλανοί στη Βαρκελώνη ζητώντας την ανεξαρτησία της περιφέρειάς τους, τρεις εβδομάδες πριν το δημοψήφισμα, το οποίο έχει απαγορευτεί από την ισπανική κυβέρνηση.

Η μεγαλειώδης συγκέντρωση ξεκίνησε στις 17.14, ώρα που παραπέμπει στο έτος 1714, όταν τα στρατεύματα του βασιλιά Φίλιππου Ε΄ κατέλαβαν τη Βαρκελώνη και κατάργησαν την αυτονομία της περιοχής. 

Και φέτος η εκδήλωση μετατράπηκε από γιορτή μνήμης σε μια ανοιχτά πολιτική υπόθεση για όσους επιδιώκουν την απόσχιση της Καταλονίας από την Ισπανία. 

Αρχικά το πλήθος τήρησε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων των τζιχαντιστικών επιθέσεων στην Καταλονία, τον περασμένο μήνα. Εικόνες που τραβήχτηκαν από ελικόπτερα έδειχναν τους δρόμους της πόλης πλημμυρισμένους από κόσμο.

Οι διαδηλωτές ανέμιζαν καταλανικές σημαίες, χτυπούσαν ρυθμικά ταμπούρλα, σκαρφάλωναν ο ένας στους ώμους του άλλου σχηματίζοντας ανθρώπινους πύργους, μια καταλανική παράδοση.

Οι συγκεντρωμένοι κρατούσαν πλακάτ που μεταξύ άλλων έγραφαν: «Αντίο Ισπανία», «θα γίνουμε μια ελεύθερη χώρα!» ή «γεμάτοι ελπίδα», φορώντας μπλουζάκια με τη λέξη: «Ναι».

Σχημάτισαν δε στο κέντρο της Βαρκελώνης έναν τεράστιο σταυρό, μήκους ενός χιλιομέτρου. Αυτός συμβολίζει το «X» που σκοπεύουν να γράψουν στο κουτάκι του «ναι» στα ψηφοδέλτια, την 1η Οκτωβρίου.

Οι διαδηλωτές τόνισαν ότι ελπίζουν ότι η ψηφοφορία θα διεξαχθεί όπως είναι προγραμματισμένο για την 1η Οκτωβρίου, παρά την προ ημερών απαγόρευση από το Ανώτατο Δικαστήριο, που το έκρινε αντισυνταγματικό.

Σύμφωνα με τη δημοτική αστυνομία, στην κινητοποίηση συμμετείχαν περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι, γεγονός που καθιστά την μία από τις μεγαλύτερες των τελευταίων χρόνων. 

Άλλα άρθρα στην ίδια κατηγορία: Ελλάδα/Κόσμος