Πόθεν έσχετε γονείς;

Πόθεν έσχετε γονείς;

ΑΠΟΨΕΙΣ > Άρθρατου Σπύρου Φιλίππου*

Με αφορμή ένα mail που έλαβα από την Αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου σχετικά με την μη έγκαιρη υποβολή δήλωσης πόθεν έσχες από μέρους μου, νιώθω την ανάγκη να γράψω μερικές σκέψεις.

Θεωρώ το λιγότερο άστοχη την επιβολή αυτού του μέτρου, ειδικά για εκπρόσωπους Γονέων ή Εκπαιδευτικών ή ακόμα και Μαθητών (!) σε κάποιες περιπτώσεις . Οι εκπρόσωποι Γονέων (αλλά και οι υπόλοιπες κατηγορίες εκπροσώπων) επί της ουσίας δεν έχουν στα χέρια τους διαχείριση χρημάτων επομένως δεν μπορούν να  έχουν οικονομικό όφελος από τη συμμετοχή τους στις Σχολικές Επιτροπές Πρωτοβάθμιας ή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Την ουσιαστική διαχείριση των οικονομικών την κάνει η διοίκηση σε συνεργασία με το γραφείο παιδείας η οποία μάλιστα έχει και την πλειοψηφία σε κάθε επιτροπή. Κατά τη γνώμη μου σε αυτό στηρίχθηκε και η διοίκηση, όταν έδωσε στους προέδρους σχολικών επιτροπών τα «έξοδα παράστασης»  (περίπου 400 ευρώ κάθε μήνα,νόμιμα, κάτι με το οποίο επίσης διαφωνώ).

Η υποχρέωση να υποβάλλουν «πόθεν έσχες» οι εκπρόσωποι των γονέων, των εκπαιδευτικών και των μαθητών θεωρώ ότι σε πολλούς μπορεί να προκαλέσει την σκέψη «που πάω να μπλέξω εγώ τώρα» και να τους αποτρέψει από το να ασχοληθούν σε μια εποχή μάλιστα που οι περισσότεροι άνθρωποι κλείνονται στο καβούκι τους και αποφεύγουν ότι αφορά τα κοινά. 

Δεν είναι επίσης ανάξια λόγου επίσης και η οικονομική επιβάρυνση (λογιστής) στην οποία υποβάλλονται οι εθελοντές οι οποίοι καλούνται να βάλουν χρήματα από την τσέπη τους για να καλύψουν και αυτή την υποχρέωσή τους  ως μέλη της Σχολικής Επιτροπής. Στην οποία αφιερώνουν το χρόνο τους πολλές φορές σε βάρος της οικογένειάς τους . 

Πέραν από όλα αυτά όμως υπάρχει και ένα ακόμα θέμα  (ή τουλάχιστον υπάρχει στο δικό μου μυαλό). Η επιτροπή στην οποία καταθέτουμε το Πόθεν Έσχες ονομάζεται «Αρχή Καταπολέμησης της νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και της Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας και Ελέγχου των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης». 

Με προσβάλει να λογοδοτώ σε μια επιτροπή με αυτήν την ονομασία  λες και είμαι ο ιδιοκτήτης του ΝΟΥΡ 1. Πόσο μάλλον τη στιγμή που εκπροσωπώ γονείς ...  Ίσως σκεφτείτε πως είμαι υπερβολικός, αλλά έτσι νοιώθω.

Θεωρώ ότι όλο αυτό αποθαρρύνει απλούς, καθημερινούς ανθρώπους  από τη συμμετοχή τους στα κοινά και στις επιτροπές και με αυτόν τον τρόπο αφήνεται άπλετα ο χώρος σε «επαγγελματίες» που έχουν τον τρόπο και να κάνουν Πόθεν Έσχες αλλά και να το κάνουν να είναι«σωστό».

Στο κάτω-κάτω μήπως όλοι αυτοί που έφεραν την χώρα μας εδώ που είναι σήμερα, δεν καταθέτουν κάθε χρόνο Πόθεν Έσχες;

 

*Ο Σπύρος Φιλίππου είναι αναπληρωματικό μέλος στις Σχολικές Επιτροπές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του δήμου Ελληνικού - Αργυρούπολης και τακτικό μέλος της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας εκ μέρους της Ένωσης Γονέων Ελληνικού - Αργυρούπολης. 

Άλλα άρθρα στην ίδια κατηγορία: Άρθρα