Απόρριψη του αιτήματος της Ηριάννας

Απόρριψη του αιτήματος της Ηριάννας

Ελλάδα/Κόσμος17 Ιουλίου 2017

Με πλειοψηφία 3-2 το Πενταμελές Εφετείο Αναστολών Αθήνας απέρριψε την αίτηση της 29χρονης Ηριάννας Β.Λ και του συγκατηγορούμενού της, για αναστολή εκτέλεσης της πρωτόδικης ποινής που τους έστειλε στη φυλακή μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο.

Οι Εφέτες αποδέχθηκαν την εισαγγελική εισήγηση που ζητούσε να παραμείνουν στη φυλακή, καθώς είναι πιθανό "να τελέσει όμοια αδικήματα".

Οι δύο δικαστικοί λειτουργοί, που μειοψήφησαν, έκριναν ότι και οι δύο κατηγορούμενοι πρέπει να αποφυλακιστούν μέχρι τη δευτεροβάθμια δίκη τους, καθώς έκριναν βάσιμους και τους λόγους που επικαλείται η 29χρονη σχετικά με τη διδακτορικής της διατριβή, όσο και τους λόγους υγείας που επικαλείται ο συγκατηγορούμενος της.

Ως εκ τούτου, είχαν την άποψη ότι θα πρέπει να αφεθούν ελεύθεροι με την επιβολή περιοριστικών όρων.

Την απόρριψη του αιτήματος για την αναστολή εκτέλεσης της ποινής της 29χρονης Ηριάννας Β.Λ. πρότεινε ο εισαγγελέας της έδρας, υποστηρίζοντας ότι, εάν αφεθεί ελεύθερη, είναι πολύ πιθανόν να τελέσει νέα όμοια αδικήματα.

Ο εισαγγελέας επισήμανε ότι η διδακτορική διατριβή της Ηριάννας βρίσκεται σε πρώιμο κι όχι τόσο σημαντικό στάδιο, που να συντρέχει υπέρμετρη βλάβη.

Παράλληλα, ο εισαγγελέας πρότεινε να απορριφθεί η αίτηση αναστολής εκτέλεσης της ποινής του 33χρόνου συγκατηγορούμενου της Ηριάννας, για λόγους υγείας, ο όποιος έχει καταδικαστεί για συμμετοχή στην οργάνωση "Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς".

Κατά την ακροαματική διαδικασία η Ηριάννα -ενώπιον των δικαστών του Πενταμελούς Εφετείου Αναστολών- τόνισε: "Η μισή μου ζωή είναι η ακαδημαϊκή μου καριέρα και η άλλη μισή η εργασία μου. Διδάσκω και στο διδασκαλείο και στους πρόσφυγες. Εργάζομαι για το e-learning, ενώ είμαι εκπαιδεύτρια σε ξένους φοιτητές για εξ αποστάσεως εκμάθηση Ελληνικών. Ήμουν έτοιμη να συνεχίσω να κατακτώ πράγματα, ώσπου όλα κόπηκαν. Λίγο πριν από την καταδίκη μου ήμουν έτοιμη να καταθέσω ένα πρόγραμμα για παιδιά".

Και πρόσθεσε: " Ένα όνειρο που είχα από 19 χρόνων. Την 1η Ιουνίου μου στερήθηκε η ακαδημαϊκή μου διαδρομή, η εργασία μου, οι φίλοι μου, η οικογένεια. Η απουσία μου από αυτήν την τάξη είναι σαν να μου στερούν 6 χρόνια μεταπτυχιακά. Είχα βεβαιότητα για την αθώωση μου, ήξερα ποια είναι η αλήθεια, και ξαφνικά όλα χάθηκαν".

Ως μάρτυρες εξετάστηκαν δύο καθηγήτριες πανεπιστημίου, η Μαρια Ιακωβου και η Αμαλία Μοζέρ, και η μητέρα της Ηριάννας.

Η κ. Ιάκωβου είπε: "Τελείωσε με 9,85 με άριστα το 10. Εργάζεται μαζί μας 2,5 χρόνια. Παιδί με εξαιρετικό ήθος και χαρακτήρα. Είναι εξειδικευμένη επιστήμονας και προσφέρει έργο. Η κοσμήτορας είναι συγκλονισμένη με ό,τι συνέβη στην Ηριάννα. Η παρουσία της στο σχολείο του Πανεπιστημίου, όπου οι ξένοι μαθαίνουν ως δεύτερη γλώσσα τα ελληνικά είναι επιβεβλημένη. Μάλιστα πια αμείβεται αφού το Πανεπιστήμιο προσφέρει υποτροφία εργασίας στους αριστούχους".

Η Αμαλία Μοζέρ υποστήριξε ότι εάν δεν συνεχίσει η 29χρονη ό,τι έχει ξεκινήσει και παραμείνει στη φυλακή, θα είναι εξαιρετικά δύσκολο για το επαγγελματικό της μέλλον.

"Κάνει αυτό που αγαπάει παρά τις δυσκολίες. Ο δρόμος της κόπηκε. Ευχή μου είναι να μπορέσει να συνεχίσει ότι άρχισε", είπε η μητέρα της.

Άλλα άρθρα στην ίδια κατηγορία: Ελλάδα/Κόσμος