«Κόκκινες» περιοχές για εκδήλωση πυρκαγιάς

«Κόκκινες» περιοχές για εκδήλωση πυρκαγιάς

Ελλάδα/Κόσμος3 Ιουλίου 2017

 Σε κατάσταση συναγερμού έχει τεθεί η Πυροσβεστική Υπηρεσία καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες των προηγούμενων ημερών σε συνδυασμό με την αύξηση της έντασης των ανέμων προκάλεσαν πολλές δασικές πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο. Σε ύφεση τα δύο πύρινα μέτωπα σε Κότρωνα και Σκουτάρι Λακωνίας. 

Πυρκαγιά είχαμε τη Δευτέρα σε δασική έκταση στο Άνω Σούλι Μαραθώνα που τέθηκε σχετικά γρήγορα υπό μερικό έλεγχο. Είχε προηγηθεί μεγάλη πυρκαγιά (την Κυριακή) σε δασική περιοχή στην Αγία Ειρήνη της Κεφαλονιάς που επίσης τέθηκε υπό έλεγχο καθώς δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο και γίνονται μόνο κατασβέσεις.

Υπό μερικό έλεγχο τα μέτωπα σε Κότρωνα και Σκουτάρι

Στο πύρινο μέτωπο στον Κότρωνα Λακωνίας και το Σκουτάρι οι δυνάμεις της πυροσβεστικές έδωσαν επί ώρες τη μάχη με τις φλόγες καταφέρνοντας το μεσημέρι της Δευτέρας να θέσουν την πυρκαγιά υπό μερικό έλεγχο.

Στην περιοχή, όπως λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υποστράτηγος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Βασίλης Ματθαιόπουλος, επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις, αποτελούμενες από 120 πυροσβέστες και 30 αυτοκίνητα και προσθέτει: «Προσπαθούμε να θέσουμε υπό πλήρη έλεγχο την φωτιά, που βρίσκεται σε δύσβατο σημείο, με τη βοήθεια υδροφόρων της τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά και εθελοντικών ομάδων, ενώ παράλληλα θέλουμε να προλάβουμε τυχόν αναζωπυρώσεις, λόγω των ανέμων που πνέουν στην περιοχή».

Σχετικά με τις ζημιές που έχουν προκληθεί σε κατοικημένες περιοχές ο Βασίλης Ματθαιόπουλος αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «σε κάποια χωριά και οικισμούς η φωτιά πέρασε μέσα από τις αυλές των σπιτιών, γιατί στα περισσότερα υπήρχαν ξερά χόρτα και δέντρα».

Επίσης, όπως λέει, οι περισσότερες ζημιές σε σπίτια έχουν αναφερθεί στην περιοχή του Κότρωνα, αλλά αυτές είναι υλικές και μικρές, δηλαδή σε στέγες, σκεπές, ή άλλες κατασκευές.

Σε ετοιμότητα η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο εκπρόσωπος Τύπου της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, Σπύρος Γεωργίου οι «κόκκινες» περιοχές για εκδήλωση πυρκαγιάς για σήμερα Δευτέρα είναι η περιφέρεια Αττικής, οι περιοχές των Ιονίων Νήσων, η περιφέρεια δυτικής Ελλάδας, (Αχαΐα), η περιφέρεια Πελοποννήσου (Κορινθία, Αργολίδα, Μεσσηνία, Λακωνία), η περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (Φωκίδα, Βοιωτία), η περιφέρεια Θεσσαλίας (Σποράδες), η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική), η περιφέρεια Κρήτης (Χανιά).

Όπως επεσήμανε ο κ. Γεωργίου η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας «είναι σε ετοιμότητα, έχουμε ενημερώσει όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, κρατικές υπηρεσίες, περιφέρειες, δήμους να είναι σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας για την εκδήλωση πυρκαγιών».

Άλλα άρθρα στην ίδια κατηγορία: Ελλάδα/Κόσμος