Έξι σημεία για την αναθεώρηση του Καλλικράτη

Έξι σημεία για την αναθεώρηση του Καλλικράτη

Εν Δήμω > Ειδήσεις26 Ιουνίου 2017

Ο πρώην δήμαρχος Ελληνικού-Αργυρούπολης και επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Δημοτική Συνεργασία, Χρήστος Κορτζίδης, παρουσίασε τα βασικά σημεία της κριτικής του, στο πόρισμα της επιτροπής εμπειρογνωμόνων για την αναθεώρηση του Καλλικράτη.

Στην εκδήλωση της 23ης Ιουνίου που πραγματοποίησε η αντιπολιτευόμενη παράταξη, ο Χρ. Κορτζίδης τόνισε:

«1. Η αυτοδιοίκηση πρέπει να μπορεί να προσλαμβάνει προσωπικό με μόνιμη και σταθερή εργασία. Το πόρισμα της επιτροπής δεν ασχολείται με την κατάσταση του προσωπικού των ΟΤΑ.
2. Χωροταξικό των ΟΤΑ: είναι λάθος που η κυβέρνηση αποφεύγει να ανοίξει τη συζήτηση για το θέμα αυτό. Οι τοπικές κοινωνίες πρέπει να έχουν το δικαίωμα να αποφασίζουν οι ίδιες τι θέλουν και αυτό να είναι απολύτως σεβαστό. 
3. Σύστημα εκλογής και διοίκησης: συμφωνούμε με την καθιέρωση της απλής αναλογικής. Ζητούμε να γίνει βαθύτερη ακόμη τομή με την εκλογή του δημάρχου και των αντιδημάρχων από το δημοτικό συμβούλιο.
4. Εποπτεία ΟΤΑ: η αυτοδιοίκηση πρέπει να αποκτήσει επιτέλους την οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια που προβλέπει και το ίδιο το Σύνταγμα. 
5. Αρμοδιότητες: η αποκέντρωση αρμοδιοτήτων δεν πρέπει να οδηγεί στον κατακερματισμό και την υπονόμευση δημοσίων αγαθών και υπηρεσιών .
6. Πόροι: οι ΟΤΑ πρέπει να διαχειρίζονται τμήμα των εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανάλογο με τις αρμοδιότητές τους. Δυστυχώς η επιτροπή προτείνει να επεκταθεί η ανταποδοτικότητα και η φορολογική
αποκέντρωση
».

 

Άλλα άρθρα στην ίδια κατηγορία: Ειδήσεις