Νέα μέτρα και «ισχυρές δεσμεύσεις» θέλει η τρόικα

Νέα μέτρα και «ισχυρές δεσμεύσεις» θέλει η τρόικα

Ελλάδα/Κόσμος28 Νοεμβρίου 2014

Στον αέρα, είναι η διαπραγμάτευση με την τρόικα και αναζητείται πολιτική λύση για να περάσει το ελληνικό πρόγραμμα στο επόμενο στάδιο. Στελέχη της κυβέρνησης αναγνωρίζουν ότι για να επιτευχθεί συμφωνία θα πρέπει να ληφθούν νέα επώδυνα μέτρα.

Οι δανειστές περιμένουν «ισχυρές δεσμεύσεις από την κυβέρνηση για μία σειρά ζητημάτων, όπως είναι το δημοσιονομικό κενό του 2015, μία αξιόπιστη μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό και στο καθεστώς ΦΠΑ,   στις αγορές  προϊόντων, καθώς και  αλλαγές στο νόμο για τις ρυθμίσεις δόσεων οφειλών προς την εφορία και στα ταμεία».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση αποδέχτηκε μεγάλο "μαχαίρι" στους μισθούς του Δημοσίου, για να καλυφθεί το δημοσιονομικό έλλειμα ενώ η τρόικα ζητάει επιπλέον μείωση των νέων συντάξεων είτε με μείωση των συντελεστών υπολογισμού των νέων συντάξεων, είτε με τον υπολογισμό τους με τις αποδοχές της τελευταίας πενταετίας, καθώς και μείωση της κατώτατης σύνταξης μέσω της κατάργησης της κρατικής επιδότησης. *Σημειώνεται πως στα 486 ευρώ που αντιστοιχούν στην κατώτατη σύνταξη του ΙΚΑ, το 30% επιδοτείται.

Κυβερνητικά στελέχη εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για την δυνατότητα ψήφισης του νέου πακέτου αλλά και για το αν «αξίζει τον κόπο να γίνουν αυτές οι νέες θυσίες». Κάνουν λόγο για λίγες ελπίδες και ευαίσθητες ισορροπίες.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος, μίλησε χθες για μικρή παράταση του Μνημονίου, στο υπουργείο Οικονομικών μιλούν για χρονικό διάστημα ως τις 15-20 Ιανουαρίου, ενώ στην ευρωζώνη, μιλούν για παράταση 6 έως 12 μηνών.

Στη συνεδρίαση του Euroworking Group, δόθηκε εντολή να ξεκινήσουν όλες οι προκαταρκτικές διαδικασίες για την εφαρμογή του «σχεδίου Β», χωρίς να αποκλείεται το εναλλακτικό αυτό σχέδιο να είναι εξάμηνης διάρκειας, δηλαδή μέχρι τον Ιούνιο του 2015.

Άλλα άρθρα στην ίδια κατηγορία: Ελλάδα/Κόσμος