Επικίνδυνη κρίση στον αραβικό κόσμο

Επικίνδυνη κρίση στον αραβικό κόσμο

Ελλάδα/Κόσμος6 Ιουνίου 2017

Τρεις χώρες του Κόλπου -η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν- αλλά και η Αίγυπτος ανακοίνωσαν ότι διακόπτουν τις διπλωματικές σχέσεις τους με το Κατάρ, κατηγορώντας το εμιράτο ότι αποσταθεροποιεί την περιοχή, παρέχοντας υποστήριξη σε τρομοκρατικές οργανώσεις, όπως το Ισλαμικό κράτος. Οι εξελίξεις επηρεάζουν τη διεθνή οικονομία και προκαλούν αλυσιδωτές αντιδράσεις εντός και εκτός των συνόρων του Κατάρ.

Η συντονισμένη κίνηση - στην οποία προσχώρησαν αργότερα και η Υεμένη αλλά και η κυβέρνηση της Λιβύης- δημιούργησε ένα δραματικό ρήγμα μεταξύ των αραβικών χωρών, οι περισσότερες εκ των οποίων είναι μέλη του ΟΠΕΚ. 

Σύμφωνα με το κρατικό Σαουδαραβικό πρακτορείο ειδήσεων SPA, το Ριάντ έκλεισε τα σύνορά του, αποκόπτοντας και απομονώνοντας σε μεγάλο βαθμό το Κατάρ, από ξηράς, αέρος και θαλάσσης.

Επικαλούμενο αξιωματούχους, το SPA ανέφερε ότι η κίνηση αποσκοπεί στην «προστασία της εθνικής ασφάλειας της Σαουδικής Αραβίας από τους κινδύνους του εξτρεμισμού και της τρομοκρατίας».

Η χωρίς προηγούμενο κίνηση είναι η πιο σοβαρή κρίση μέχρι στιγμής μεταξύ των ισχυρών χωρών του Κόλπου και στενών συμμάχων των ΗΠΑ.

Η ένταση κλιμακώθηκε δύο εβδομάδες μετά την απαγόρευση λειτουργίας που επέβαλαν οι ίδιες χώρες στα ΜΜΕ του Κατάρ, επικαλούμενες δηλώσεις του εμίρη του Κατάρ, με τις οποίες ο Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Θάνι εμφανιζόταν να επικρίνει τη Σαουδική Αραβία. 

«Δεν υπάρχει λογική πίσω από την εχθρότητα των Αράβων προς το Ιράν, ενώ οι σχέσεις της Ντόχα με το Ισραήλ είναι καλές», φέρεται να είπε ο αλ Θάνι, εμφανιζόμενος να μιλάει και με καλά λόγια και για τη Χεζμπολά, που στηρίζεται από την Τεχεράνη. 

Το Κατάρ υποστήριξε ότι οι δηλώσεις αυτές -που αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο- ήταν «ψεύτικες», «κατασκευασμένες» και έκανε λόγο για ένα «επαίσχυντο κυβερνο-έγκλημα».

Στην ιστορία παρενέβη και το Ιράν βλέποντας δάκτυλο των ΗΠΑ πίσω από την κλιμάκωση των εντάσεων.

«Αυτό που συμβαίνει είναι τα πρώτα αποτελέσματα του "χορού των σπαθιών"» έγραψε στο Twitter ο εκπρόσωπος του προέδρου Χασάν Ρουχανί, αναφερόμενος στο στιγμιότυπο από την επίσκεψη του Τραμπ στη Σαουδική Αραβία όπου ο Αμερικανός πρόεδρος αξιωματούχοι του συμμετείχαν στον παραδοσιακό «χορό» πλάι στους Σαουδάραβες οικοδεσπότες τους.

Στο ταξίδι αυτό ο Τραμπ είχε ζητήσει από τις μουσουλμανικές χώρες να σταθούν ενωμένες απέναντι στον ισλαμικό εξτρεμισμό, ξεχωρίζοντας το Ιράν ως βασική πηγή χρηματοδότησης και ενίσχυσης των εξτρεμιστικών οργανώσεων.

Το Κατάρ εδώ και καιρό κατηγορείται από τους Άραβες γείτονές του ότι στηρίζει τον ισλαμικό εξτρεμισμό, και κυρίως τη Μουσουλμανική Αδελφότητα που έχει τεθεί εκτός νόμου στη Σαουδική Αραβία και στα ΗΑΕ, όπου θεωρείται επικίνδυνος πολιτικός εχθρός των κυβερνώντων δυναστειών.

Οι χώρες του Κόλπου με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία έχουν εδώ και καιρό ψυχρανθεί με το Κατάρ με αφορμή την υποστήριξη του Εμιράτου προς τον πρώην πρόεδρο της Αιγύπτου, Μοχάμεντ Μόρσι, μέλος της Αδελφότητας.

Τον Μάρτιο του 2014, η Σαουδική Αραβία, το Μπαχρέιν και τα ΗΑΕ ανακάλεσαν τους πρεσβευτές τους για τον λόγο αυτό, αλλά οκτώ μήνες αργότερα η κατάσταση εξομαλύνθηκε, όταν το Κατάρ υποχρέωσε ορισμένα μέλη της Αδελφότητας να εγκαταλείψουν τη χώρα. 

Άλλα άρθρα στην ίδια κατηγορία: Ελλάδα/Κόσμος