Eurogroup: Χωρίς συμφωνία για χρέος και β' αξιολόγηση

Eurogroup: Χωρίς συμφωνία για χρέος και β' αξιολόγηση

Ελλάδα/Κόσμος23 Μαϊου 2017

Δίχως να υπάρξει συμφωνία, όχι μόνο για την ελάφρυνση του χρέους αλλά ακόμα και για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ της Δευτέρας, η μαραθώνια συνεδρίαση του Eurogroup. Αν και αναγνωρίστηκε από τους Ευρωπαίους αξιωματούχους ότι η Ελλάδα έχει αναλάβει πλήρως τις ευθύνες της, έχει ψηφίσει σκληρά μέτρα και έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο, εντούτοις οι εταίροι περιορίστηκαν στο να... εκφράσουν την αισιοδοξία τους πως το ελληνικό ζήτημα θα κλείσει στο επόμενο Eurogroup -που θα λάβει χώρα στις 15 Ιουνίου- υπό την προϋπόθεση πως το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα. 

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι "κάναμε τεράστια πρόοδο", τονίζοντας ότι στην Ελλάδα "έχει γίνει πολλή δουλειά στον τομέα των μεταρρυθμίσεων".

Αναφορικά με την ελάφρυνση του χρέους, είπε: "Μελετήσαμε τις ανάγκες, τις διαφορετικές επιλογές, αλλά προς το παρόν δεν καταλήξαμε σε κάποια συμφωνία". Και πρόσθεσε ότι "πρέπει να γεφυρώσουμε το χάσμα στη συνεδρίαση της 15ης Ιουνίου".

"Οι τελικές αποφάσεις για το χρέος θα ληφθούν στο τέλος του προγράμματος", υπογράμμισε.

Ο ίδιος τόνισε ότι "η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης είναι πολύ κοντά, κάτι που θα ανοίξει και το δρόμο για την εκταμίευση των δόσεων, πριν το καλοκαίρι".

Για να συμπληρώσει: "Υπάρχουν ακόμα πολλά θολά ζητήματα, όπως τα πρωτογενή πλεονάσματα, αλλά κάναμε πρόοδο".

Αποκάλυψε πάντως πως υπήρξε συμφωνία, ώστε το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ να διατηρηθεί για 5 χρόνια (έως το 2022) και να μειωθεί στη συνέχεια.

Πρόσθεσε, επίσης, πως υπήρξε συμφωνία ώστε οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες να παραμείνουν χαμηλότερα από το 15% του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα.

Σε σχετική ερώτηση, απάντησε: "Θέλουμε το ΔΝΤ να συμμετέχει στην προσπάθεια, για πολύ λίγο δεν φτάσαμε σε συμφωνία απόψε".

"Δεν καταλήξαμε τώρα, αλλά η δουλειά που κάναμε είναι πολύ χρήσιμη", είπε από την πλευρά του ο επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί. Και πρόσθεσε ότι "η Ελλάδα τήρησε τις δεσμεύσεις της, κάτι που οδηγεί στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Ήδη 115 από τα 140 προαπαιτούμενα μέτρα έχουν εκπληρωθεί".

"Η Ελλάδα ήδη έχει εκπληρώσει τις προϋποθέσεις για να υπερκεράσει τη διαδικασία του ελλείμματος", σημείωσε ο επίτροπος.

Ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρένγκλινγκ, είπε ότι "θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για το χρέος", για να σημειώσει ότι "είμαστε έτοιμοι να κάνουμε τις εκταμιεύσεις μόλις υπάρξει πλήρης συμφωνία". "Θέλουμε να μιλήσουμε για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα, που συμφωνήθηκαν τον Μάιο 2016", πρόσθεσε.

 

Το επίσημο ανακοινωθέν

"Το Eurogroup διεξήγαγε μια εις βάθος συζήτηση σχετικά με τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους της Ελλάδας, αλλά δεν κατέληξε σε συνολική συμφωνία. Οι εργασίες θα συνεχιστούν τις προσεχείς εβδομάδες στο πλαίσιο που συμφωνήθηκε τον Μάιο του 2016, προκειμένου να επιτευχθεί οριστική συμφωνία κατά την επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup. Αυτό περιλαμβάνει μια φιλόδοξη και οικονομικά υγιή μεσοπρόθεσμη πορεία πρωτογενούς πλεονάσματος για την Ελλάδα", σημειώνεται στο ανακοινωθέν του Eurogroup.

Επίσης, το Eurogroup χαιρετίζει την προκαταρκτική συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ της Ελλάδας και των θεσμών σχετικά το σύνολο των πολιτικών μεταρρυθμίσεων που θα στηρίξουν την οικονομική ανάκαμψη της χώρας και επισημαίνει πως η συμφωνία αποτελεί σημαντικό βήμα προς την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος μακροοικονομικής προσαρμογής της Ελλάδας.

Μάλιστα, το Eurogroup επικρότησε την πρόοδο που σημείωσε η Ελλάδα στην εφαρμογή ήδη σημαντικού μέρους των προαπαιτούμενων και προστίθεται:

"Τα μεταρρυθμιστικά μέτρα που έχουν θεσπιστεί από την Ελλάδα καλύπτουν τομείς όπως οι συντάξεις, ο φόρος εισοδήματος, η αγορά εργασίας και ο ενεργειακός τομέας. Πρέπει να υποστηρίξουν τη φιλική προς την ανάπτυξη επανεξισορρόπηση της οικονομίας και να καταστήσουν τη μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική στρατηγική της Ελλάδας πιο ισχυρή. Το Eurogroup κάλεσε τους θεσμούς από κοινού με την Ελλάδα και τρίτα μέρη να υποστηρίξουν μια ολική στρατηγική ενίσχυσης της ανάπτυξης".

Άλλα άρθρα στην ίδια κατηγορία: Ελλάδα/Κόσμος