Απεργιακές κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα

Απεργιακές κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα

Ελλάδα/Κόσμος16 Μαϊου 2017

Με μπαράζ κινητοποιήσεων υποδέχονται τα νέα μέτρα για το κλείσιμο της αξιολόγησης εργαζόμενοι, κόμματα, φορείς και συνδικάτα. Το σύνολο σχεδόν των κοινωνικών ομάδων θα συμμετάσχει στην γενική απεργία για το «4ο Μνημόνιο», ενώ οι μετακινήσεις το απεργιακό τριήμερο, και ιδιαίτερα την Τετάρτη, θα διεξάγονται μετ' εμποδίων.

Σε 24ωρη γενική απεργία καλούν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ την Τετάρτη 17/5 ενάντια στην νέα συμφωνία που φέρνει η κυβέρνηση στη Βουλή. Όπως εκτιμούν «η νέα συμφωνία εμπεριέχει την πρωτοτυπία ότι ενώ ουσιαστικά πρόκειται για το 4ο Μνημόνιο τα νέα μέτρα δεν θα ακολουθούνται από νέα χρηματοδότηση».

Στις κινητοποιήσεις της Τετάρτης 17 Μαΐου συμμετέχει η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος, «αντιδρώντας στη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές αλλά και των γενικότερων προβλημάτων που βιώνουν όλοι οι επαγγελματίες, όπως οι αυξημένες επιβαρύνσεις στο ασφαλιστικό, η αύξηση του ΦΠΑ, η μείωση του κύκλου εργασιών και κατανάλωσης, το φορολογικό», σύμφωνα με ανακοίνωσή της. Η κεντρική κινητοποίηση της Αθήνας έχει προγραμματιστεί για την Τετάρτη 17 Μαΐου, στις 11:00, στην Πλατεία Κλαυθμώνος, με πορεία στη Βουλή. Η ΓΣΕΒΕΕ καλεί τους αυτοαπασχολούμενους, μικρομεσαίους και εμπόρους να συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις «δίνοντας μία απάντηση στις προσπάθειες που γίνονται για ολιγοπώληση της αγοράς».

Σε ξεσηκωμό ενάντια στη νέα ληστεία και στην κοροϊδία κυβέρνησης - κεφαλαίου - ΕΕ και σε μαζική συμμετοχή στη γενική απεργία στις 17 Μάη καλεί το ΠΑΜΕ. 

Παράλληλα καλεί και σε απογευματινά συλλαλητήρια την Πέμπτη 18 Μάη σε όλες τις πόλεις. Μέχρι στιγμής κινητοποιήσεις έχουν ανακοινωθεί σε αρκετές πόλεις σε όλη τη χώρα. Στην Αθήνα το συλλαλητήριο θα πραγματοποιηθεί στις 7 μ.μ. στην Ομόνοια.

 

Από αύριο ξεκινούν οι απεργιακές κινητοποιήσεις 

Σε 24ωρη απεργία προχωρούν αύριο οι δημοσιογράφοι: Τα Διοικητικά Συμβούλια των Συνεργαζομένων Ενώσεων στο χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ, κατά τη χθεσινή τους συνεδρίαση και στο πλαίσιο της απεργιακής πανελλαδικής πανεργατικής κινητοποίησης, αποφάσισαν τη συμμετοχή τους με την κήρυξη 24ωρης απεργίας από τις 6 π.μ. της Τρίτης, 16 Μαΐου 2017 έως τις 6 π.μ. της Τετάρτης, 17 Μαΐου 2017 σε όλα τα δημόσια και ιδιωτικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Παράλληλα, ακινητοποιημένα θα παραμείνουν από αύριο μέχρι και την Τετάρτη τα πλοία στα λιμάνια, λόγω της 48ωρης πανελλαδικής απεργίας σε όλες τις κατηγορίες πλοίων που έχει αποφασίσει η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ) για την Τρίτη 16/5 και την Τετάρτη 17/5

Η απεργιακή κινητοποίηση των ναυτικών θα ξεκινήσει στις 00.01 ώρα τα ξημερώματα της Τρίτης 16-5-017 και θα λήξει στις 24.00 τα μεσάνυχτα της Τετάρτης 17-5-2017..

Στάσεις εργασίας θα πραγματοποιήσουν στις 16-17-18 Μαίου οι εργαζόμενοι στον ΟΑΣΑ: Αύριο Τρίτη,16 Μαΐου, η στάση εργασίας είναι από τις 11.00 έως τις 16.00, στις 17 Μαΐου από την έναρξη της βάρδιας έως τις 09.00 και από τις 21.00 έως τη λήξη της βάρδιας και στις 18 Μαΐου από την έναρξη της βάρδιας έως τις 09.00 και από τις 21.00 έως τη λήξη της βάρδιας.

«Η ελπίδα που μας πούλησαν μετατράπηκε σε συνεχόμενες συμφωνίες με τους εταίρους, μνημόνια βαφτισμένα με ασφυκτικά μέτρα και διαδοχικές επιθέσεις στους εργαζομένους, καθώς και σε όλες τις κοινωνικές ομάδες», αναφέρει το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΑΣΑ.

Από την άλλη, ο Ηλεκτρικός Σιδηρόδρομος προχωρά σε στάση εργασίες την Τετάρτη όπου θα κινηθεί από τις 9 π.μ. έως τις 4 μ.μ. 

 

Στην απεργία της ΓΣΕΕ -ΑΔΕΔΥ, την Τετάρτη, συμμετέχουν:

 Η ΟΤΟΕ, εκφράζοντας τον κλάδο των τραπεζοϋπαλλήλων συμμετέχει στην 24ωρη Πανελλαδική Απεργία της ΓΣΕΕ την Τετάρτη 17 Μαΐου και ενώνει τη φωνή διαμαρτυρίας και αντίστασης των εργαζομένων στις Τράπεζες με τη φωνή όλων των εργαζομένων της χώρας των ανέργων, των συνταξιούχων, της ελληνικής κοινωνίας στο σύνολό της που παλεύει για επιβίωση.

Με τετράωρη στάση εργασίας από τις 11 π.μ. έως τις 3 μ.μ. της Τετάρτης θα συμμετάσχουν οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας στην απεργία που έχει εξαγγείλει η ΑΔΕΔΥ, στο πλαίσιο της γενικής 24ωρης απεργίας μαζί με τη ΓΣΕΕ.

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος στηρίζει την πανελλαδική απεργία που εξήγγειλαν η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τα νέα μέτρα που συμφώνησαν κυβέρνηση και θεσμοί.

Τριήμερη αποχή από τα καθήκοντά τους στις 17, 18 και 19 Μαΐου αποφάσισαν οι συμβολαιογράφοι, εκφράζοντας την έντονη αντίδρασή τους στον νέο τρόπο υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών.

Την συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις της πανελλαδικής γενικής απεργίας της Τετάρτης, 17 Μαίου, δηλώνουν οι επιστημονικοί και επαγγελματικοί φορείς της χώρας, οι οποίοι θα συγκεντρωθούν στην πλατεία Συντάγματος, την Πέμπτη, ημέρα ψήφισης του πολυνομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής, στις 7 το απόγευμα, προκειμένου να εκφράσουν την διαμαρτυρία τους για τα υπό ψήφιση μέτρα.

 

Οι συγκεντρώσεις 

Την Τετάρτη, το ΠΑΜΕ καλεί σε συγκέντρωση στις 10 π.μ. στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (Κοτζιά) και σε συλλαλητήρια σε όλες τις μεγάλες πόλεις. Επίσης καλεί ξανά σε απογευματινά συλλαλητήρια σε όλες τις πόλεις την Πέμπτη. «Όλοι μαζί, εργαζόμενοι, άνεργοι, αυτοαπασχολούμενοι, ελευθεροεπαγγελματίες επιστήμονες, αγρότες, νέοι και νέες, να βάλουμε φρένο στη διαρκή εξαθλίωση της ζωής μας, να διεκδικήσουμε την αναπλήρωση των απωλειών μας, να αγωνιστούμε για νέες διεκδικήσεις με βάση τις σύγχρονες ανάγκες μας» αναφέρεται χαρακτηριστικά στο κάλεσμα. 

Η κεντρική συγκέντρωση των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ έχει προγραμματιστεί για τις 11 στην πλατεία Κλαυθμώνος. Στην απεργία καλεί επίσης η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΙΥΕ) με έμφαση στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας. «Παραλύει» και ο κλάδος της Υγείας καθώς απεργούν ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ), η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) όπως και οι νοσοκομειακοί γιατροί (ΟΕΝΓΕ-48ωρη). 

Στην απεργία συμμετέχουν ακόμη διάφοροι επιστημονικοί φορείς, το προσωπικό των ΔΕΚΟ (ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ, ΕΛΤΑ), οι καθηγητές και οι δάσκαλοι (ΟΛΜΕ-ΔΟΕ) και οι δικαστικοί υπάλληλοι. Απεργούν επίσης οι εργαζόμενοι στα υπουργεία, τις εφορίες, τους ΟΤΑ, τα ασφαλιστικά ταμεία και τις πολεοδομίες, όπως και το προσωπικό των τραπεζών (ΟΤΟΕ) ενώ σε τριήμερη αποχή προχωρούν οι συμβολαιογράφοι. 

Η «Πρωτοβουλία πρωτοβάθμιων σωματείων για το συντονισμό» και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ καλούν σε συγκέντρωση στις 10.30 στο Μουσείο. Η Λαϊκή Ενότητα καλεί σε προσυγκέντρωση στις 10.30 στη Χαλκοκονδύλη και Πατησίων. Στις 11 στο Μουσείο καλούν συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου. 

Ο «Συντονισμός Ενάντια στα Μνημόνια» καλεί σε συγκέντρωση στις 11 στην πλατεία Κλαυθμώνος, ενώ επίσης για τις 11 στις Χαλκοκονδύλη και Πατησίων καλούν η Ταξική Πορεία και η Λαϊκή Αντίσταση ΑΑΣ. «Τα μέτρα αυτά είναι προς όφελος της ντόπιας άρχουσας τάξης και των ιμπεριαλιστών, ενώ τα λεγόμενα "αντίμετρα" για να "χρυσωθεί το χάπι", αποτελούν μια απάτη που ούτε στο ελάχιστο δεν αντισταθμίζουν τη λεηλασία και την επίθεση» σημειώνει σε ανακοίνωσή της η τελευταία. 

Το απόγευμα οι ένστολοι (αστυνομικοί, πυροσβέστες, λιμενικοί) θα προχωρήσουν σε πανελλαδική συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 5 στην πλατεία Κολοκοτρώνη ενάντια στις περικοπές στα ειδικά μισθολόγια  

Άλλα άρθρα στην ίδια κατηγορία: Ελλάδα/Κόσμος