Υπογράψτε τη συμφωνία – Για το χρέος βλέπουμε …

Υπογράψτε τη συμφωνία – Για το χρέος βλέπουμε …

Ελλάδα/Κόσμος5 Μαϊου 2017

Παρά την όποια αισιοδοξία φέρεται να έφερε στους δανειστές η επίτευξη της συμφωνίας για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, καθώς και το θετικό κλίμα κατά το EuroWorking Group (EWG) της Πέμπτης, το Βερολίνο επιμένει να τοποθετεί τον ορίζοντα για τη διευθέτησή του χρέους στο τέλος του τρίτου μνημονίου.

O Βόλφγκανγκ Σόιμπλε συνεχίζει το «παιχνίδι» των καθυστερήσεων στο μείζον ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, θέτοντας εκ νέου τροχοπέδη στην κυβερνητική προσπάθεια για πλήρη συμφωνία ανάμεσα σε Αθήνα και Θεσμούς. Το γερμανικό Υπουργείο Οικονομικών, μέσω ανακοίνωσης που εξέδωσε, μετακυλά την κουβέντα για το χρέος, μετά το 2018 και αφού έχουν διεξαχθεί οι γερμανικές εκλογές, σημειώνοντας μάλιστα ότι η Ελλάδα οφείλει να εφαρμόσει πλήρως το πρόγραμμα προσαρμογής.

Ο Σόιμπλε επιλέγει και πάλι τις καθυστερήσεις, καταδεικνύοντας την ξεκάθαρη πρόθεσή του να μην ακουμπήσει το «καυτό» θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, πριν τις γερμανικές εκλογές. Μάλιστα στην χθεσινοβραδινή του ανακοίνωση του γερμανικό ΥΠΟΙΚ, σπεύδει να σημειώσει ότι οποιαδήποτε απόφαση σχετικά με το ελληνικό χρέος, θα δρομολογηθεί-αποφασιστεί, μετά το 2018, διαψεύδοντας παράλληλα σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας «Handelsblatt».

«Καμία ελάφρυνση δεν ετοιμάζεται. Όσον αφορά σε πιθανά μέτρα για το χρέος, καταλήξαμε σε μία ξεκάθαρη συμφωνία στο ανακοινωθέν του Eurogroup, τον Μάιο του 2016. Σύμφωνα με αυτήν, μετά από την πλήρη εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής, θα εξεταστεί κατά πόσο μέτρα για το χρέος είναι αναγκαία», επισημαίνει στην ανακοίνωσή του το γερμανικό ΥΠΟΙΚ, τονίζοντας επιπροσθέτως ότι «είναι αναγκαία η εφαρμογή μεταρρυθμίσεων από την πλευρά της Αθήνας, καθώς έτσι θα εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους».

Η στάση Σόιμπλε και οι ενδεχόμενες νέες καθυστερήσεις, θέτουν εν αμφιβόλω την πλήρη συμφωνία, που έχει θέσει ως μέγα στόχο η ελληνική κυβέρνηση και έχει ως κύριους άξονες το κλείσιμο της αξιολόγησης, τη διευθέτηση του χρέους και την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Όλα τα παραπάνω πρέπει να «τρέξουν» εντός ενός άκρως σφικτού χρονοδιαγράμματος, προκειμένου ο κυβερνητικός σχεδιασμός να στεφθεί με επιτυχία.  Ωστόσο η γερμανική στάση, ως προς τις αποφάσεις για το χρέος, παραμένει αναβλητική και προς το παρόν «ικανοποιείται» με το κλείσιμο της αξιολόγησης και την εκταμίευση της δόσης εκ μέρους της Ελλάδας, προκειμένου η τελευταία να πληρώσει τα τοκοχρεωλύσια του Ιουλίου.

Η πλήρης συμφωνία με χρέος και QE αποτελεί το σημαντικότερο κυβερνητικό αφήγημα, το σημείο αναφοράς του Μαξίμου και τρόπον τινά το πολιτικό «εργαλείο» προκειμένου να πείσει βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και την κοινωνία, ότι οι οποιεσδήποτε νέες «θυσίες» θα πιάσουν τόπο και έχουν αντικειμενικό σκοπό και ουσία… 

Άλλα άρθρα στην ίδια κατηγορία: Ελλάδα/Κόσμος