Διάψευση δια στόματος της υπουργού Λ.Κονιόρδου

Διάψευση δια στόματος της υπουργού Λ.Κονιόρδου

Εν Δήμω > Αεροδρόμιο4 Μαϊου 2017

Μετά από δημοσιεύματα ότι εγείρεται ξανά θέμα χαρακτηρισμού τριών κτιρίων ως μνημείων, με υπογραφή της ίδιας, η Λυδία Κονιόρδου γνωστοποίησε, μέσω του σταθμού Αθήνα 9.84 ότι έχει ανακληθεί η απόφαση για αναπομπή της υπόθεσης στο Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων, καθώς μετά από ενδελεχή έλεγχο δεν προέκυψαν στοιχεία που να την αιτιολογούν.

Η δήλωση έγινε την ώρα που η υπουργός εισερχόταν στη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου και ακολουθεί σειρά δημοσιευμάτων, σύμφωνα με τα οποία το υπουργείο Πολιτισμού ανέπεμψε το ζήτημα χαρακτηρισμού ως μνημείων του κελύφους του αρχικού κτιρίου του Δυτικού Αεροσταθμού, του παλαιού Πύργου Ελέγχου του Αεροσταθμού και του συγκροτήματος του πρώην Αμερικανικού Κολεγίου Θηλέων Αθηνών.

Σχετική ανακοίνωση με το ίδιο περιεχόμενο εξέδωσε πριν απο λίγο το υπουργείο Πολιτισμού.

Η ανακοίνωση για την ανάκληση αναπομπής της απόφασης για το Ελληνικό

“Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λυδία Κονιόρδου ανακάλεσε την αναπομπή προς το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων (ΚΣΝΜ) της επανεξέτασης τριών κτηρίων του Ελληνικού ως προς τον χαρακτηρισμό τους ή μη ως μνημείων. Η ανάκληση έγινε ύστερα από ενδελεχή έλεγχο του σχετικού φακέλου κατά τον οποίο διαπιστώθηκε πως δεν υπάρχουν νέα στοιχεία τα οποία δεν συνεκτιμήθηκαν στην αρχική εξέταση ώστε να αιτιολογείται η αναπομπή του θέματος. 
Υπενθυμίζεται ότι μετά από γνωμοδότηση του ΚΣΝΜ και Υπουργική Απόφαση του περασμένου Δεκεμβρίου (ΥΠΠΟΑ ΓΔΑΜΤΕ/ΔΠΑΝΣΜ/418724/38577/5515/14-12-2016), είχε αποφασιστεί ο μη χαρακτηρισμός ως μνημείων των συγκεκριμένων κτηρίων. Η απόφαση ήταν σαφής για το κέλυφος του αρχικού κτηρίου του Δυτικού Αεροσταθμού, για τον παλαιό Πύργο Ελέγχου του Αεροσταθμού καθώς και για τον αρχικό πυρήνα του συγκροτήματος του πρώην Αμερικανικού Κολλεγίου Αθηνών. 
Η γνωμοδότηση ήταν ομόφωνη ως προς το κτήριο του Δυτικού Αεροσταθμού καθώς κρίθηκε πως «έχει υποστεί σοβαρές αλλοιώσεις, και η αυθεντικότητά του έχει απολεσθεί λόγω των πολλών επεμβάσεων που έχει δεχτεί». Ως προς τα άλλα δύο κτήρια κρίθηκε πως δεν διαθέτουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που επιβάλλει ο νόμος 3028/2002, άρθρο 6, παρ 1γ, για τον χαρακτηρισμό ως μνημείων, κτηρίων νεώτερων των 100 ετών”.  

Άλλα άρθρα στην ίδια κατηγορία: Αεροδρόμιο