Έκλεισε η συμφωνία, έπεται το χρέος

Έκλεισε η συμφωνία, έπεται το χρέος

Ελλάδα/Κόσμος2 Μαϊου 2017

Σε μια προκαταρκτική συμφωνία που θα αποτελέσει τη βάση για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης κατέληξαν τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών με τις ελληνικές αρχές, επισημαίνουν σε κοινή τους δήλωση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το ΔΝΤ.

Μέχρι τις 15 του μηνός η συμφωνία θα έρθει στη Βουλή προς ψήφιση. 

H κοινής δήλωση των θεσμών έχει ως εξής: 

«Τα τεχνικά κλιμάκια  (...) επέτυχαν μια προκαταρκτική συμφωνία με τις αρχές στο πακέτο πολιτικής που θα στηρίξει την ανάκαμψη και το οποίο θα αποτελέσει τη βάση για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος του ESM. 

Οι ελληνικές αρχές επιβεβαίωσαν την πρόθεσή τους να υλοποιήσουν άμεσα αυτό το πακέτο πολιτικής. Η προκαταρκτική συμφωνία θα συμπληρωθεί με τις περαιτέρω συζητήσεις τις επόμενες εβδομάδες για μια αξιόπιστη στρατηγική που θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους».

«Λευκός καπνός» βγήκε νωρίς το πρωί στο Χίλτον ύστερα από μαραθώνιο διαπραγματεύσεων περίπου 12 ωρών.

«Ολοκληρώθηκε η διαπραγμάτευση, υπάρχει άσπρος καπνός» δήλωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στις 6 το πρωί.

Όπως επισήμανε ο υπουργός Οικονομικών, η τεχνική συμφωνία σημαίνει ότι «από τη μία πλευρά αυτό που έχει να κάνει τώρα η κυβέρνηση είναι να την εφαρμόσει- είτε αυτό είναι με νομοθέτηση είτε με δευτερογενή νομοθεσία- και από την άλλη ανοίγει η συζήτηση για να ολοκληρωθεί η συμφωνία, για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους». 

Άλλα άρθρα στην ίδια κατηγορία: Ελλάδα/Κόσμος