Μέτρα διαρκείας προϋπόθεση για το χρέος και την «ανάπτυξη»

Μέτρα διαρκείας προϋπόθεση για το χρέος και την «ανάπτυξη»

Ελλάδα/Κόσμος26 Απριλίου 2017

Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 αναφέρθηκε για τη νέα συμφωνία και τα επιπλέον μέτρα 3,6 δισ. ευρώ παραδεχόμενος ότι «κάποια χάσαμε πράγματι», αλλά «κερδίσαμε αντίμετρα» τα οποία ωστόσο παραδέχθηκε ότι δεν αφορούν αυτούς που θα πληγούν. Ανέφερε ότι «ένα ευρώ επιβαρύνουμε, ένα ευρώ ελαφρύνουμε αλλά όχι στον ίδιο άνθρωπο» και πως τα θετικά μέτρα περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων η «μείωση 3% της φορολογίας των επιχειρήσεων» και «σχολικά γεύματα».

Ο συνταξιούχος και ο χαμηλόμισθος θα πληρώσει για να μειωθούν οι φόροι στις επιχειρήσεις για να επιτευχθούν πρωτογενή πλεονάσματα ανέφερε εμμέσως πλην σαφώς ο Αλέξης Τσίπρας, ξεκαθάρισε ότι μέχρι τις 22 Μάη θα ψηφιστούν όλα τα μέτρα για το 2019 και 2020 με την «προσδοκία» μιας συνολικής συμφωνίας που θα περιλαμβάνει και το χρέος.

Για το χρέος επιβεβαίωσε ότι τα νέα μέτρα είναι προϋπόθεση για να συμφωνηθούν οι μεσοπρόθεσμες ρυθμίσεις, λέγοντας ότι τα μέτρα «προφανώς θα τα ψηφίσουμε για να πάρουμε τη λύση για το χρέος, αυτή είναι η προϋπόθεση», ενώ και για την επίτευξη ρυθμού ανάπτυξης 2% του ΑΕΠ για το 2017 που προβλέπει το ΔΝΤ άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι θα λαός θα ματώσει ξανά λέγοντας: «Θα σφίξουμε όλοι μαζί τα δόντια να το πετύχουμε αυτό;». Ισχυρίστηκε πως «τα μέτρα είναι το εξιτήριο από το πρόγραμμα», δηλαδή το μνημόνιο όμως αυτό τελειώνει τον Αύγουστο του 2018 και η κυβέρνηση του προτίθεται να ψηφίσει πρόσθετα μέτρα για τη διετία μετά το 2018, άρα νέο μνημόνιο! Για την ίδια περίοδο ο λαός θα γονατίζει και για το πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5% του ΑΕΠ που κατά τον Αλέξη Τσίπρα «δεν είναι άπιαστος στόχος, μπορούμε να πιάσουμε το 3,5%».

Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας ανέφερε επίσης ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να μην εφαρμόσει τα μέτρα, που θα ψηφιστούν εντός του Μαΐου, και θα εφαρμοστούν από 1η Ιανουαρίου 2019, εάν δεν δοθεί στην Αθήνα λύση για το χρέος.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε χαρακτηριστικά ότι "μία κυρίαρχη κυβέρνηση μπορεί να πάρει πίσω τα μέτρα αν δεν έχουμε συμφωνία".

Αποκαθήλωσε την προηγούμενη πολιτική του ρητορική τόσο κατά τα χρόνια της αντιπολίτευσης όσο και το πρώτο εξάμηνο της διακυβέρνησης λέγοντας πως «είχα αυταπάτες την προηγούμενη περίοδο. Υποστήριξε ότι υπάρχει στο λαό «κατανόηση για αυτά που κάνει» η κυβέρνησή του. Επιπλέον εμφάνισε την ασκούμενη πολιτική σαν μονόδρομο λέγοντας «ο Μητσοτάκης θα έφερνε κάτι καλύτερο;»

Για τις κατασχέσεις που γίνονται ακόμα και για 500 υποστήριξε ότι «η ΓΓ Δημόσιων Εσόδων δυστυχώς ή ευτυχώς είναι ανεξάρτητη αρχή πια» , ενώ υπεραμυνθηκε για τον τρόπο που η κυβέρνησή κάνει τις ιδιωτικοποιήσεις λέγοντας ότι «δεν πουλήσαμε μπιρ παρά» και επιβεβαίωσε ότι θα πουληθεί το 40% των λιγιτικών μονάδων της ΔΕΗ κάτι που θα συνέβαινε και χωρίς μνημόνιο διότι αυτό επιβάλουν «οι δεσμεύσεις από το ευρωπαϊκό πλαίσιο», δηλαδή από την πολιτική απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας της ΔΕΗ.

Επιφύλαξε θετικά σχόλιο τόσο για τον Β. Σόιμπλε όσο και για την Αγ. Μέρκελ. Για τον Γερμανό υπουργό οικονομικών είπε ότι «είναι σοβαρός και σεβαστός πολιτικός ο Σόιμπλε» και για την Καγκελάριο ανέφερε πως «είναι πολιτικός που έχει συναίσθηση της ευθύνης» και ότι «είναι ανοιχτόμυαλη».

Άλλα άρθρα στην ίδια κατηγορία: Ελλάδα/Κόσμος