Στην τελική ευθεία τα νέα μνημόνια

Στην τελική ευθεία τα νέα μνημόνια

Ελλάδα/Κόσμος25 Απριλίου 2017

Από σήμερα βρίσκονται στην Αθήνα τα «τεχνικά κλιμάκια» των δανειστών για τις συναντήσεις με στελέχη της κυβέρνησης προκειμένου να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος της ελληνικής οικονομίας.

Η κατάληξη των συνομιλιών θα σηματοδοτήσει την ψήφιση των επόμενων μέτρων σε Ασφαλιστικό και Φορολογικό.

Η ατζέντα των παραπέρα συνεννοήσεων επικεντρώνεται στην «εξειδίκευση» των μέτρων που αφορούν τη νέα μείωση στις συντάξεις και του αφορολόγητου ορίου και βέβαια τις αναδιαρθρώσεις που στόχο έχουν την ανάκαμψη του εγχώριου κεφαλαίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους υπουργούς της κυβέρνησης θα γίνει επί συγκεκριμένων κειμένων, τα οποία βρίσκονται σε φάση τελικής επεξεργασίας, ενώ παράλληλα «γράφονται» το επικαιροποιημένο μνημόνιο με την Ευρωζώνη καθώς και το νέο μνημόνιο με την πλευρά του ΔΝΤ.

Τα προσχέδια των μνημονίων της Κομισιόν και του ΔΝΤ, σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα, εστάλησαν χθες στην κυβέρνηση και μεταξύ άλλων προβλέπουν:

Περικοπή έως 22% της προσωπικής διαφοράς των κύριων συντάξεων και μείωση των επικουρικών, αν χρειαστεί, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος για μέτρα 1% του ΑΕΠ το 2019.

Διατήρηση των αλλαγών στα Εργασιακά που έγιναν με τα προηγούμενα μνημόνια έως το τέλος του υφιστάμενου προγράμματος.

Κατάργηση του βέτο του υπουργείου Εργασίας στις ομαδικές απολύσεις.

Άρση των περιορισμών στη λειτουργία των καταστημάτων όλες τις Κυριακές.

Στη σημερινή ατζέντα των συζητήσεων θα βρεθούν επίσης η Ενέργεια (ΔΕΗ κ.ά.) καθώς και το ζήτημα των ιδιωτικοποιήσεων.

Σε ό,τι αφορά την Ενέργεια, προβλέπεται σταδιακή μείωση της λιγνιτικής ισχύος της ΔΕΗ κατά περίπου 40%, ποσοστό που θα καταλήξει στα χέρια των ιδιωτών, ενώ η κυβέρνηση παζαρεύει να καταστεί πιο ελαστικός ο στόχος (30%-40%).

Όσον αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις προβλέπεται η πλήρης εφαρμογή του master plan του ΤΑΙΠΕΔ, όπου περιλαμβάνονται όλες οι αποκρατικοποιήσεις, όπως το 17% της ΔΕΗ, το 35% των ΕΛΠΕ και το 30% του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών. 

Άλλα άρθρα στην ίδια κατηγορία: Ελλάδα/Κόσμος