Οι δασικές εκτάσεις και οι... «γκάφες»

Οι δασικές εκτάσεις και οι... «γκάφες»

Εν Δήμω > Αεροδρόμιο21 Απριλίου 2017

«Από γκάφα σε γκάφα πηγαίνει το υπουργείο Περιβάλλοντος στην προσπάθειά του να πάρει το ''πράσινο φως'' από το δασαρχείο για την επένδυση στο Ελληνικό» σύμφωνα με δημοσίευμα. «Από ''γκάφα σε γκάφα'' και γεμάτο ανακρίβειες είναι το δημοσίευμα» απαντά το ΥΠΕΝ.

 

Διαψεύδοντας δημοσίευμα που κάνει λόγο για «άνοιγμα ζητημάτων» με υπαιτιότητα του ΥΠΕΝ για το Ελληνικό, το υπουργείο υπογραμμίζει ότι «από "γκάφα σε γκάφα" και γεμάτο ανακρίβειες είναι δημοσίευμα μεγάλης, καθημερινής εφημερίδας, το οποίο στερείται στοιχειώδους έρευνας και διασταύρωσης στοιχείων, ως όφειλε, και προβαίνει σε διαπιστώσεις που δεν αντιστοιχούν στην πραγματικότητα». Τονίζει δε, ότι «όσοι ψάχνουν για λαγό, ψάχνουν σε λάθος καπέλο».

Το υπουργείο απαντά στο δημοσίευμα της «Καθημερινής» που μεταξύ άλλων τονίζει: «Επιθυμώντας να απεκδυθεί την ευθύνη της απόφασης, η οποία παραμένει ευαίσθητη πολιτικά για τον ΣΥΡΙΖΑ» το ΥΠΕΝ «ζήτησε γνωμοδότηση από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους. Τα ερωτήματα όμως που απηύθυνε ετέθησαν με λάθος τρόπο και έτσι... άνοιξαν νέα ζητήματα. Τα οποία το ΥΠΕΝ επιχειρεί να κλείσει με διευκρινιστική εγκύκλιο, δηλαδή με έναν ανυπόστατο από νομικής άποψης τρόπο.

Η γνωμοδότηση

Για την ουσία του θέματος, σύμφωνα με την «Καθημερινή», το δασαρχείο Πειραιά στο οποίο υπάγεται διοικητικά η έκταση, «έχει αρνηθεί έως σήμερα να εκδώσει την πράξη χαρακτηρισμού (που να ορίζει ότι δεν υπάρχουν προστατευτέες από τη δασική νομοθεσία εκτάσεις στο ακίνητο), επικαλούμενο διάφορες διατάξεις της δασικής νομοθεσίας. Το υπουργείο Περιβάλλοντος, παρότι θα μπορούσε να είχε κλείσει άμεσα το ζήτημα, επέλεξε να μεταθέσει σε άλλον την ευθύνη, ζητώντας γνωμοδότηση από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους. Η γνωμοδότηση κατέληξε ότι δεν μπορούν να θεωρηθούν ως δασικές εκτάσεις που φυτεύθηκαν τεχνητά από τον ιδιοκτήτη, το ελληνικό Δημόσιο, για αισθητικούς λόγους.

Ομως υπήρχε ένα πρόβλημα στη διατύπωση από το υπουργείο Περιβάλλοντος: το ερώτημα αφορούσε συγκεκριμένα σε «τεχνητές φυτεύσεις για καλλωπιστικούς λόγους βάσει φυτοτεχνικών μελετών». Το αποτέλεσμα ήταν ότι το δασαρχείο Πειραιά εξακολουθεί να αρνείται να εκδώσει την πράξη χαρακτηρισμού, καθώς δεν υπάρχουν... φυτοτεχνικές μελέτες, βάσει των οποίων το Δημόσιο να έκανε παλαιότερα φυτεύσεις δέντρων στο Ελληνικό και στον Αγιο Κοσμά!».

Άλλα άρθρα στην ίδια κατηγορία: Αεροδρόμιο