Πλειστηριασμοί ακινήτων... Τι ισχύει;

Πλειστηριασμοί ακινήτων... Τι ισχύει;

Ελλάδα/Κόσμος25 Νοεμβρίου 2014

 Χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων που χρωστούν σε τράπεζες και το ακίνητό τους κινδυνεύει με πλειστηριασμό βλέπουν τις αξίες εκκίνησης να μειώνονται δραματικά, σύμφωνα με διάταξη στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας που προβλέπει πως από το 2105 οι πλειστηριασμοί θα γίνονται με βάση τις εμπορικές αξίες και όχι τις αντικειμενικές.

Για ένα χρόνο τουλάχιστον οι πλειστηριασμοί ακινήτων θα γίνονται με τιμή εκκίνησης τις αντικειμενικές αξίες. Αυτό τονίζει το υπουργείο Δικαιοσύνης με επίσημη ανακοίνωσή του μετά το σάλο που προκλήθηκε εξαιτίας της διάταξης που προέβλεπε ότι τιμή εκκίνησης θα ήταν η κατά πολύ χαμηλότερη εμπορική αξία του ακινήτου.

Όπως επισημαίνει το υπουργείο: «Οι αλλαγές όσον αφορά στον υπολογισμό της αξίας αλλά και την τιμή εκκίνησης των πλειστηριασμών ακινήτων αποτελούν αποτέλεσμα ενδελεχούς έρευνας και επιστημονικής μελέτης».

Ωστόσο, όπως φαίνεται και στο κείμενο του πολυνομοσχεδίου και συγκεκριμένα στα άρθρα 993 και 995 τιμή της πρώτης προσφοράς για το ακίνητο που εκπλειστηριάζεται ορίζεται η εμπορική αξία του όπως αυτή προσδιορίζεται κατά τον χρόνο της κατάσχεσης και όχι η αντικειμενική όπως ορίζει η ισχύουσα ρύθμιση.

Επιπλέον, με τις διαδικασίες εξπρές που θα ισχύουν για τους πλειστηριασμούς, σύμφωνα με τον αναμορφωμένο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, οι τιμές πρώτης προσφοράς που θα καθορίζονται στους πλειστηριασμούς θα μπορούν να μειωθούν ακόμη περισσότερο, στις περιπτώσεις που οι πρώτοι πλειστηριασμοί θα κηρύσσονται άκαρποι.

Αναφέρεται δε, ότι το νέο καθεστώς κατασχέσεων και πλειστηριασμών θα τεθεί σε εφαρμογή εντός του 2015 με Προεδρικό Διάταγμα.

Άλλα άρθρα στην ίδια κατηγορία: Ελλάδα/Κόσμος