Ο Ντράγκι έβαλε τέλος στα σενάρια εξόδου από το Μνημόνιο

Ο Ντράγκι έβαλε τέλος στα σενάρια εξόδου από το Μνημόνιο

Ελλάδα/Κόσμος3 Οκτωβρίου 2014

Μετά την σύσκεψη του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλο και τον υπουργό Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελη δήλωσε ο κ. Βενιζέλος:

«Πάντα υπάρχουν δυσκολίες. Όμως το πλαίσιο είναι καθαρό και καλό για να πάμε στην οριστική έξοδο από το καθεστώς μνημονίου».

Λίγες ώρες αργότερα ο κεντρικός τραπεζίτης έκοψε την όρεξη στη συγκυβέρνηση. Ο Μάριο Ντράγκι διεμήνυσε ότι χωρίς πρόγραμμα δεν έχει έξοδο στις αγορές, όπως σχεδίαζαν Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, που το τελευταίο διάστημα προαναγγέλλουν το τέλος των μνημονίων. Δήλωσε: “Η παραμονή σε πρόγραμμα με την Ε.Ε. είναι όρος για την αγορά από την ΕΚΤ ενυπόθηκων τίτλων και καλυμμένων ομολόγων που κατέχουν οι ελληνικές τράπεζες”.

Tην εκτίμηση ότι "η επόμενη ημέρα" του Μνημονίου είναι άλλο ένα Μνημόνιο επιβεβαίωσε χθες ο διοικητής της ΕΚΤ ακυρώνοντας με απόλυτο τρόπο την επικοινωνιακή καμπάνια Σαμαρά - Βενιζέλου περί τέλους της τρόικας και εξόδου στις αγορές από το 2015.

Όπως ανακοίνωσε ο Μάριο Ντράγκι, η ΕΚΤ θα αγοράζει ενυπόθηκους τίτλους (ABS) και καλυμμένα ομόλογα που έχουν διαβάθμιση χαμηλότερη από ΒΒΒ- υπό την προϋπόθεση ότι η χώρα στην οποία ανήκουν οι τράπεζες που τα κατέχουν θα βρίσκονται "σε πρόγραμμα με την Ε.Ε.". Δεδομένου ότι το πρόγραμμα της ΕΚΤ είναι διετές και το ύψος του αγγίζει το 1 τρισ. ευρώ, η προϋπόθεση του Μ. Ντράγκι σημαίνει ότι, για να αντλήσουν ρευστότητα οι ελληνικές τράπεζες, η Ελλάδα θα πρέπει να παραμείνει στο Μνημόνιο και τα επόμενα δύο χρόνια.

Με άλλα λόγια, ακόμη κι αν η κυβέρνηση κατάφερνε να περάσει τα σκληρά μέτρα που ζητάει τώρα η τρόικα, από το 2015 θα έπρεπε να πάρει ένα ακόμη Μνημόνιο!

Άλλα άρθρα στην ίδια κατηγορία: Ελλάδα/Κόσμος