Στο Ελληνικό άνθρωποι στο χιόνι

Στο Ελληνικό άνθρωποι στο χιόνι

Εν Δήμω > Ειδήσεις11 Ιανουαρίου 2017

Επισκεφτήκαμε* την Τρίτη 10 Ιανουαρίου, τη δομή φιλοξενίας του μπέιζμπολ στο Ελληνικό. 120 οικογενειακές σκηνές βρίσκονται εκτεθειμένες στο κρύο και τη λάσπη, προσποιούμενες ότι στεγάζουν ανθρώπους –στην πλειοψηφία τους μητέρες με παιδιά- ένα χρόνο τώρα.

Οι αφηγήσεις για την κατάστασή τους από την υπεύθυνη της δομής και τους πρόσφυγες είναι διαφορετικές και κυρίως αντικρουόμενες:  Λιγότεροι από 400 πρόσφυγες διαβιούν εδώ, χωρίς ανάγκη εφοδιασμού σε ρουχισμό και με πλήρη ιατροφαρμακευτική κάλυψη σε καθημερινή βάση, σύμφωνα με την πρώτη. Οι ίδιοι όμως οι πρόσφυγες λένε ότι είναι 500, ότι έχουν ανάγκη από ρούχα, ενώ οι γιατροί-που δεν έρχονται καθημερινά-δεν επαρκούν για τις ανάγκες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Υπάρχει και η δική μας αφήγηση-μαρτυρία: Παιδιά (που ακόμα δεν πάνε σχολείο) και ενήλικες με σαγιονάρες και μπουφάν που δεν κουμπώνουν, σκηνές με ένα θερμαντικό σώμα που υποχρεώνει σε καθήλωση δίπλα του καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας,  βλέμματα που απευθύνουν το εύλογο ερώτημα «για πόσο ακόμα;».

Όπου κι αν βρίσκεται ακριβώς η αλήθεια, ένα είναι το αναμφισβήτητο συμπέρασμα: Η ζωή με όρους 21ου αιώνα-ακόμα κι εν μέσω κρίσης- δεν κατοικεί εδώ στο μπέιζμπολ Ελληνικού (δηλαδή δίπλα μας). Εδώ μετράει τον κύκλο 4 εποχών ο αγώνας για την επιβίωση. Με όρους όχι απλά άνισους, αλλά ντροπιαστικούς οι πρόσφυγες δίνουν μαθήματα αξιοπρεπούς αγώνα για τα αυτονόητα. 

 

* Το κείμενο έγραψε η Νάση Πετριτσοπούλου.Τη δομή επισκέφθηκαν οι Τάκης Κοροβέσης, Ροϊδή Γεωργακάκη και Νάση Πετριτσοπούλου.

Στη σκηνή με μοναδική θέρμανση μια ηλεκτρική σόμπα.

Άλλα άρθρα στην ίδια κατηγορία: Ειδήσεις