Ισπανική υποχώρηση

Ισπανική υποχώρηση

Εν Δήμω > Δημοτικό Συμβούλιο7 Δεκεμβρίου 2016

Τακτική υποχώρηση στην τοποθέτηση καμερών στα σχολεία και στην απαγόρευση της εκδήλωσης της Δημοτικής Συνεργασίας έκανε ο δήμαρχος Ελληνικού-Αργυρούπολης στο δημοτικό συμβούλιο της 30ης Νοεμβρίου 2016. Ταυτόχρονα δυναμίτισε κυριολεκτικά τη συνεδρίαση συνδέοντας με αυθαίρετο και παράλογο τρόπο την αξιωματική αντιπολίτευση με απειλές κατά της σωματικής του ακεραιότητας, φτάνοντας μέχρι το σημείο να καταφερθεί εναντίον δασκάλας, στελέχους της Δημοτικής Συνεργασίας, ότι «βυσσοδομεί» σε βάρος του.

Ο Γιάννης Κωνσταντάτος δεν έπεισε όταν έλεγε «ούτε είπαμε, ούτε δεν είπαμε ότι θα βάλουμε κάμερες» γιατί ο ίδιος λίγες μόνο ημέρες πριν το δημοτικό συμβούλιο διατείνονταν ότι έχει εξασφαλίσει τη συγκατάθεση όλων των σύλλογων γονέων και όλων των διευθυντών για τις κάμερες. Προφανώς ο Γιάννης Κωνσταντάτος θεωρεί ότι οι προ διμήνου συναντήσεις με τους διευθυντές των σχολείων και με τους συλλόγους γονέων επικύρωσαν την επιλογή του για τοποθέτηση καμερών στα σχολεία. Το θέμα ωστόσο δεν έχει συζητηθεί ούτε καν στη Δημοτική Επιτροπή Παιδείας. Σύμφωνα με το άρθρο 8 της οδηγίας 1/2011 της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων η απόφαση για την εγκατάσταση και τη λειτουργία του συστήµατος (καμερών παρακολούθησης) πρέπει να λαµβάνεται από το αρµόδιο όργανο για τη διοίκηση του σχολείου, αφού ληφθεί υπόψη η γνώµη των εκπροσώπων του διδακτικού προσωπικού, του συλλόγου γονέων και των µαθητικών συλλόγων όπου υπάρχουν». Είναι προφανές ότι ο Γιάννης Κωνσταντάτος επιχείρησε ανεπιτυχώς να υπερκεράσει αυτή τη διαδικασία. 

Ο Γιάννης Κωνσταντάτος επιχείρησε να επιρρίψει την ευθύνη για την αρνητική απόφαση της Σχολικής Επιτροπής για παραχώρηση αίθουσας, στην ίδια τη Δημοτική Συνεργασία γιατί όπως είπε ανακοίνωσε την εκδήλωσή της πριν ζητήσει άδεια. Όπως όμως απάντησε ο επικεφαλής της Δημοτικής Συνεργασίας, Χρήστος Κορτζίδης, η παραταξή του σεβάστηκε απολύτως τη διαδικασία και στις 2 Νοεμβρίου υπέβαλε αίτηση στο σχολείο, το οποίο αφού διαπίστωσε ότι η αίθουσα είναι διαθέσιμη παρέπεμψε στις 10 Νοεμβρίου το αίτημα στη Σχολική Επιτροπή. Ο Χρήστος Κορτζίδης είπε πως αν το πρόβλημα της διοίκησης είναι ότι ανακοινώθηκε γρηγορότερα η εκδήλωση, θα κάνει καινούριο αίτημα που θα το συνοδεύει όμως και από αποφάσεις φορέων που θα καταδικάζουν τη λογική της απαγόρευσης. Ο πραγματικός λόγος για τον οποίο η Σχολική Επιτροπή αρνήθηκε να παραχωρήσει την αίθουσα, είχε διατυπωθεί πριν τη συνεδρίασή της από τον πρόεδρό της Θωμά Κατσαγώνη και ήταν η αντίρρηση της διοίκησης να γίνονται στα σχολεία πολιτικές - παραταξιακές εκδηλώσεις. Προς επιβεβαίωση του Χρήστου Κορτζίδη, κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του στο δημοτικό συμβούλιο, η Κορίνα Θεοδώρου, αντιδήμαρχος παιδείας τον διέκοψε για να τον ρωτήσει για ποιο λόγο η παράταξή του επιμένει να κάνει  σε σχολείο πολιτική εκδήλωση.  

Μπροστά στην επιμονή της Δημοτικής Συνεργασίας που αρνήθηκε την απαγόρευση, ο Γιάννης Κωνσταντάτος αναδιπλώθηκε και απέδωσε την απόφαση της Σχολικής Επιτροπής στη μη τήρηση της διαδικασίας. Άλλα όμως έλεγε λίγες μόνο ημέρες πριν με πηχιαίο τίτλο στην ιστοσελίδα του δήμου  όταν ανακοίνωνε ότι δεν θα επιτρέψει τα σχολεία να γίνουν πεδία πολιτικής προπαγάνδας.

Η έλλειψη της ικανότητας για έντιμη οπισθοχώρηση είναι μειονέκτημα γιατί αργά η γρήγορα οδηγεί σε ανέντιμες πράξεις. Στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο εμβρόντητοι παρακολουθήσαμε τον δήμαρχο να εξαπολύει επίθεση σε γνωστή για την προσφορά της στην παιδεία και στο κοινωνικό σύνολο δασκάλα της πόλης μας, στελέχους της παράταξης Κορτζίδη. Τυχαίο (;) ότι λίγες ημέρες πριν η συγκεκριμένη δασκάλα είχε θυμίσει δημόσια ότι ο Γιάννης Κωνσταντάτος που δεν θέλει την πολιτική στα σχολεία, στις εκλογές του 2015 κοινοποίησε στο διαδίκτυο φωτογραφίες του μαζί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και φόντο μαθητές του 1ου Δημοτικού Σχολείου Αργυρούπολης; Άμεση ήταν η αντίδραση της Δημοτικής Συνεργασίας που εξέδωσε ανακοίνωση  κάνοντας λόγο για ποταπή επίθεση, ενώ και στο στρατόπεδο της παράταξης του Γιάννη Κωνσταντάτου υπήρξε δυσαρέσκεια και ανησυχία «ότι το παρατραβάμε να τα βάζουμε δημόσια και με δασκάλους».

 

Άλλα άρθρα στην ίδια κατηγορία: Δημοτικό Συμβούλιο