Hasta Siempre Comandante...

Hasta Siempre Comandante...

Εν Δήμω > Ειδήσεις26 Νοεμβρίου 2016

Το ημερολόγιο έγραφε 31 Δεκεμβρίου του 1958 όταν ο δικτάτορας Μπατίστα, μπροστά στη νικηφόρα προέλαση των Κουβανικών επαναστατικών δυνάμεων, εγκαταλείπει το νησί. 1 Ιανουαρίου του 1959 παρελαύνει το επαναστατικό κίνημα στην Αβάνα, και Φιντέλ Κάστρο αναλαμβάνει πρωθυπουργός. Ο δρόμος για τα πρώιμα στάδια του σοσιαλισμού είχε ανοίξει.

Απεβίωσε χθες το βράδυ στις 10:29, ο Φιντέλ Κάστρο, ένας από τους πρωτεργάτες της κουβανικής επανάστασης. Γεννήθηκε στις 13 Αυγούστου του 1926 στο Μπιράν της Κούβας. Εισήχθη το 1945 στην Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Αβάνας. Στα φοιτητικά του χρόνια συμμετείχε στα επαναστατικά κινήματα κατά της δικτατορίας του Μπατίστα. Αποφοίτησε το 1950 και συνέχισε την επαναστατική του δράση με αποκορύφωμα την αρχηγική του συμμετοχή στην εξέγερση του Σαντιάγκο το 1953. Συνελήφθη, καταδικάστηκε σε 15ετή φυλάκιση και το 1955 αμνηστεύτηκε.

Εν συνεχεία πήγε στις ΗΠΑ και από εκεί στο Μεξικό όπου και προσπάθησε να συνεχίσει την επαναστατική του δράση. Στο Μεξικό γνώρισε τον Αργεντίνο Ερνέστο Τσε Γκεβάρα. Η γνωριμία τους ήταν καθοριστική για την οργάνωση και τις μετέπειτα εξελίξεις της κουβανικής επανάστασης.

Στις 2 Δεκεμβρίου του 1956 ένα πλοιάριο με το όνομα "Γκράνμα", αποβιβάζει 82 νέους μαχητές-επαναστάτες στις ακτές της Κούβας, στην Πλάγια Ολοράδα. Η ομάδα δέχεται επίθεση από μονάδες του δικτάτορα Μπατίστα και οι περισσότεροι σκοτώνονται. Οι εναπομείναντες μαχητές, γύρω στους 20 άντρες, ανάμεσά τους ο Φιντέλ Κάστρο και ο Τσε Γκεβάρα, συνεχίζουν και προωθούνται στην οροσειρά Σιέρα Μαέστρα. Δυόμισι μήνες αργότερα, ο Φιντέλ στη συνέντευξή του στον απεσταλμένο των "Νιου Γιορκ Τάιμς" δηλώνει: "Πολεμάμε επί 79 ημέρες και είμαστε δυνατότεροι από ποτέ!". Η πορεία για τη νίκη της Κουβανικής Επανάστασης είχε ανοίξει.

Μέχρι το 1960 η επαναστατική κυβέρνηση είχε εθνικοποιήσει και τις τελευταίες αμερικανικές αποικιοκρατικές επιχειρήσεις που παρασιτούσαν στην Κούβα.

3 Ιανουαρίου του 1961 οι ΗΠΑ διακόπτουν τις διπλωματικές σχέσεις με την Κούβα, και 17 Απριλίου του 1961 προσπαθούν να ανατρέψουν τον Φιντέλ με την γνωστή απόβαση στο Κόλπο των χοίρων. Ακολούθησε η κρίση των πυραύλων και η εσχάτη προδοσία του Σοβιετικού Νικίτα Χρουστσόφ, αφήνοντας τον Κουβανικό λαό έκθετο στα δόντια των ΗΠΑ.

Στις 2 Οκτωβρίου του 1965 ιδρύεται το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κούβας και εκλέγεται γενικός γραμματέας ο Φιντέλ. Στην θητεία του στήριξε τα επαναστατικά - απελευθερωτικά κινήματα σε Αφρική και Λατινική Αμερική.

Ο χρόνος περνούσε, οι ΗΠΑ αποτυγχάνουν να ανατρέψουν την επανάσταση και στις 16 Δεκεμβρίου του 2011, καταγράφεται ένα θλιβερό ρεκόρ στο βιβλίο Γκίνες. Ο Φιντέλ Κάστρο γίνεται ο άνθρωπος με τις περισσότερες εις βάρος του απόπειρες δολοφονίας.

Από το 1959, όταν ανέτρεψε τον δικτάτορα Μπατίστα, έως το 2006, οπότε παρέδωσε την εξουσία στον αδελφό του, Ραούλ, έγινε στόχος 368 φορές! Οι αστικοδημοκρατικές διαδικασίες των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ μπήκαν και στο βιβλίο Γκίνες... όπως και με το πρώτο τηλεοπτικό πραξικόπημα στην Βενεζουέλα κατά του Τσάβες.

Στις 19 Φεβρουαρίου του 2008, ο Κάστρο ανακοινώνει την οριστική παραίτησή του. Στις 29 Μαρτίου του 2016 με αφορμή την επίσκεψη Ομπάμα και τις υποσχέσεις του, δήλωσε "Η Κούβα δεν έχει ανάγκη τα δώρα των ΗΠΑ".

Ο Φιντέλ είναι μια τεράστια παρακαταθήκη για όλη την ανθρωπότητα. Κάτω από τις συνθήκες που έδρασε, κατάφερε να προτάξει την αξιοπρέπεια πάνω από όλα. Επί 24 συναπτά έτη (από το 1992) η ολομέλεια του ΟΗΕ ψηφίζει με συντριπτική πλειοψηφία υπέρ της άρσης του αποκλεισμού κατά της Κούβας. Η Κούβα που υπέστη ζημία άνω των 833 δισ. $ από το εμπάργκο των ΗΠΑ, έχει επενδύσει το υστέρημά της στη παιδεία, στην υγεία, στο πολιτισμό το κοινωνικό κράτος. Η Κούβα είναι η μόνη χώρα στη Λατινική Αμερική και στην Καραϊβική που προσφέρει ένα εκπαιδευτικό σύστημα υψηλής ποιότητας, αντάξιο με αυτά της Φινλανδίας και της Ελβετίας. Η Κούβα έχει ένα πρότυπο σωφρονιστικό σύστημα με εργασία και εκπαίδευση που εκμηδενίζει την παραβατικότητα και την επανάληψη της παραβατικότητας.

Η Κούβα έχει εξαλείψει τον υποσιτισμό από το 2009. Είναι η μοναδική χώρα στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική που πετυχαίνει κάτι τέτοιο. Δεν υπάρχουν ζητιάνοι και άστεγοι στους δρόμους της. Η Κούβα έχει ένα ποσοστό παιδικής θνησιμότητας 4 τοις χιλίοις. Το χαμηλότερο σε όλη την αμερικανική ήπειρο, πιο χαμηλό από τον Καναδά και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Κούβα έχει προσδόκιμο ζωής υψηλότερο του μέσου όρου της Ε.Ε.: 79 χρόνια. Είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη αναλογία ανθρώπων που είναι πάνω από 100 χρονών. Έφτασε να έχει 5 φορές περισσότερους «αιωνόβιους» από την Ιαπωνία. Η Κούβα είναι η χώρα που στέλνει συνεχώς ανθρωπιστική βοήθεια σε κάθε χώρα που πλήττεται από καιρικά-φυσικά φαινόμενα, και από ασθένειες. Δείτε Νεπάλ, δείτε Χιλή, δείτε Βενεζουέλα, δείτε Αϊτή, δείτε Αφρική με τον ιό Έμπολα κοκ. Συνολικά, πάνω από 50.000 εργαζόμενοι του υγειονομικού τομέα της Κούβας έχουν αποσπαστεί σε πάνω από 60 χώρες για να παράσχουν ανθρωπιστική βοήθεια. Καμμία άλλη χώρα στον κόσμο δεν το έχει κάνει αυτό.

Όπως μεταδίδει η «Γκράνμα», με επιθυμία του ίδιου η σορός του θα αποτεφρωθεί. Από το Κρατικό Συμβούλιο της χώρας ανακοινώθηκε εθνικό πένθος 9 ημερών που θα διαρκέσει ως τις 4 Δεκέμβρη στις 12 το μεσημέρι, ενώ θα ανασταλούν όλες οι δημόσιες δραστηριότητες και θεάματα, οι σημαίες στα δημόσια κτίρια θα κυματίζουν μεσίστιες και τα ΜΜΕ θα έχουν ενημερωτικό πρόγραμμα και εκπομπές ιστορικού χαρακτήρα. 

Επίσης ανακοινώθηκε ότι από τις 28 ως τις 29 Νοέμβρη θα γίνει απόδοση τιμών στο Φιντέλ Κάστρο, στην πρωτεύουσα Αβάνα όπου στις 29 Νοέμβρη θα γίνει συλλαλητήριο στην Πλατεία της Επανάστασης. Αντίστοιχες εκδηλώσεις θα γίνουν σε όλες τις πόλεις της χώρας, ενώ στις 30 Νοέμβρη θα ξεκινήσει μηχανοκίνητη πορεία από την Αβάνα προς το Σαντιάγο ντε Κούμπα (σε ανάμνηση του «Καραβανιού της Ελευθερίας” του Γενάρη του 1959), στις 3 Δεκέμβρη θα γίνει συγκέντρωση στην πλατεία του Σαντιάγο και στις 4 Δεκέμβρη θα γίνει η επίσημη κηδεία.

 

Άλλα άρθρα στην ίδια κατηγορία: Ειδήσεις