Έκτακτη συνάντηση Ευρωπαίων ΥΠΟΙΚ με το ΔΝΤ

Έκτακτη συνάντηση Ευρωπαίων ΥΠΟΙΚ με το ΔΝΤ

Ελλάδα/Κόσμος23 Νοεμβρίου 2016

Οι υπουργοί Οικονομικών της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Ολλανδίας προγραμματίζουν να συναντηθούν στο Βερολίνο την Παρασκευή με αξιωματούχους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για να συζητήσουν σχετικά με την κρίση χρέους της Ελλάδας, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Süddeutsche Zeitung.

Η γερμανική εφημερίδα δεν υπεισέρχεται σε λεπτομέρειες για τα θέματα που θα εξεταστούν στη συνάντηση της Παρασκευής, απούσας της ελληνικής πλευράς.

Στη συνάντηση των βασικών πρωταγωνιστών του ελληνικού προγράμματος, γνωστό ως Washington Group, εκτός από τους υπουργούς Οικονομικών, αναμένεται να συμμετάσχουν επίσης ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ Μ.Κερέ και του ESM Κλ.Ρέγκλινγκ.

Βέβαιο θεωρείται, όμως, ότι αναζητείται συμβιβαστική φόρμουλα όσον αφορά τη θέση του ΔΝΤ για μικρότερα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018 είτε για περισσότερα μέτρα όσον αφορά τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

Στόχος είναι να αποδεχτεί το ΔΝΤ αυτή τη γενική δέσμευση και να οριστικοποιήσει την απόφασή του για επιστροφή στο ελληνικό πρόγραμμα.

Το θέμα της συμμετοχής του ΔΝΤ είναι ένα πολιτικό θέμα και αποτελεί ιδίως για τη γερμανική και την ολλανδική κυβέρνησης απαραίτητο όρο.

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν ότι η σύσκεψη της Παρασκευής στο Βερολίνο στο πλαίσιο του Washington Group, δεν είναι έκτακτη και σε αυτή θα συζητηθούν οικονομικά θέματα της ευρωζώνης και είναι λογικό να συζητηθεί και το ελληνικό χρέος.

Άλλωστε, όπως επισήμαναν οι ίδιες πηγές, είναι γνωστό ότι εδώ και πολύ καιρό λειτουργεί μια άτυπη ομάδα, το Washington Group, στο οποίο μετέχουν οι υπουργοί Οικονομικών των τεσσάρων μεγαλύτερων κρατών της ευρωζώνης (Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία), καθώς και οι θεσμοί (Eurogroup, ΕΚΤ και ΔΝΤ).

Στο μεταξύ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος δήλωσε ότι «υπάρχουν δυνατότητες να υπάρξει συμφωνία στο χρονοδιάγραμμα που έχουμε θέσει, έως το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου» προσθέτοντας ότι αυτό «απαιτεί ισχυρή πολιτική βούληση από όλες τις πλευρές».

«Η βούληση της ελληνικής πλευράς για να υπάρξει συμφωνία δεν συνεπάγεται και την λήψη νέων μέτρων λιτότητας, ούτε υποχωρήσεις αρχών όπως στο ζήτημα των εργασιακών», σημείωσε ο υπουργός Επικρατείας. 

Άλλα άρθρα στην ίδια κατηγορία: Ελλάδα/Κόσμος