Στο «κόκκινο» οι διεθνείς αγορές

Στο «κόκκινο» οι διεθνείς αγορές

Ελλάδα/Κόσμος9 Νοεμβρίου 2016

Επείγουσα σύσκεψη του υπουργείου Οικονομικών, της Υπηρεσίας Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών και της Κεντρικής Τράπεζας της Ιαπωνίας συγκαλείται στο Τόκιο για να εξεταστεί η κατάσταση των αγορών ενόψει της νίκης του Ντόναλντ Τραμπ.

H ισοτιμία του αμερικανικού δολαρίου βυθίζεται καταγράφοντας πτώση κατά 2,45% έναντι του ευρώ, κατά 1,33% έναντι της λίρας και κατά 3,73% έναντι του ιαπωνικού γεν.

Στην προαγορά (premarket) της Wall Street, ο Dow Jones «βουλιάζει» κατά 4,27% (780 μονάδες) στις 17.505 μονάδες, ενώ ο S&P 500 και ο Nasdaq κατακρημνίζονται κατά -5% στις 2.028 και 4.558 μονάδες, αντίστοιχα.

Ο δείκτης Nikkei του χρηματιστηρίου του Τόκιο υποχωρεί κατά 6%, ενώ στο κόκκινο βρίσκεται και το χρηματιστήριο του Λονδίνου, όπου ο δείκτης FTSE υποχωρεί κατά 5%.

Πορεία ελεύθερης πτώσης ακολούθησε και το μεξικανικό πέσο, το οποίο μειώθηκε σε ποσοστό μεγαλύτερο του12% έναντι του δολαρίου. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ημερήσια μείωση που κατέγραψε μέσα σε δύο δεκαετίες.

Από την άλλη μεριά, η τιμή του χρυσού και οι τοποθετήσεις σε κρατικά ομόλογα αυξήθηκαν.

Οι διεθνείς επενδυτικές αγορές φοβούνται ότι νίκη Τραμπ θα προκαλέσει παγκόσμια οικονομική και εμπορική αναταραχή, με άμεση συνέπεια την περαιτέρω καθυστέρηση από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ της αύξησης των αμερικανικών επιτοκίων, η οποία αναμένονταν να γίνει τον επόμενο μήνα.

Άλλα άρθρα στην ίδια κατηγορία: Ελλάδα/Κόσμος