Δεν προέκυψε ΕΣΡ

Δεν προέκυψε ΕΣΡ

Ελλάδα/Κόσμος1 Νοεμβρίου 2016

Η χθεσινοβραδινή εξέλιξη στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής για τη συγκρότηση του ΕΣΡ διαμορφώνει νέα πολιτικά δεδομένα. Η κυβέρνηση έκανε την επιλογή της πλήρους τακτικής οπισθοχώρησης, προσφέροντας μια – ήδη χαμένη - μάχη προκειμένου να κερδίσει τον πόλεμο.

Στο πλαίσιο, δε, αυτής της επιλογής η απόσυρση της υποψηφιότητας Πολύδωρα πριν μπει καν στην ψηφοφορία και η αντικατάστασή της με τη λύση Μορώνη ήταν προαποφασισμένη. Στόχος ήταν να αιφνιδιαστεί και να εκτεθεί η Νέα Δημοκρατία και σ’ αυτόν τον σχεδιασμό εντάχθηκε και η πρωινή επαναβεβαίωση της υποψηφιότητας Πολύδωρα μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση.

Το αίτημα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης να αντικατασταθεί στη θέση του αντιπροέδρου του ΕΣΡ ο Βασίλης Μουλόπουλος από τον Νίκο Κιάο έγινε επίσης δεκτό, και κατόπιν τούτου διαμορφώθηκε η νέα πλειοψηφία με 16 «ναι» (ΣΥΡΙΖΑ, Δημοκρατική Συμπαράταξη, Ποτάμι, Ανεξάρτητοι Έλληνες), 6 «παρών» (Ν.Δ., ΚΚΕ), ένα «όχι» (Ένωση Κεντρώων) και ένα απών (Χρυσή Αυγή).

Για τη συγκρότηση του ΕΣΡ χρειάζονται 19 θετικές ψήφοι καθώς (τα 4/5 της πλειοψηφίας) και, κατόπιν των χθεσινών εξελίξεων, η κυβέρνηση αποφάσισε να επιμείνει στην διαμόρφωσή της, πάντοτε δια της τακτικής της οπισθοχώρησης: Σε σύσκεψη που έγινε στο Μαξίμου μετά την Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής αποφασίστηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, να γίνει δεκτό και το έτερο αίτημα της ΝΔ – εκείνο της μεταβίβασης στο ΕΣΡ και των αρμοδιοτήτων για τις προσωρινές άδειες των καναλιών.

Ως εκ τούτου, η κυβέρνηση «παγώνει» ουσιαστικά την προώθηση της νομοθετικής ρύθμισης για την χορήγηση των προσωρινών βεβαιώσεων λειτουργίας και θα προχωρήσει σε νέα σύγκλιση της Διάσκεψης των Προέδρων, με την ίδια πρόταση σε ό,τι αφορά τη σύνθεση του ΕΣΡ, προκειμένου να πιέσει ακόμη περισσότερο τη Νέα Δημοκρατία.

Με νέα προσπάθεια, την τελική αυτήν τη φορά, θα επανέλθουν την προσεχή Πέμπτη η κυβέρνηση και ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, προκειμένου να βρεθεί η χρυσή τομή και να συγκροτηθεί σε σώμα το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο. 

Άλλα άρθρα στην ίδια κατηγορία: Ελλάδα/Κόσμος