ΣΥΡΙΖΑ: Για λόγους συναίνεσης η πρόταση Πολύδωρα

ΣΥΡΙΖΑ: Για λόγους συναίνεσης η πρόταση Πολύδωρα

Ελλάδα/Κόσμος31 Οκτωβρίου 2016

Στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών αναφέρεται η ανακοίνωση του πολιτικού συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ, μετά τη σχετική συνεδρίαση που ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ της Κυριακής. 

Αφού γίνεται αναφορά στις τελευταίες εξελίξεις και στην απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, ο ΣΥΡΙΖΑ μιλά για την ανάγκη συγκρότησης του ΕΣΡ. Ταυτόχρονα επιτίθεται στην αντιπολίτευση, η οποία –όπως τονίζει– «έχει χρησιμοποιήσει εδώ και καιρό το ζήτημα των αρμοδιοτήτων ως πρόσχημα για να μη συμπράττει στη συγκρότηση του ΕΣΡ όπως έχει συνταγματική υποχρέωση». Ωστόσο,  πλέον «δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για την αντιπολίτευση», σχετικά με το θέμα της συγκρότησης του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης. 

Όπως τονίζει, η πρόταση για τον Βύρωνα Πολύδωρα –«που προέρχεται από τη δεξιά παράταξη... και δεν είναι πολιτικός φίλος του ΣΥΡΙΖΑ»- να αναλάβει την προεδρία του ΕΣΡ, ήταν στο πλαίσιο της αναζήτησης συναινέσεων.

Καταλήγοντας τονίζει πως η Νέα Δημοκρατία «έχει την ευκαιρία αλλά και τη συνταγματική υποχρέωση... να συμβάλλει στη συγκρότηση του ΕΣΡ».

Η σχετική ανακοίνωση έχει ως εξής: 

Η πορεία των εξελίξεων γύρω από το θέμα των τηλεοπτικών αδειών είναι εξόχως αποκαλυπτική για τις επιλογές που έκαναν στο παρελθόν οι πολιτικές δυνάμεις. Οι διαρκείς παρατάσεις λειτουργίας χωρίς άδεια και χωρίς την καταβολή σχετικού τιμήματος, η μη διεξαγωγή διαγωνισμού ήταν πολιτικές επιλογές. Επιλογές διαιώνισης ενός καθεστώτος υποκλοπής του αέρα της χώρας και σκανδαλώδους εύνοιας όσων επιχειρηματικών συμφερόντων κατάφεραν να εκπέμπουν πανελλαδικά. 

Αποδείχτηκε ότι το δημόσιο μπορεί να εισπράξει χρήματα, ότι μπορεί να διοργανώσει διαγωνισμό και ότι μπορεί να βάλει τάξη στο τηλεοπτικό τοπίο. Αποδείχτηκε και έγινε παραδεκτό και από την ίδια την αντιπολίτευση ότι έπρεπε να έχει γίνει διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες και να έχει εισπραχθεί το αντίτιμο της χρήσης δημόσιων συχνοτήτων εδώ και 27 χρόνια..  

Συνεπώς οι πολιτικές ευθύνες όσων αδράνησαν, συναλλάχθηκαν πολιτικά και επέβαλλαν το καθεστώς της αεροπειρατείας στην Ελλάδα είναι απαράγραπτες. Η αντιπολίτευση έχει χρησιμοποιήσει εδώ και καιρό το ζήτημα των αρμοδιοτήτων ως πρόσχημα για να μην συμπράττει στη συγκρότηση του ΕΣΡ όπως έχει συνταγματική υποχρέωση. Ενώπιον αυτής της άρνησης και των επαναλαμβανόμενων αποφάσεων του ΣτΕ οι οποίες υπογραμμίζουν ότι η λειτουργία τηλεοπτικών σταθμών χωρίς άδεια είναι αντισυνταγματική, η κυβέρνηση μετέφερε, με το άρθρο 2Α του ν.4339/15 τις αρμοδιότητες για τη διεξαγωγή του 1ου και μόνο διαγωνισμού στη γενική γραμματεία ενημέρωσης.  

Υπό το φως των εξελίξεων σχετικά με την απόφαση του ΣτΕ, οι αρμοδιότητες για τη διεξαγωγή νέου διαγωνισμού θα περάσουν με νέα νομοθετική πρωτοβουλία εξ ολοκλήρου στο ΕΣΡ.  Συνεπώς δεν υπάρχει πλέον καμία δικαιολογία για την αντιπολίτευση. Η συνέχιση της άρνησης  για τη συγκρότηση του ΕΣΡ, το μόνο που θα καταδεικνύει είναι την επιδίωξη για τη συνέχιση της ασυδοσίας. 

Ο Βύρων Πολύδωρας προέρχεται από τη δεξιά παράταξη. Δεν είναι πολιτικός φίλος του ΣΥΡΙΖΑ. Για αυτόν, ακριβώς, το λόγο η πρόταση για να αναλάβει την προεδρία του ΕΣΡ δεν είναι μια πρόταση παραταξιακής λογικής. Είναι μια πρόταση στο πλαίσιο της αναζήτησης συναινέσεων.

Η ΝΔ έχει την ευκαιρία αλλά και τη συνταγματική υποχρέωση να προσέλθει στη διάσκεψη των προέδρων της βουλής και να συμβάλλει στη συγκρότηση του ΕΣΡ, αφού, επαναλαμβάνουμε η αντιπαράθεση για τις αρμοδιότητες δεν έχει πλέον καμία βάση. Σε κάθε περίπτωση, είναι αναγκαία μία νομοθετική παρέμβαση η οποία θα καλύπτει το νομικό κενό μη αδειοδότησης και μη συγκρότησης του ΕΣΡ από τώρα μέχρι και τη διεξαγωγή του διαγωνισμού. 

Η κυβέρνηση οφείλει να προχωρήσει τάχιστα σε αυτή τη νομοθετική πρωτοβουλία.

Αναδημοσίευση από efsyn.gr 

Άλλα άρθρα στην ίδια κατηγορία: Ελλάδα/Κόσμος