8 δις οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου

8 δις οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου

Ελλάδα/Κόσμος26 Οκτωβρίου 2016

Απόκλιση 3 δισ. ευρώ παρουσιάζουν τα στοιχεία  της κυβέρνησης με αυτά της Κομισιόν για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς ιδιώτες.

Ύψους 8,045 δισ. ευρώ παρουσιάζει η Κομισιόν της ληξιπρόθεσμες οφειλές του Ελληνικού Δημοσίου, ενώ το υπουργείο Οικονομικών κάνει λόγο για ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 4,9 δισ. ευρώ.

Πάντως το υπουργείο Οικονομικών δεν διαψεύδει τα στοιχεία της Κομισιόν, αλλά αποδίδει την τεράστια απόκλιση στο διαφορετικό τρόπο καταγραφής των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών στα στοιχεία του περιλαμβάνονται μόνο εκκαθαρισμένες ληξιπρόθεσμες οφειλές, ενώ η Κομισιόν περιλαμβάνει και αυτές που δεν έχουν εκκαθαριστεί.

Αναφέρουν ακόμα πως οι μη εκκαθαρισμένες οφειλές είναι κυρίως για μη επεξεργασμένα αιτήματα συντάξεων κυρίως εφάπαξ καθώς και μη επεξεργασμένα αιτήματα επιστροφών φόρων.

Έκθεση του κουαρτέτου που συντάχθηκε για λογαριασμό του ESM προκειμένου να εκταμιεύσει τα 1,7 δισ. ευρώ καταγράφει χρέη ύψους 8,045 δισ. ευρώ του Δημοσίου προς τους ιδιώτες καθώς περιλαμβάνει τις οφειλές από συντάξεις οι οποίες δεν έχουν απονεμηθεί ακόμη συνολικού ύψους 1,4 δισ. ευρώ όπως και μη επιστροφή φόρου ύψους 1,439 δισ. ευρώ.

Κατά την έκθεση οι οφειλές 8,045 δισ. ευρώ είναι: Ληξιπρόθεσμες οφειλές φορέων της γενικής κυβέρνησης οι οποίες στο τέλος Σεπτέμβρη ήταν 3,615 δισ. ευρώ. Επιστροφές φόρου που δεν καταβλήθηκαν ύψους 1,439 δισ. ευρώ. Επιστροφές φόρου που τελούν υπό επεξεργασία και εκτιμάται ότι είναι 1,452 δισ. ευρώ και η καταβολή συντάξεων σε νέους συνταξιούχους ύψους 1,412 δισ. ευρώ. 

Άλλα άρθρα στην ίδια κατηγορία: Ελλάδα/Κόσμος