Ξεκινά η δεύτερη αξιολόγηση με αιχμή τα εργασιακά

Ελλάδα/Κόσμος17 Οκτωβρίου 2016

Αυλαία σήμερα της δεύτερης αξιολόγησης με αιχμή τα εργασιακά. Στην Αθήνα φθάνουν σήμερα τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών. Την Παρασκευή αναμένεται και η εκπρόσωπος του ΔΝΤ Ντέλια Βαλκουλέσκου. Στόχος να ολοκληρωθεί σύντομα η διαδικασία.

Παραμένουν οι διαφορές ΔΝΤ- Βερολίνου για το χρέος, αμφότερες οι πλευρές των δανειστών –πλην Σόιμπλε- συνηγορούν στην εφαρμογή μέχρι το τέλος του έτους, των αποφάσεων ελάφρυνσης του χρέους. 

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών επιμένει ότι ελάφρυνση του χρέους μπορεί να υπάρξει στο τέλος του τρίτου προγράμματος, εάν είναι αναγκαίο. Οι 'Έλληνες- σημειώνει- κάνουν πρόοδο, δεν θα πρέπει όμως να πιστέψουν ότι μπορούν να σταματήσουν τις συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις». 

Αναφερόμενος στις διαφορές με το ΔΝΤ κάνει λόγο για «παρεξήγηση» προσθέτοντας ότι δεν προτίθεται να συγκρουσθεί με το Ταμείο.

Την ίδια ώρα με δηλώσεις του ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί, απαντώντας σε ανοικτή επιστολή 36 μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τόνισε πως τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης είναι αρμόδια για τη λήψη αποφάσεων σε ό,τι αφορά την ελάφρυνση του δημόσιου χρέους της Ελλάδας.

Η κυβέρνηση «χρωστάει» τρία προαπαιτούμενα από την πρώτη αξιολόγηση:

α) την υιοθέτηση του νόμου για την αναδιοργάνωση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (θέμα στο οποίο οι δανειστές δίνουν ιδιαίτερη σημασία),

β) την κατανομή του Ειδικού Τέλους Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ) και την αναμόρφωση της αγοράς των ΑΠΕ και

γ) την επιβεβαίωση ότι καταβλήθηκε στους δικαιούχους τουλάχιστον το 80% του ποσού των ληξιπρόθεσμων οφειλών της προηγούμενης δόσης.

Σ' αυτά έρχονται να προστεθούν και νέα: εργασιακά, λειτουργία Υπερταμείου Αποκρατικοποιήσεων, ολοκλήρωση μεταβίβασης των περιουσιακών του στοιχείων κ.ά.

Οι Βρυξέλλες επιμένουν σε «βαθιές μεταρρυθμίσεις» στην αγορά εργασίας, δηλαδή απελευθέρωση των συλλογικών απολύσεων, ευέλικτη εργασία και αλλαγή της νομοθεσίας για τις απεργίες, προκειμένου να επιστρέψει η ανάπτυξη και να τονωθούν οι επενδύσεις.

Η Αθήνα ελπίζει ότι θα αρχίσει κάτι να κινείται προς τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους, παρά τις αντιρρήσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

 

Γενικό συλλαλητήριο

Σ' αυτό το κλίμα, η ΑΔΕΔΥ και 400 συνδικαλιστικές οργανώσεις, στις οποίες πλειοψηφεί το ΠΑΜΕ, πραγματοποιούν στις 06:30 το απόγευμα συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Σύνταγμα.

Διεκδικούν την κατάργηση των αντεργατικών νόμων των τελευταίων ετών, την υπογραφή Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και κλαδικών Συμβάσεων Εργασίας, καθώς και την αναπλήρωση των απωλειών που υπέστησαν εργαζόμενοι και συνταξιούχοι τα τελευταία χρόνια εξαιτίας των μνημονιακών ρυθμίσεων.

«Στις 17 Οκτώβρη καταθέτουμε το πόρισμα των εργαζομένων», λέει το ΠΑΜΕ, αναφέροντας ότι θα κατατεθεί σχέδιο νόμου σε όλα τα κόμματα, εκτός της Χρυσής Αυγής, με την απαίτηση να συζητηθεί και να γίνει νέος νόμος.

Μεταξύ άλλων, στην πρόταση νόμου που έχουν επεξεργαστεί καταργούνται όλες οι αντεργατικές διατάξεις, διασφαλίζονται πλήρως οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, αποκαθίστανται τα δώρα και τα επιδόματα σε εργαζόμενους και συνταξιούχους, αποκαθίσταται ο κατώτερος μισθός στα 751 ευρώ, καταργείται η διάκριση για τα νέα παιδιά που μπαίνουν στην δουλειά. 

Άλλα άρθρα στην ίδια κατηγορία: Ελλάδα/Κόσμος