Το ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες

Το ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες

Ελλάδα/Κόσμος12 Οκτωβρίου 2016

Σήμερα το απόγευμα και το πρωί της Παρασκευής θα συνεδριάσει κεκλεισμένων των θυρών η διευρυμένη Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας προκειμένου να κρίνει τη συνταγματικότητα ή μη του επίμαχου νόμου Παππά που αφορά τη χορήγηση των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών εθνικής εμβέλειας. Ο χρόνος προσδιορισμού των δύο διασκέψεων ανακοινώθηκε από τον πρόεδρο του ΣτΕ Νικόλαο Σακελλαρίου, μόλις ένα εικοσιτετράωρο πριν από την έναρξη της πρώτης διάσκεψης, μετά την ταραχώδη διακοπή της πρώτης συνεδρίασης της Ολομέλειας προ δεκαημέρου, λόγω διαφωνίας επί της διαδικασίας μεταξύ δικαστών και του προεδρεύοντος της συνεδρίασης.

Στη διάσκεψη της Ολομέλειας -στην οποία θα συμμετέχουν 30 μέλη- εκτός από τον πρόεδρο του ανωτάτου ακυρωτικού δικαστηρίου θα συμμετέχουν ακόμα τρεις αντιπρόεδροι, σύμβουλοι Επικρατείας και τρεις πάρεδροι του ΣτΕ (οι τελευταίοι δεν έχουν δικαίωμα ψήφου), ενώ εισηγητής της υπόθεσης έχει οριστεί ο σύμβουλος Επικρατείας Γιώργος Παπαγεωργίου.

Σημειώνεται ότι οι προσφυγές των τηλεοπτικών σταθμών συζητήθηκαν ενώπιον της Ολομέλειας του ΣτΕ στις 4 Ιουλίου 2016.

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου, ο πρόεδρος Ν. Σακελλαρίου, σε ανακοίνωσή του για τον λόγο διακοπής της συνεδρίασης επικαλέστηκε το κλίμα «το οποίο επιχειρείται να διαμορφωθεί από δημόσιες τοποθετήσεις και εκδηλώσεις ως προς την έκβαση της διασκέψεως της Ολομέλειας...». Ακολούθησε ανακοίνωση της Ενωσης Δικαστών του ΣτΕ, στην οποία επίσης προβαλλόταν ως λόγος ματαίωσης της διάσκεψης της Ολομέλειας του δικαστηρίου για τις τηλεοπτικές άδειες «το κλίμα που έχει διαμορφωθεί από δημόσιες τοποθετήσεις και εκδηλώσεις...».

Στην ανακοίνωση της Ενωσης Δικαστών του ΣτΕ αντέδρασαν δύο αντιπρόεδροι του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου (Χρήστος Ράμμος και Αικατερίνη Σακελλαροπούλου), οι οποίοι με επιστολές τους παραιτήθηκαν από μέλη της Ενωσης, χαρακτηρίζοντας την ανακοίνωση που εξέδωσε ως «μέγα ατόπημα», καταλογίζοντάς της παράλληλα ότι λειτούργησε ως «γραφείο Τύπου» του Νικ. Σακελλαρίου και υποστηρίζοντας ότι η αναβολή της διάσκεψης αποτελεί «αρνησιδικία». 

Άλλα άρθρα στην ίδια κατηγορία: Ελλάδα/Κόσμος