Εξεγέρσεις, συγκρούσεις και φωτιές στο hot spot της Μόριας

Εξεγέρσεις, συγκρούσεις και φωτιές στο hot spot της Μόριας

Ελλάδα/Κόσμος20 Σεπτεμβρίου 2016

Σύμφωνα με ρεπορτάζ στην Εφημερίδα των Συντακτών, η μεγάλη φωτιά ξεκίνησε γύρω στις οχτώ το βράδυ , όταν –σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες– στον καταυλισμό απλώθηκε η φήμη ότι λόγω των επεισοδίων που προηγήθηκαν, θα ακολουθούσαν μαζικές απελάσεις. Φήμη που ώθησε ομάδα προσφύγων να επιχειρήσει να κατέβει στην πόλη σε πορεία διαμαρτυρίας. Κάτι που δεν επέτρεψε η αστυνομία με αποτέλεσμα οι πρόσφυγες να επανέλθουν στο στρατόπεδο, βάζοντας όμως φωτιές στα καταλύματα. 

Η φωτιά μέχρι τις έντεκα το βράδυ έκαιγε ανεξέλεγκτα μέσα και έξω από το Κέντρο. Τραυματισμοί μέχρι τώρα δεν έχουν αναφερθεί εκτός από τον ελαφρύ τραυματισμό ενός ανήλικου που έχει ένα χτύπημα από πέτρα στον λαιμό. Τα υπόλοιπα ασυνόδευτα παιδιά έχουν ήδη μεταφερθεί στις εγκαταστάσεις του ΠΙΚΠΑ. 

Επιστολή- έκκληση για την άμεση απομάκρυνση των ασυνόδευτων ανήλικων από τη Μόρια αλλά και από τη Λέσβο και τη μεταφορά τους σε κάποια κατάλληλη δομή φιλοξενίας απευθύνει προς τον αναπλ. υπουργό Εθνικής Άμυνας και επικεφαλής του Συντονιστικού της Κυβέρνησης για το Μεταναστευτικό η οργάνωση «Συνύπαρξη»

«Κατά τις χτεσινές βιαιότητες στη Μόρια, τέθηκε σε άμεσο κίνδυνο η ακεραιότητα 90 ασυνόδευτων ανήλικων παιδιών που κρατούνται εκεί. Τα παιδιά μεταφέρθηκαν επειγόντως σε ασφαλή χώρο (ΠΙΚΠΑ) για διανυκτέρευση. Είναι προφανές ότι δεν είναι δυνατόν να επιστρέψουν στη Μόρια με ασφάλεια. Είναι προφανές ότι δεν μπορούν να παραμείνουν στο ΠΙΚΠΑ (η κατασκευή δομής για ανηλίκους στην Αγιάσο έχει ματαιωθεί),» σημειώνει στον Δ. Βίτσα η «Συνύπαρξη».

«Μόνη λύση είναι η άμεση απομάκρυνση των ασυνόδευτων ανηλίκων από τη Λέσβο και η μεταφορά τους σε κατάλληλο περιβάλλον στην ηπειρωτική χώρα. Εμείς, τα μέλη της Κίνησης Πολιτών Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο, που μήνες τώρα στηρίζουμε συνεχώς αυτά τα παιδιά με διάφορους τρόπους, κάνουμε έκκληση: ΣΩΣΤΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ», καταλήγει η επιστολή. 

Άλλα άρθρα στην ίδια κατηγορία: Ελλάδα/Κόσμος