Έναρξη με προβλήματα στους παιδικούς σταθμούς

Έναρξη με προβλήματα στους παιδικούς σταθμούς

Εν Δήμω > Παιδεία10 Σεπτεμβρίου 2016

Με προβλήματα ξεκινά η νέα χρονιά στους παιδικούς σταθμούς καθώς υπολογίζεται ότι πάνω από 10.000 δικαιούχοι δεν θα μπορέσουν να χρησιμοποιήσουν τα vouchers/επιταγές που έχουν στα χέρια τους, καθώς δεν υπάρχουν κενές θέσεις στους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς των περιοχών τους.

Τη φετινή χρονιά, σε σύνολο 95.000 αιτήσεων, δόθηκαν 84.800 vouchers που αντιστοιχούν σε χρηματοδότηση 193 εκατ. ευρώ, όταν πέρυσι οι επιταγές ήταν 81.200 και αντιστοιχούσαν στο ποσό των 174 εκατ. ευρώ.

Το ζήτημα που προκύπτει είναι ότι υπάρχουν δικαιούχοι που έχουν στα χέρια τους τις επιταγές, τις οποίες όμως δεν μπορούν να αξιοποιήσουν.

Αυτό συμβαίνει καθώς το φετινό σύστημα δεν προβλέπει την αυτόματη τοποθέτηση των παιδιών σε δομές βάσει μοριοδότησης, αλλά υποχρεώνει τους γονείς να βρίσκουν μόνοι τους τη δομή που επιθυμούν με αποτέλεσμα πολλοί να αντιμετωπίζουν πρόβλημα, καθώς δεν υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις στις δομές στις οποίες απευθύνονται (ιδιαίτερα στην επαρχία).

 

Κατακόρυφη μείωση των vouchers στις δημόσιες δομές

Επιπλέον ένα ζήτημα που δημιουργήθηκε εντοπίζεται στο γεγονός πως οι γονείς έκαναν χρήση των vouchers/επιταγών περισσότερο σε ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς παρά σε δημοτικούς με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι στις δομές των δήμων (συμβασιούχοι) να κινδυνεύουν με μη ανανέωση των συμβάσεών τους.

Χαρακτηριστικά είναι τα νούμερα που έδωσε ο δημοτικός σύμβουλος του δήμου μας, υπεύθυνος για το γραφείο Παιδικής Μέριμνας, Κώστας Μηνόπουλος.

«Κατακόρυφη μείωση των vouchers για τη φετινή χρονιά στις δημόσιες δομές (128) έναντι της περσινής (238). Με βάσει τα δεδομένα της περσινής χρονιάς 45 (+5) εργαζόμενοι (ΕΣΠΑ) δούλευαν στους παιδικούς σταθμούς ενώ τη φετινή χρονιά, μπορούμε να δικαιολογήσουμε μόνο 17 εργαζομένους (ΕΣΠΑ)».

 

Ψάχνει λύσεις το υπουργείο 

 Για το θέμα που έχει προκύψει από το υπουργείο Εσωτερικών έχει δοθεί δίμηνη παράταση και εξετάζονται οι τρόποι αντιμετώπισής του.

 Ο υπουργό Εσωτερικών Παν. Κουρουμπλής δήλωσε ότι για την απρόσκοπτη λειτουργία των δομών και την ανανέωση των συμβάσεων των εργαζομένων σε αυτές: προωθείται σχετική νομοθετική ρύθμιση.

 «Θα υπάρξει σχετική διάταξη ώστε να μας δίνει την δυνατότητα να έχουμε εργαζόμενους τόσους όσους χρειάζεται να έχει ο κάθε δημοτικός σταθμός» σημείωσε στις 30 Αυγούστου μετά από συνάντηση που είχε με τους αρμόδιους υπουργούς ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης.

 Να σημειώσουμε πως ο δήμος μας διαθέτει εννέα παιδικούς σταθμούς που έχουν δυνατότητα φιλοξενίας 600 παιδιών (έχουν καλυφθεί οι θέσεις). Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, για να εξετασθεί σε βάθος το θέμα.  

Άλλα άρθρα στην ίδια κατηγορία: Παιδεία