Τουρκικό πραξικόπημα: Η υπόθεση των «8» δοκιμάζει την Αθήνα

Τουρκικό πραξικόπημα: Η υπόθεση των «8» δοκιμάζει την Αθήνα

Ελλάδα/Κόσμος18 Ιουλίου 2016

Η υπόθεση των 8 Τούρκων της Αλεξανδρούπολης που ζήτησαν πολιτικό άσυλο από την Ελλάδα μετά το πραξικόπημα θέτει την κυβέρνηση ενώπιον λεπτής διπλωματικής και νομικής δοκιμασίας – μιας δοκιμασίας, που ο Ταγίπ Ερντογάν φροντίζει να κάνει ακόμη πιο δύσκολη προαναγγέλλοντας, ως τετελεσμένη, την απόφασή έκδοσής τους στην Αγκυρα.

Το πολιτικό κλίμα στην Αθήνα – όπως προκύπτει τόσο από τις δηλώσεις της κυβερνητικής εκπροσώπου Ολγας Γεροβασίλη όσο και από εκείνες του αναπληρωτή υπουργού Αμυνας Δημήτρη Βίτσα –δείχνει μεν να κινείται υπέρ του τουρκικού αιτήματος έκδοσης, ωστόσο το θέμα αντιμετωπίζεται συνολικά με πολύ μεγάλη προσοχή και χωρίς σπουδή.

Όπως αποκαλύπτει το CNN ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε σε ομιλία του ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν το Σάββατο του είπε ότι μέσα σε 15 με 20 μέρες η Ελλάδα θα εκδώσει τους οκτώ στρατιωτικούς που το έσκασαν στην Αλεξανδρούπολη μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της Παρασκευής.

Σε ομιλία του έξω από το σπίτι του στην Κωνσταντινούπολη ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι συνομίλησε με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα. Είπε ακόμη ότι θα στείλουν επιστολή στις ΗΠΑ και θα ζητούν την έκδοση του Φετουλάχ Γκιουλέν. Να σημειωθεί ότι το ζήτημα των Τούρκων στρατιωτικών που ζήτησαν άσυλο στην Αλεξανδρούπολη βρέθηκε στο επίκεντρο της τηλεφωνικής επικοινωνίας του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, το βράδυ του Σαββάτου.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κατά την επικοινωνία, η οποία πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Τούρκου προέδρου, ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι οι διαδικασίες εξέτασης των αιτήσεων ασύλου θα είναι σύντομες, αλλά θα υπάρξει απόλυτος σεβασμός στα όσα προβλέπουν το διεθνές δίκαιο και οι συνθήκες για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Κατά τις ίδιες πηγές, ο κ. Ερντογάν εξέφρασε στον κ. Τσίπρα τις ευχαριστίες του για τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης και του ίδιου, κατά την εκδήλωση της απόπειρας πραξικοπήματος.

Ο πρωθυπουργός από την πλευρά του σημείωσε ότι η προσήλωση στις αξίες της δημοκρατίας και της συνταγματικής νομιμότητας είναι ζήτημα αρχής για τον ελληνικό λαό.

Στο δικαστήριο Αλεξανδρούπολης θα παρουσιαστούν οι οκτώ συλληφθέντες Τούρκοι στρατιωτικοί, πλήρωμα του στρατιωτικού ελικοπτέρου που προσγειώθηκε το πρωί του Σαββάτου στο αεροδρόμιο «Δημόκριτος» και μετά στην επιτροπή της υπηρεσίας ασύλου 

Άλλα άρθρα στην ίδια κατηγορία: Ελλάδα/Κόσμος