Τηλεοπτικές άδειες

Τηλεοπτικές άδειες

Ελλάδα/Κόσμος4 Ιουλίου 2016

Στην ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας ξεκίνησε με μεγάλη καθυστέρηση η ακροαματική διαδικασία των αιτήσεων των καναλιών που στρέφονται κατά του νομοθετικού πλαισίου χορήγησης τεσσάρων αδειών.

Σήμερα το μεσημέρι λήγει η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για τις τηλεοπτικές άδειες.

ΣΚΑΪ, ΑΝΤ1 και Star έχουν ήδη καταθέσει φάκελο υποψηφιότητας προκειμένου να διεκδικήσουν μέσω δημοπρασίας μία από τις τέσσερις πανελλαδικές άδειες γενικού περιεχομένου που προκήρυξε η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Ά. Νταρζάνου στην «Αυγή»:

* Βέβαιη θεωρείται η κατάθεση φακέλου από τον Alpha και το Έψιλον ως σήμερα Δευτέρα το μεσημέρι, οπότε και λήγει η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων.

* Σίγουρη θεωρείται η συμμετοχή του εφοπλιστή και προέδρου του Ολυμπιακού Βαγγέλη Μαρινάκη (μετά από δημοσίευμα στην εφημερίδα "Παραπολιτικά"), η οποία αναφέρει: «Με εξαιρετικά δυναμικό τρόπο μπαίνει στη διαδικασία για την απόκτηση μίας από τις νέες τηλεοπτικές άδειες ο Βαγγέλης Μαρινάκης (...) Καταθέτει τον πλήρη και απολύτως άρτιο φάκελο της αίτησης μόνος του, με ένα εντυπωσιακά υψηλό ποσό έτοιμο να επενδυθεί στο νέο κανάλι».

Ως εδώ, μετράμε ήδη έξι σίγουρους ενδιαφερόμενους για τέσσερις άδειες. Όμως υπάρχει και συνέχεια:

* Θα καταφέρει να συμμετέχει στον διαγωνισμό το Mega;

* Πολύ πιθανή θεωρείται η συμμετοχή του ημιπανελλαδικού Τηλε-ΑΣΤΥ του Γ. Καρατζαφέρη. Θα έχει ο σταθμός νέο μέτοχο;

* Πόσοι και ποιοι θα είναι οι «νέοι παίκτες» σε «υπό σύσταση» τηλεοπτικές εταιρείες; Ποιοι θα είναι οι επιχειρηματίες εκτός τηλεοπτικής αγοράς που θα επιδιώξουν διεκδικήσουν τηλεοπτική άδεια, στο νέο τοπίο που θα διαμορφωθεί; Θα είναι ακόμη ένας; ακόμη δύο; Υπάρχει πιθανότητα για τρεις; Ακούγονται ήδη ουκ ολίγα ονόματα Ιβάν Σαββίδης, Forthnet / Nova, Ι. Μελισσανίδης, "Τούρκος επιχειρηματίας".

Ήδη η φημολογία δίνει και παίρνει για τον Ιβάν Σαββίδη, ως «επιχειρηματία από τη Θεσσαλονίκη», που ενδιαφέρθηκε για την έκδοση του σχετικού παράβολου. Θα κατέβει με νέο σχήμα ή μαζί με τον Alpha, όπως λέγεται;

Η Forthnet / Nova έχει ήδη δηλώσει ότι «μελετάει» την επένδυση, την ίδια ώρα που πέτυχε αναχρηματοδότηση του δανείου της από τις τράπεζες. Θα κατέβει αυτόνομα ή σε συνεργασία με άλλους επενδυτές;

Ο Όμιλος Μπόμπολα σε ποιο σχήμα θα περιλαμβάνεται εάν το Mega δεν κατέβει στον διαγωνισμό; Οι γνωρίζοντες λένε ότι είναι αδύνατον να μείνει εκτός τηλεόρασης.

Ο Δημήτρης Μάρης (Όμιλος 24 Media) έχει εκδηλώσει δημοσίως ενδιαφέρον για δραστηριοποίηση στην τηλεοπτική αγορά. Με ποιον τρόπο θα εκδηλωθεί; Σε ποιο σχήμα θα συμμετέχει;

 

Με τούτα και με κείνα, όπως όλα δείχνουν, το μίνιμουμ των φακέλων θα είναι έξι, ενώ το μάξιμουμ μπορεί να διαμορφωθεί ακόμα και σε δώδεκα φακέλους υποψηφιότητας, που θα διεκδικήσουν τέσσερις άδειες. Όμως προσοχή. Έως ότου έρθει η ώρα της δημοπρασίας, μεσολαβούν άλλα στάδια, τα οποία θα πρέπει οι υποψήφιοι να περάσουν με επιτυχία ώστε να καταλήξουν στην τελική δοκιμασία.

Α. Σε πρώτη φάση, σήμερα Δευτέρα, θα διαμορφωθεί η πρώτη εικόνα: η παραλαβή των φακέλων υποψηφιότητας από το πρωτόκολλο της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας θα δώσει μια πρώτη καταγραφή των ενδιαφερομένων. Όχι όμως και της πληρότητας των φακέλων, ή των ποιοτικών χαρακτηριστικών τους. Ο νόμος δίνει το δικαίωμα στους ενδιαφερόμενους, εντός τριών ημερών, να καταθέσουν επιπλέον στοιχεία, που σημαίνει ότι η ερχόμενη εβδομάδα θα είναι διεκπεραιωτική για τη συμπλήρωση τυχόν εκκρεμοτήτων. Θα μπορούσε, ίσως, το Mega, να αξιοποιήσει αυτή τη δυνατότητα προκειμένου να λάβει ασφαλιστική και τραπεζική ενημερότητα; Εάν το αποφασίσουν οι μέτοχοι; Πιθανόν.

Β. Στην επόμενη, δεύτερη φάση, αναλαμβάνει δράση η επιτροπή διενέργειας του διαγωνισμού. Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, θα έχει την αρμοδιότητα να ξεκινήσει τη διαδικασία ελέγχου των φακέλων επί της ουσίας, δηλαδή να κρίνει το περιεχόμενο του κάθε φακέλου χωριστά, εάν δηλαδή πληροί ή όχι τους όρους και τις προϋποθέσεις που έχουν τεθεί στον νόμο (4367/2016) και στην προκήρυξη: μετοχική σύνθεση, ασυμβίβαστα, αριθμός εργαζομένων, ασφαλιστική, φορολογική, τραπεζική ενημερότητα κ.λπ. Σε αυτή τη φάση, από την επιτροπή θα κριθεί ποιος προκρίνεται να μπει στη φάση της δημοπρασίας και ποιος όχι.

Γ. Σε νέα προθεσμία, οι ενδιαφερόμενοι και έχοντες έννομο συμφέρον μπορούν να έχουν πρόσβαση στον φάκελο του ανταγωνιστή τους προκειμένου η διαδικασία να είναι διαφανής και ανοιχτή στον έλεγχο, μέσω ενστάσεων. Σε αυτή τη φάση θα φανούν τυχόν ανταγωνισμοί.

Δ. Η ανακήρυξη των υποψηφίων που θα συμμετέχουν στη διαδικασία της δημοπρασίας έχει προγραμματιστεί για τα μέσα Αυγούστου.

Τι σημαίνουν όλα αυτά; Ότι σήμερα θα έχουμε μεν μια πρώτη εικόνα, αλλά όχι την πλήρη εικόνα των ενδιαφερόμενων επιχειρηματιών. Κι αυτό γιατί αναμένεται οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές να συμμετέχουν στον διαγωνισμό σε πολλές περιπτώσεις σε συνεργασία, είτε εντασσόμενοι στο σχήμα ήδη λειτουργούντων σταθμών, είτε μέσω νέων προσπαθειών, «υπό σύσταση» εταιρειών. Συνεπώς, μπορεί να μην εμφανιστούν στην πρώτη φάση, αλλά στη συνέχεια, αφού προκριθεί ο φάκελος, ή ακόμη και αφού αναδειχθούν οι πλειοδότες μετά τη δημοπρασία.

Άλλα άρθρα στην ίδια κατηγορία: Ελλάδα/Κόσμος