Βρετανία: Δολοφονία λίγο πριν το δημοψήφισμα

Βρετανία: Δολοφονία λίγο πριν το δημοψήφισμα

Ελλάδα/Κόσμος17 Ιουνίου 2016

Μια πολιτική δολοφονία συγκλονίζει την Βρετανία και ρίχνει τη σκιά της στο επικείμενο δημοψήφισμα για την παραμονή της χώρας στην ΕΕ ή όχι. Θύμα η βρετανίδα βουλευτής των Εργατικών Τζο Κοξ, υποστηρίκτρια της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ, υπέρ της υποδοχής προσφύγων στη χώρα και μέλος ανθρωπιστικών οργανώσεων. Θύτης ένας οπαδός νεοναζιστικών ιδεών.

Σύμφωνα με την οργάνωση Southern Poverty Law Center, ο δράστης της επίθεσης, που σύμφωνα με βρετανικά μέσα ενημέρωσης ονομάζεται Τόμας Μέρ, έχει "μακρά ιστορία" ανάμιξης στον "λευκό εθνικισμό". Πρόκειται για έναν "αφοσιωμένο υποστηρικτή" μιας νεοναζιστικής οργάνωσης των ΗΠΑ, γνωστοποίησε η ίδια οργάνωση.

"Σύμφωνα με αρχεία που περιήλθαν στην κατοχή του Southern Poverty Law Center, ο Μέρ ήταν αφοσιωμένος υποστηρικτής της Εθνικής Συμμαχίας, που ήταν επί δεκαετίες η σημαντικότερη νεοναζιστική οργάνωση των ΗΠΑ", αποκαλύπτει στον ιστότοπό της η ΜΚΟ.

Η Τζο Κοξ, 41 ετών, βουλευτής του κόμματος των Εργατικών (αξιωματική αντιπολίτευση), δολοφονήθηκε χθες στο Μπέρστολ, στη βόρεια Αγγλία. Λίγη ώρα αργότερα η αστυνομία συνέλαβε τον φερόμενο ως δράστη, έναν άνδρα 52 ετών, που οι γείτονές του περιέγραψαν ως έναν "μοναχικό" άνθρωπο.

Τα κίνητρά του παραμένουν άγνωστα, αλλά σύμφωνα με έναν αυτόπτη μάρτυρα που επικαλέστηκαν βρετανικά ΜΜΕ, φώναζε "πρώτα η Βρετανία" στην βουλευτίνα, άλλοτε εργαζόμενη στην Oxfam, η οποία υπερασπιζόταν δυναμικά τους σύρους πρόσφυγες. 

Άλλα άρθρα στην ίδια κατηγορία: Ελλάδα/Κόσμος