Brexit και Ε.Ε.

Brexit και Ε.Ε.

Ελλάδα/Κόσμος16 Ιουνίου 2016

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προετοιμάζεται λόγω των τελευταίων δημοσκοπήσεων για την έξοδο της Βρετανίας και για χαοτικές καταστάσεις οι οποίες μπορούν ακολουθήσουν μετά το δημοψήφισμα. Κύκλοι των Βρυξελλών εκφράζουν την ελπίδα ότι θα ακολουθηθεί συντεταγμένη διαδικασία σε περίπτωση Brexit, αλλά η ΕΕ προετοιμάζεται επίσης και για το σενάριο του χάους.

Σύμφωνα με πληροφορίες της γερμανικής εφημερίδας Süddeutsche Zeitung, η Κομισιόν έχει καταστρώσει σχέδια για σκληρή αντιμετώπιση της Βρετανίας στην περίπτωση αυτή. Τα σχέδια φτάνουν -στην ακραία περίπτωση- μέχρι και την άμεση αναστολή της συμμετοχής της Βρετανίας στην ΕΕ. Για τους Βρετανούς αυτό θα είχε τεράστιες επιπτώσεις.

Η συντεταγμένη έξοδος προβλέπεται σαφώς από το άρθρο 50 της Ευρωπαϊκής Συνθήκης. Μετά την επίσημη ανακοίνωση της επιθυμίας εξόδου ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις, οι οποίες διαρκούν έως δύο χρόνια.

Ωστόσο, οι διαπραγματεύσεις αυτές δεν ρυθμίζουν τη μελλοντική σχέση της αποχωρούσας χώρας με την Ε.Ε., αλλά μόνο τον τρόπο του χωρισμού.

Η Βρετανία θα μπορούσε να εξαναγκαστεί να εγκαταλείψει την Ευρώπη χωρίς προηγουμένως να έχει αποσαφηνιστεί το θέμα της πρόσβασης στην εσωτερική αγορά της Ε.Ε.

Γι' αυτό οι υποστηρικτές του Brexit στη βρετανική κυβέρνηση αναζητούν άλλους δρόμους εξόδου από την Ε.Ε.

Με δυσαρέσκεια έγινε γνωστό στις Βρυξέλλες το σχέδιο του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου των συντηρητικών στη Βουλή των Κοινοτήτων Κρις Γκρέιλινγκ, το οποίο προβλέπει να τεθεί σταδιακά το ευρωπαϊκό δίκαιο εκτός ισχύος σε περίπτωση εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε..

Ο Γκρέιλινγκ θέλει να καθυστερήσει την προβλεπόμενη (από το άρθρο 50 των Ευρωπαϊκών Συνθηκών) ανακοίνωση της εξόδου και να επιδιώξει καταρχάς μια «άτυπη» διαδικασία, όπως είπε στους «Financial Times» εκπρόσωπος των υποστηρικτών του Brexit.

Στόχος είναι έξοδος με ταυτόχρονη σύναψη εμπορικής συμφωνίας Βρετανίας-Ε.Ε. μέχρι το 2019.

Αυτό έρχεται σε διαμετρική αντίθεση με την άποψη της Κομισιόν, η οποία επιμένει να εκπληρώσει η Μεγάλη Βρετανία τις υποχρεώσεις της μέχρι την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για την έξοδο.

Η Κομισιόν δεν θα παρακολουθήσει απαθώς μια άτακτη έξοδο από την Ε.Ε και έχει ήδη εξετάσει τις νομικές δυνατότητες για την -μη προβλεπόμενη από τις συνθήκες- αναστολή συμμετοχής στην Ε.Ε.

Ένα σενάριο προβλέπει να κριθεί το δημοψήφισμα ως επίσημη έκφραση επιθυμίας εξόδου από την Ε.Ε. Με την αναστολή δεν θα εφαρμόζονται πλέον για τη Βρετανία οι κανόνες της εσωτερικής αγοράς, όπως είναι λ.χ, η απαλλαγή της από τους τελωνειακούς δασμούς.

Κάτι τέτοιο θα έχει αποτέλεσμα αρνητικές επιπτώσεις για τη βρετανική οικονομία. Το σενάριο αυτό θεωρείται όμως απίθανο διότι η βρετανική κυβέρνηση δεν θα έπαιρνε το ρίσκο σε καμιά περίπτωση, όπως έλεγαν στις Βρυξέλλες, γράφει η βαυαρική εφημερίδα.

Η επίσημη ανακοίνωση του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος αναμένεται στις Βρυξέλλες το αργότερο στις 28 Ιουνίου. Μετά οι αρχηγοί των 27 κρατών-μελών θα συνεδριάσουν για την περαιτέρω τακτική τους, εφόσον είναι υπέρ του Brexit.

Ο κίνδυνος όμως του Brexit ταρακουνά τις διεθνείς αγορές, με τις μετοχές να κάνουν βουτιά και τη στερλίνα να βυθίζεται. Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, η στερλίνα που θεωρούνταν ασφαλής επένδυση, χάνει σταδιακά τη αξία της, δίνοντας ώθηση στο ιαπωνικό γεν, στα κρατικά ομόλογα και τον χρυσό.

Οι ευρωπαϊκές μετοχές σημειώνουν πτώση για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα, ακολουθώντας την πτώση των βρετανικών μετοχών, ενώ η στερλίνα μέσα μέσα στις τελευταίες οκτώ εβδομάδες έχει χάσει 10% της αξίας της.

Οι οικονομικοί αναλυτές αναφέρουν ότι η αρχική αισιοδοξία έδωσε τη θέση της στον φόβο, καθώς οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δίνουν ελάχιστο προβάδισμα στην παραμονή στην Ε.Ε., 44% έναντι 42% υπέρ της εξόδου.

Όπως λένε, αν τελικά οι Βρετανοί αποφασίσουν να φύγουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τότε η στερλίνα θα πέσει στο χαμηλότερο επίπεδο της αξία της για τρεις δεκαετίες, ενώ η παραμονή θα φέρει υψηλό έτους.

«Οι αγορές μισούν την αστάθεια και την ανασφάλεια», λέει στο Bloomberg ο Γιοσιμόρι Ογκάουα, οικονομικός αναλυτής από το Τόκιο. «Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι η Βρετανία πιθανότατα θα μείνει στην Ε.Ε., ωστόσο είναι πολλές οι δημοσκοπήσεις που φέρνουν τους υπέρμαχους του Brexit περισσότερους από τους οπαδούς της παραμονής», τονίζει. 

Άλλα άρθρα στην ίδια κατηγορία: Ελλάδα/Κόσμος