Ψηφίζεται ο νέος αναπτυξιακός νόμος

Ψηφίζεται ο νέος αναπτυξιακός νόμος

Ελλάδα/Κόσμος15 Ιουνίου 2016

Ολοκληρώνεται η συζήτηση για τον αναπτυξιακό νόμο στην Ολομέλεια, με  την ψηφοφορία αργά το βράδυ.

Ο υπουργός Οικονομίας αναφέρθηκε στις τρεις βασικές προτεραιότητες του νέου νόμου και τη διαφοροποίησή του σε σχέση με το παρελθόν. Υπογράμμισε ότι ο νόμος βάζει φραγμό στο παλιό χαοτικό τοπίο των αναπτυξιακών του παρελθόντος. Ταυτόχρονα επιταχύνει τις διαδικασίες αξιολόγησης. “Ξεχάστε τα ενάμιση και δύο χρόνια και τους φακέλους που είναι χαμένοι. Εισάγουμε σύστημα αξιολόγησης με εξωτερικούς αξιολογητές, το σύστημα θα λειτουργήσει από τρεις έως πέντε μήνες θα λειτουργήσει όλο το σύστημα και οι αξιολογήσεις θα ολοκληρώνονται εντός τριμήνου”

Επίσης, ξεκαθάρισε, για μία ακόμη φορά, ότι με τον αναπτυξιακό δεσμεύονται πραγματικοί και όχι φανταστικοί πόροι, 2,5 δισεκατομμυρίων. Σε αυτό το σημείο, μάλιστα, αποκάλυψε ότι  η προϋπόθεση για την 7ετία ολοκλήρωσης της χρηματοδότησης των παλιών επενδυτικών σχεδίων, μπορεί να μειωθεί για κάποιες περιπτώσεις στην 5ετία υπό προϋπόθεση, κάτι για το οποίο ετοιμάζει τροποποίηση ο Γενικός Γραμματέας Επενδύσεων, κ. Λόης Λαμπριανίδης.  “Πρόκειται για υπαρκτά χρήματα, δεσμευμένα σε δύο μεγάλους λογαριασμούς, στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και στο ΕΣΠΑ” πρόσθεσε.

Κατά τη συζήτηση στη Βουλή για τις ρυθμίσεις του νέου αναπτυξιακού νόμου οι εκπρόσωποι των κομμάτων της αντιπολίτευσης άσκησαν δριμεία κριτική.

Η Ελλάδα χρειάζεται 100 δισ. ευρώ ιδιωτικές επενδύσεις για να επανέλθει στην ανάπτυξη, ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Νίκος Δένδιας και υποστήριξε ότι ο νέος νόμος δεν αποτελεί εργαλείο ανάπτυξης και δεν περιέχει αναπτυξιακή πρόταση. Ο κ. Δένδιας έκανε λόγο για "βαρύ κανονιστικό πλαίσιο", που απαιτεί πάρα πολλές υπουργικές αποφάσεις και εκτίμησε ότι δεν θα τηρηθεί το εξάμηνο για να εκδοθούν και να ενεργοποιηθεί ο νόμος.

Την άποψη ότι στο νομοσχέδιο δεν υπάρχει πρόνοια για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις εξέφρασε ο εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής Γιάννης Λαγός και κατέθεσε τροπολογία για την υπαγωγή στο καθεστώς των ενισχύσεων, των ελληνικών ναυπηγείων.

Να γίνουν δεκτές οι τροπολογίες που έχουν κατατεθεί από την Δημοκρατική Συμπαράταξη και διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του αναπτυξιακού νόμου, ζήτησε ο εκπρόσωπος του κόμματος Γιάννης Μανιάτης, ενώ χαρακτήρισε "σκάνδαλο για τα ευρωπαϊκά δεδομένα" την απόφαση της Κυβέρνησης να διοργανώσει πολιτική εκδήλωση στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Ο νέος αναπτυξιακός νόμος δίνει προνόμια και μεγαλύτερη φορολογική ασυλία στο μεγάλο κεφάλαιο, ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος και πρόσθεσε ότι «το μοντέλο ανάπτυξης καθορίζεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση» ενώ ανέφερε το παράδειγμα των απαγορεύσεων της ενίσχυσης των ναυπηγείων και του πρωτογενή τομέα.

Από το 2010 έως το 2014, στο Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης έγιναν 18.847 εγγραφές και 25.354 διαγραφές, ανέφερε ο εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Γιώργος Λαζαρίδης. «Αυτό είναι το "success story", των προηγούμενων κυβερνήσεων», ανέφερε.

Οι φοροαπαλλαγές που δίνει ο νόμος δεν είναι ασφαλείς και μπορεί να είναι αποτρεπτικές, υποστήριξε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ένωσης Κεντρώων Γιώργος Καράς. «Το μοντέλο το οποίο επιλέγεται ελάχιστα θα συνεισφέρει», ανέφερε και πρόσθεσε ότι για τους «περισσότερους από ένα εκατομμύριο ανέργους οι 20.000 νέες θέσεις εργασίας είναι σταγόνα στον ωκεανό».

 

Στο μεταξύ την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης προκάλεσε η κατάθεση αργά χθες το βράδυ τροπολογίας στο σχέδιο νόμου για το νέο αναπτυξιακό, για το προσφυγικό, του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, προκειμένου να συζητηθεί σήμερα. Μάλιστα η τροπολογία είχε διαστάσεις νομοσχεδίου, αφού απαριθμούσε 85 σελίδες, ξεπερνώντας σε όγκο ακόμη και το νόμο.

Το γεγονός ότι η τροπολογία έφτασε στα χέρια των κομμάτων μόλις στις 23.30 το βράδυ σε συνδυασμό με την κρισιμότητα του περιεχομένου της καθώς επιχειρείτο η τροποποίηση της ισχύουσας νομοθεσίας για την Υπηρεσία Ασύλου, πυροδότησε άμεσα τις έντονες αντιδράσεις των βουλευτών της αντιπολίτευσης, που έσπευσαν να στηλιτεύσουν τη νομοθετική πρακτική της κυβέρνησης.

 Η εισηγήτρια της Νέας Δημοκρατίας Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου αλλά και εκπρόσωποι άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης ζήτησαν την απόσυρση της πολυσέλιδης τροπολογίας, επικαλούμενοι τη μη τήρηση των κανόνων της κοινοβουλευτικής διαδικασίας.

Ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης ως αρμόδιος για το υπό συζήτηση νομοσχέδιο ανακοίνωσε τελικά δέκα λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα ότι η τροπολογία δεν θα συζητηθεί και την απέσυρε. 

Άλλα άρθρα στην ίδια κατηγορία: Ελλάδα/Κόσμος