Διαδηλώσεις στους δρόμους του Παρισιού κατά του νόμου για τα εργασιακά

Διαδηλώσεις στους δρόμους του Παρισιού κατά του νόμου για τα εργασιακά

Ελλάδα/Κόσμος15 Ιουνίου 2016

Αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους ενάντια στην εργασιακή μεταρρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση της Γαλλίας δηλώνουν εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που βρέθηκαν και χθες στους δρόμους του Παρισιού και της επαρχίας με αίτημα την απόσυρση του επίμαχου νομοσχεδίου.

Υπολογίζεται ότι περίπου 1,3 εκατ. άνθρωποι κατέβηκαν στις διαμαρτυρίες σε όλη τη Γαλλία.

Επεισόδια και συγκρούσεις σημειώθηκαν στη χθεσινή διαδήλωση στη γαλλική πρωτεύουσα, 11 διαδηλωτές και 29 αστυνομικοί τραυματίστηκαν, ενώ οι αρχές προχώρησαν στη σύλληψη 58 διαδηλωτών. Τα συνδικάτα εξήγγειλαν νέες απεργιακές κινητοποιήσεις στις 23 και 28 Ιουνίου.

Διαδηλώσεις συμπαράστασης στους Γάλλους εργαζόμενους πραγματοποίησαν σήμερα το απόγευμα σωματεία εργαζομένων στις μεγάλες πόλεις της Ιταλίας (Bologna, Roma, Firenze, Genova), ενώ και στην Ελλάδα αριστερές οργανώσεις πραγματοποιήσαν συγκέντρωση στην Βασ. Σοφίας έξω από τη Γαλλική Πρεσβεία το απόγευμα. Η συμβολική συγκέντρωση συμπαράστασης έληξε χωρίς επεισόδια, παρουσία ισχυρής αστυνομικής δύναμης.

 

Ποιοι συμμετείχαν στις σημερινές απεργιακές κινητοποιήσεις στην Γαλλία

-Απεργία εργαζομένων στα μέσα μαζικής μεταφοράς, στις σιδηροδρομικές συγκοινωνίες, στην Air France, στη συλλογή και επεξεργασία απορριμμάτων και αποβλήτων, καθώς και στα διυλιστήρια.

-Mπλoκάρισμα της κίνησης από τα ταξί. Η Ένωση των ανεξαρτήτων ταξί του d'Île-de-France (FTI) και το συνδικάτο για την υπεράσπιση των οδηγών ταξί του Παρισιού (SDCTP) αποφάσισαν να αντιδράσουν καλώντας τα μέλη τους να μπλοκάρουν την κίνηση στους δρόμους.

-Κλείσιμο του Πύργου του Άιφελ, καθώς και άλλων μνημείων

-Παράλληλα με το Παρίσι η διαμαρτυρία θα εξαπλωθεί σε ολόκληρη τη Γαλλία. Παρελάσεις και διαδηλώσεις αναμένονται σε  Toulouse, Bordeaux, Lyon, Marseille, Nantes, Rennes, Caen και άλλες πόλεις.

Τέλος, να σημειώσουμε ότι σχετικές κινητοποιήσεις αναμένεται να πραγματοποιηθούν στις 23 Ιουνίου, ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου από τη Γερουσία, καθώς και στις 28 Ιουνίου, τρεις μέρες πριν τη μεταφορά του στην Εθνοσυνέλευση, προκειμένου να ληφθεί η οριστική απόφαση. 

Άλλα άρθρα στην ίδια κατηγορία: Ελλάδα/Κόσμος