Νέες 48ωρες απεργίες αποφάσισαν οι λιμενεργάτες

Νέες 48ωρες απεργίες αποφάσισαν οι λιμενεργάτες

Ελλάδα/Κόσμος15 Ιουνίου 2016

Συνεχίζονται οι 48ωρες απεργίες στα εμπορικά λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης αποφάσισε η ΟΜΥΛΕ και οι ενώσεις λιμενεργατών σε ΟΛΠ και ΟΛΘ, παρά διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης για διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων και των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

Ο ΥΝΑ, Θοδωρής Δρίτσας τις προηγούμενες μέρες είχε διαβεβαιώσει με επιστολή του προς τους λιμενεργάτες ότι «η κυβέρνηση προτίθεται να εξαντλήσει κάθε δυνατότητα ώστε να μην υπάρχει κανένα κενό που να αφήνει περιθώριο παρερμηνειών σχετικά με την ισχύ του όρου 5.11 στην Σύμβαση Παραχώρησης, στον οποίο αναφέρεται ο Γενικός Κανονισμός Προσωπικού, ο Κανονισμός Εσωτερικής Οργάνωσης και Λειτουργίας και η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας».

Προς την ίδια κατεύθυνση και οι δηλώσεις την Δευτέρα του υπουργού Εργασίας, Γιώργου Κατρούγκαλου καθώς και  του υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Χριστόφορου Βερναρδάκη με τις οποίες ξεκαθάριζαν πως «στόχος της κυβέρνησης είναι εντός του 2017 να ολοκληρωθούν οι απαιτούμενες διαβουλεύσεις και να έχουμε το θεσμικό πλαίσιο για τις εργασιακές σχέσεις και το 2018 να υπογράψουμε την πρώτη συλλογική σύμβαση του δημοσίου τομέα».

 

ΟΜΥΛΕ – Ενώσεις Λιμενεργατών ΟΛΠ και ΟΛΘ: «Ανοίγει μια μικρή χαραμάδα για προσέγγιση»

Από την πλευρά τους, οι εργαζόμενοι στα λιμάνια τονίζουν με ανακοίνωσή τους ότι οι συγκεκριμένες τοποθετήσεις από τα κυβερνητικά στελέχη «ανοίγουν μια χαραμάδα για προοπτική προσέγγισης». Ωστόσο, υπογραμμίζουν ότι για να σταματήσουν οι απεργίες απαιτείται συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία, «η οποία χωρίς αμφισβητήσεις θα προσδιορίζει με σαφήνεια, ασφαλή και σταθερή εργασία με θεσπισμένες εργασιακές σχέσεις».

Ο κ. Θοδωρής Δρίτσας καλούσε, επίσης, στην επιστολή του προς τους εργαζομένους να «ζυγίσουν όλα τα δεδομένα» και να σταματήσουν σήμερα την απεργία. Παρ` όλα αυτά η ΟΜΥΛΕ και οι ενώσεις λιμενεργατών ΟΛΠ και ΟΛΘ αποφάσισαν να συνεχίσουν τις απεργίες έως ότου δουν στην πράξη τις εξαγγελίες της κυβέρνησης.

Μάλιστα στις απεργιακές κινητοποιήσεις της Δευτέρας και της Τρίτης καθώς και στις σημερινές συνεδριάσεις των σωματείων συμμετείχε ομάδα εργασίας του IDC  (Διεθνούς Συμβουλίου Λιμενεργατών),  στηρίζοντας τον αγώνα των λιμενεργατών.

 

Πεκίνο: Να ολοκληρωθεί άμεσα η παραχώρηση του ΟΛΠ στην COSCO

Την ίδια στιγμή η Κίνα με δηλώσεις του πρέσβη της Κίνας, Ζοού Ξιαόλι (Zou Xiaoli), κατά την διάρκεια της ομιλίας του στο Σινοελληνικό Σεμινάριο Ναυτιλίας (πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη Παρασκευή στο πλαίσιο των ΠΟΣΕΙΔΩΝΙΩΝ 2016) πιέζει για την άμεση ολοκλήρωση της παραχώρησης του πλειοψηφικού πακέτου του ΟΛΠ στην COSCO.

Ο πρέσβης της Κίνας ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «η ολοκλήρωση της παραχώρησης αποτελεί το κεφάλι του δράκου της συνεργασίας μας και αντιπροσωπεύει την εμπιστοσύνη και την ελπίδα μεταξύ μας», για να συμπληρώσει ότι «αναμένουμε το ελληνικό Κοινοβούλιο να εγκρίνει τη Συμφωνία Παραχώρησης σύντομα».

Με αυτό τον προσανατολισμό κινείται άλλωστε και η κυβέρνηση, όπου σύμφωνα με πληροφορίες, η Σύμβαση Παραχώρησης ΟΛΠ – Δημοσίου πρόκειται να κυρωθεί από την βουλή μέχρι το τέλος του Ιουνίου και σίγουρα πριν το ταξίδι του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα στο Πεκίνο, το οποίο είναι προγραμματισμένο για τις αρχές του επόμενου μήνα, μεταξύ 2 και 6 Ιουλίου.

 

Χωρίς προβλήματα πραγματοποιείται ο κατάπλους των κρουαζιερόπλοιων

 Σήμερα, στο λιμάνι του Πειραιά κατέπλευσαν τρία κρουαζιερόπλοια με 7.000 επιβάτες, χωρίς να δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα καθώς οι περισσότεροι από τους επισκέπτες είχαν προορισμό την Ακρόπολη και επιστροφή στο πλοίο, ενώ οι απεργοί επιτρέπουν από το Σάββατο την είσοδο στους προβλήτες σε φορτηγά για την διευκόλυνση της μεταφοράς των αποσκευών. Αντιθέτως, τα περισσότερα προβλήματα αυτή τη στιγμή, εστιάζονται στους σταθμούς εμπορευματοκιβωτίων σε ΟΛΠ και ΟΛΘ, όπου παραμένουν εγκλωβισμένα δεκάδες κοντέινερ, ενώ στο car-terminal του ΟΛΠ είναι «παγιδευμένα» 2.500 αυτοκίνητα.

Άλλα άρθρα στην ίδια κατηγορία: Ελλάδα/Κόσμος