Συνέχεια κινητοποιήσεων στη Γαλλία

Συνέχεια κινητοποιήσεων στη Γαλλία

Ελλάδα/Κόσμος30 Μαϊου 2016

Για νέα εβδομάδα κινητοποιήσεων ετοιμάζονται οι Γάλλοι με απεργίες στον τομέα των μεταφορών και συγκοινωνιών. Τα γαλλικά συνδικάτα περιμένουν πως οι συνεχείς κινητοποιήσεις θα αναγκάσουν τη γαλλική κυβέρνηση να υποχωρήσει στο θέμα του εργασιακού νομοσχεδίου. Ωστόσο, σε χθεσινές δηλώσεις του, ο Γάλλος πρωθυπουργός, Μάνουελ Βαλς, φάνηκε αποφασισμένος να μην προσθέσει το όνομά του στη μακρά λίστα των πολιτικών που υποχώρησαν απέναντι στους διαδηλωτές.

Την προηγούμενη εβδομάδα κυριάρχησε ο αποκλεισμός των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων της Γαλλίας αλλά η κατάσταση ως προς την τροφοδοσία σε καύσιμα φαίνεται να έχει βελτιωθεί με την άντληση του συνόλου σχεδόν των γαλλικών στρατηγικών αποθεμάτων.

Έξι από τα οκτώ διυλιστήρια της Γαλλίας βρίσκονται εκτός λειτουργίας ή υπολειτουργούν. Η απεργία επαναλαμβάνεται στους τερματικούς πετρελαϊκούς σταθμούς των λιμανιών της Μασσαλίας και της Χάβρης, που τροφοδοτούν τα δύο παρισινά αεροδρόμια του Ορλί και του Ρουασί με κηροζίνη.

Οκτώ συνδικάτα καλούν στη συνέχιση και τη διεύρυνση των απεργιακών κινητοποιήσεων, πριν από την 14η Ιουνίου, που έχει κηρυχθεί ημέρα εθνικής κινητοποίησης για να συμπέσει με την έναρξη των συζητήσεων στη Γερουσία επί του νομοσχεδίου.

Αν και ο Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς  επιμένουν ότι θα προχωρήσουν με τη μεταρρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, ορισμένοι βουλευτές τυο Σοσιαλιστικού Κόμματος θεωρούν ότι η τροποποίηση ενός άρθρου του επίμαχου νομοσχεδίου μπορεί να δώσει διέξοδο στην κρίση. Πρόκειται για το άρθρο που επιτρέπει στις επιχειρήσεις να διαπραγματεύονται απευθείας με τους εργαζομένους τους όρους εργασίας, αντικαθιστώντας έτσι τις συλλογικές κλαδικές διαπραγματεύσεις. 

Άλλα άρθρα στην ίδια κατηγορία: Ελλάδα/Κόσμος