Θυσία στον βωμό της αξιολόγησης το Ελληνικό

Θυσία στον βωμό της αξιολόγησης το Ελληνικό

Ελλάδα/Κόσμος30 Μαϊου 2016

Mε ένα σχέδιο συμφωνίας που συνοψίζεται σε 16 σημεία προσέρχεται η κυβέρνηση στην τελική φάση του διαλόγου για το Ελληνικό. Στόχος είναι να καταλήξουν σε ένα «μνημόνιο κατανόησης» (MOU) που θα βελτιώνει σε δευτερεύοντα σημεία τη σύμβαση, την οποία υπέγραψε τον Νοέμβριο του 2014 η τότε διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ, με τις ευλογίες της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου.

Η πρωτοφανής, με βάση και το κοινοτικό δίκαιο, αλλαγή στη διαδικασία βρίσκει σύμφωνους τους αρμόδιους της κρατικής «Ελληνικόν Α.Ε.», που είναι ο σημερινός ιδιοκτήτης του «φιλέτου». Χωρίς μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και πολεοδομικό σχέδιο προωθείται στη Βουλή η συμφωνία. Θα χτιστούν ουρανοξύστες, εμπορικά κέντρα πάνω από 300.000 τ.μ. αλλά και καζίνο.

Η συμφωνία φαίνεται ότι είναι θέμα ημερών, καθώς οι θεσμοί πιέζουν για επικύρωση της σύμβασης από τη Βουλή μέσα στον Ιούνιο, παρακάμπτοντας τον από διετίας γνωστό «οδικό χάρτη» που είχε ανακοινώσει τότε το ΤΑΙΠΕΔ και προέβλεπε ότι πριν από την ψηφοφορία θα εκπονηθεί μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, η οποία πρέπει να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, καθώς και την έκδοση προεδρικού διατάγματος για την πολεοδόμηση των 6.200 στρεμμάτων.

Είναι μια επίπονη και χρονοβόρα διαδικασία, αλλά και ο μόνος δρόμος για τη διασφάλιση των συμφερόντων του Δημοσίου και των επενδυτών στο βέβαιο μπαράζ δικαστικών προσφυγών.

Η Lamda Development, επικεφαλής του ομίλου εταιρειών από την Κίνα και το Αμπου Ντάμπι που είχε υποβάλει τη μοναδική προσφορά στον διαγωνισμό, έχει απορρίψει κάθε συζήτηση για αύξηση του τιμήματος, παρ' όλο που θεωρείται ιδιαίτερα χαμηλό. Συναινεί όμως σε κάποια επαύξηση των αντισταθμιστικών προς την τοπική κοινωνία και δεν αποκλείεται μια κίνηση καλής θέλησης, π.χ. η κατασκευή ενός μικρού πάρκου σε μια υποβαθμισμένη γειτονιά του δυτικού λεκανοπεδίου.

Προφανώς είναι θιασώτες μιας επένδυσης με καθεστώς... offshore και ασυλία κι αυτό θα γίνει ακόμη εντονότερο, αν επαληθευτούν οι πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες οι περιοχές κατοικίας θα ακολουθήσουν το μοντέλο των προαστίων του Λονδίνου, όπου η φύλαξη γίνεται από ιδιωτικές εταιρείες security, στους δρόμους πρόσβασης υπάρχουν μπάρες και οι ένοικοι διαθέτουν κάρτα εισόδου, ενώ οι επισκέπτες εισέρχονται, εφόσον έχουν δηλωθεί!

 

Αναδημοσίευση από «Εφημερίδα των Συντακτών»

Συντάκτης: Χαρά Τζαναβάρα

*Ολόκληρο το ρεπορτάζ στην «Εφημερίδα των Συντακτών» που κυκλοφορεί σήμερα.

Άλλα άρθρα στην ίδια κατηγορία: Ελλάδα/Κόσμος