Οι απεργιακές κινητοποιήσεις παρέλυσαν την Γαλλία - Επεισόδια στο Παρίσι

Οι απεργιακές κινητοποιήσεις παρέλυσαν την Γαλλία - Επεισόδια στο Παρίσι

Ελλάδα/Κόσμος27 Μαϊου 2016

Εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές πλημμύρισαν τους δρόμους του Παρισιού και άλλων πόλεων της Γαλλίας, διαμαρτυρόμενοι για τις μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση Ολάντ στις εργασιακές σχέσεις. «Μήλον της έριδος» η κυριαρχία των επιχειρησιακών επί των κλαδικών συμβάσεων - Χρήση βίας και χημικών από την αστυνομία στην Γαλλική πρωτεύουσα εναντίον των διαδηλωτών.

Μεγάλη συμμετοχή και χθες - όγδοη κατά σειρά από τον Μάρτιο - των συνδικάτων αλλά και των απλών πολιτών στις απεργιακές κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν στην Γαλλία την Πέμπτη, στα ΜΜΜ, σε εφημερίδες, πυρηνικούς σταθμούς, μεταφορές (τρένα, οδηγοί φορτηγών), πετρελαϊκή βιομηχανία.

Οι δρόμοι του Παρισιού και άλλων πόλεων της Γαλλίας πλημμύρισαν από εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές εναντίον του νόμου Ελ Κομρί, τον οποίο η κυβέρνηση Ολάντ πέρασε «λαθραία» μέσω συνταγματικής διάταξης, παρακάμπτοντας το κοινοβούλιο.

Στο Παρίσι η διαδήλωση ήταν εντυπωσιακή - πάνω από 120.000 άτομα σύμφωνα με τους διαδηλωτές - που όμως αμαυρώθηκε από τα επεισόδια, όταν ομάδες διαδηλωτών έσπασαν βιτρίνες και έκαψαν κάδους απορριμμάτων και οι δυνάμεις καταστολής απάντησαν με εκτεταμένη χρήση χημικών.

 

19 πυρηνικά εργοστάσια «έκλεισαν» - Ανησυχία στο κυβερνητικό στρατόπεδο

Τον μεγαλύτερο προβληματισμό στην κυβέρνηση προκαλεί, από την Τετάρτη, η απεργία στα 19 πυρηνικά εργοστάσια της χώρας που εξασφαλίζουν το 75% της παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος στην χώρα.

Ο Φιλίπ Μαρτινεζ, επικεφαλής του συνδικάτου CGT, τόνισε ότι οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν μέχρι την απόσυρση του αντεργατικού νόμου. «Δεν μπορεί να επιβάλλει τους νόμους στο κράτος το CGT», η οργισμένη απάντηση του πρωθυπουργού της Γαλλίας, Μανουέλ Βαλς την Τετάρτη. Τελικά, αναγκάστηκε χθες να δηλώσει ότι θα υπάρξουν βελτιώσεις και τροποποιήσεις στον επίμαχο νόμο... Απέκλεισε όμως το ενδεχόμενο αναθεώρησης του άρθρου 2 που επιτρέπει στις εταιρείες να «πετάνε» στον κάδο των αχρήστων τις κλαδικές (ΣΣΕ) συμβάσεις εργασίας.

 

Με το δελτίο η κατανάλωση καυσίμων

Οι ελλείψεις στην αγορά καυσίμων γίνονται, εν τω μεταξύ, όλο και πιο έντονες. Σε πολλές νομαρχιακές περιφέρειες, μάλιστα, οι αρχές έχουν επιβάλλει ανώτατο όριο κατανάλωσης τα 20 λίτρα/ ημέρα. Ας σημειωθεί ότι η Γαλλία ήδη χρησιμοποιεί, εδώ και 4 μέρες, τα στρατηγικά της αποθέματα καυσίμων!

Εκτός από τους εργαζόμενους στην πετρελαϊκή και πυρηνική βιομηχανία, στις απεργίες συμμετέχει δυναμικά και ο κλάδος των μεταφορών.

Τα δύο τρίτα των δρομολογίων των τρένων δεν πραγματοποιήθηκε χθες ενώ πολλές ακυρώσεις υπήρξαν και στις αεροπορικές πτήσεις.

Παράλληλα οδηγοί φορτηγών έστησαν μπλόκα σε μεγάλες οδικές αρτηρίες έξω από τη Ναντ, τη Ρν, την Βρέστη και την Χάβρη, επιπλέον στην γαλλική πρωτεύουσα ένα κομβόι εκατοντάδων φορτηγών προκάλεσε κυκλοφοριακή συμφόρηση και ουρές χιλιομέτρων στον περιφερειακό αυτοκινητόδρομο.

Απειλές των συνδικάτων για κλιμάκωση των απεργιακών κινητοποιήσεων και κατά την διάρκεια του Euro 2016 που ξεκινάει στα γαλλικά γήπεδα σε τρεις εβδομάδες.

Άλλα άρθρα στην ίδια κατηγορία: Ελλάδα/Κόσμος