Επικεντρώνουν στο χρέος

Επικεντρώνουν στο χρέος

Ελλάδα/Κόσμος13 Μαϊου 2016

Το μαραθώνιο EuroWorking Group που άρχισε το απόγευμα της Πέμπτης και διήρκεσε έως τα ξημερώματα της Παρασκευής δεν μας έκανε σοφότερους αφού παραμένει σε εκκρεμότητα η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα και το ζήτημα του χρέους.

Ωστόσο, αυτό που έχει διαφανεί είναι πως υπάρχει σύγκλιση μεταξύ των ευρωπαϊκών θεσμών σε ό,τι αφορά το κλείσιμο της αξιολόγησης και τον αυτόματο μηχανισμό δημοσιονομικής διόρθωσης.


Οι πληροφορίες από τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι κατ' αρχάς οι ευρωπαίοι επιδιώκουν μια συμφωνία επί της αρχής σχετικά με το κλείσιμο της αξιολόγησης, με την ανοχή έστω του ΔΝΤ. 


Το Eurogroup κινείται με στόχο να κλείσει την αξιολόγηση στις 24 Μαΐου και να αποδεσμεύσει τη δόση (ή ένα τμήμα της), αφού θα έχει ψηφιστεί από την ελληνική Βουλή το πακέτο των μέτρων 1,8 δισ. ευρώ από έμμεσους φόρους, το νομικό πλαίσιο για τα «κόκκινα» δάνεια, η λειτουργία του νέου Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων και ο «κόφτης».


Οι διαπραγματεύσεις για το ζήτημα του χρέους και της συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα είναι περισσότερο περίπλοκες. Πηγές του υπουργείου Οικονομικών αργά το βράδυ της Πέμπτης «οι συζητήσεις για το χρέος με βάση τις προτάσεις του ESM θα συνεχιστούν έως το Eurogroup της 24ης Μαΐου».


Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ χαρακτήρισε το ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους «ευαίσθητο θέμα» τόσο για την Ευρωζώνη, όσο και για το ΔΝΤ. «Θα πρέπει τώρα να συζητήσουμε τι θα κάνουμε το 2018, αν η Ελλάδα συμβιβαστεί πλήρως με το πρόγραμμα. Θα προτιμούσα να το συζητούσαμε αυτό τώρα για να είναι ξεκάθαρα, παρά να έχουμε αυτή την αβεβαιότητα για τα επόμενα τρία χρόνια» επισήμανε.

Άλλα άρθρα στην ίδια κατηγορία: Ελλάδα/Κόσμος