Ισχυρός, σεισμός 5,2 βαθμών

Ισχυρός, σεισμός 5,2 βαθμών

Ελλάδα/Κόσμος18 Νοεμβρίου 2014

Δύο ισχυρές σεισμικές δονήσεις, εντάσεως 5,2 βαθμών η καθεμία, με μικρή χρονική διαφορά μεταξύ τους, έγιναν αισθητές στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας και στους νομούς Βοιωτίας, Φθιώτιδας και Εύβοιας, λίγο μετά τη 1:00 τα ξημερώματα της Δευτέρας προς Τρίτη.

Το επίκεντρο εντοπίζεται στο Βόρειο Ευβοϊκό Κόλπο, 81 χιλιόμετρα βόρεια της Αθήνας και 28 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Χαλκίδας και στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ της Μαλεσίνας στο νομό Φθιώτιδας και του Προκοπίου στο νομό Ευβοίας, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Η πρώτη δόνηση έγινε στη 01:06 τα ξημερώματα της Τρίτης. Τρία λεπτά αργότερα στη 01:09 σημειώθηκε και δεύτερη σεισμική δόνηση ιδίου μεγέθους 5,2 βαθμών επίσης από τον ίδιο εστιακό χώρο στην περιοχή της Εύβοιας. Το εστιακό βάθος μετρήθηκε στα 21 χιλιόμετρα.

Η αρχική εκτίμηση του αυτόματου συστήματος κατέγραψε τις δύο μεγάλες δονήσεις στους 5,2 βαθμούς, ωστόσο η προκαταρκτική επίλυση λίγη ώρα αργότερα έδωσε 5,1 βαθμούς.

Οι σεισμοί έγιναν ιδιαίτερα αισθητοί, σε μία μεγάλη περιοχή που εκτείνεται από την Πελοπόννησο μέχρι τη Θεσσαλία, λόγω του μικρού εστιακού βάθους τους, όπως αναφέρουν οι σεισμολόγοι οι οποίοι παρακολουθούν την εξέλιξη του φαινομένου.

Μέχρι στιγμής, δεν έχουν αναφερθεί θύματα ή ζημιές.

Επιφυλακτικός παρουσιάζεται ο διευθυντής του Γεωδυναμικού ινστιτούτου Άκης Τσελέντης, διευκρίνισε ότι το επίκεντρο του σεισμού δεν προέρχεται από το ρήγμα της Αταλάντης, αν και είναι πολύ κοντά σ' αυτό. Εκτίμησε, επίσης, ότι σεισμοί σαν τους σημερινούς δεν μπορούν να ενεργοποιήσουν το ρήγμα της Αταλάντης.

Άλλα άρθρα στην ίδια κατηγορία: Ελλάδα/Κόσμος