Διήμερο εκδηλώσεων στη Γενεύη για το ΜKIE

Διήμερο εκδηλώσεων στη Γενεύη για το ΜKIE

Εν Δήμω > Κοινωνική Αλληλεγγύη9 Μαϊου 2016

Το διήμερο 27-28 Απριλίου οργανώθηκαν τρεις πολύ σημαντικές εκδηλώσεις προς τιμήν  του Μητροπολιτικού Κοινωνικού Ιατρείου Ελληνικού (ΜΚΙΕ) αλλά και γενικότερα της χώρας μας. 

Η ομιλία  στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης εξελίχθηκε σε μια ενδιαφέρουσα αντιπαράθεση με την συνομιλήτρια του εθελοντή γιατρού του ΜΚΙΕ, Γιώργου Βήχα, την καθηγήτρια διεθνούς δικαίου με εξειδίκευση στα θέματα υγείας, Stefanie Dragon.

Η αντιπαράθεση επικεντρώθηκε βασικά σε δύο σημεία, στον όρο γενοκτονία ο οποίος της φάνηκε υπερβολικός και διαφώνησε, και αμφισβήτησε επίσης πώς τα μέτρα λιτότητας στην υγεία είναι μνημονιακές δεσμεύσεις.

Στην ομιλία του Γιώργου Βήχα, που προηγήθηκε της δικής της, ετέθησαν συγκεκριμένα επιχειρήματα βάσει των οποίων  αυτό που συμβαίνει στην υγεία τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με τον ορισμό που δίνει ο ΟΗΕ, συνιστά γενοκτονία.

Εκείνη στην ομιλία της που ακολούθησε χωρίς να παραθέσει κανένα επιχείρημα, απλώς διαφώνησε.

Στη συζήτηση που ακολούθησε ο Γιώργος Βήχας επανέφερε τον όρο γενοκτονία και της ζήτησε να στηρίξει τη διαφωνία της με επιχειρήματα. Απάντησε πως το βασικό και μοναδικό της επιχείρημα ως νομικός ήταν πως για να χαρακτηριστεί γενοκτονία πρέπει να υπάρχει πρόθεση από αυτόν που επιβάλει αυτά τα μέτρα να προκαλέσει τις επιπτώσεις που περιγράφει ο ΟΗΕ.

«Δηλαδή» την ρώτησε ο Γιώργος Βήχας, «αν αποδείξουμε πως υπάρχει πρόθεση σαν νομικός μας λέτε πως είναι γενοκτονία αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα;»

«Ναι» απάντησε.

Και τότε συμπλήρωσε ο γιατρός: «Για πείτε μου, πως εξηγείτε το αδιαμφισβήτητο γεγονός πως μετά από πέντε χρόνια μέτρων λιτότητας στην υγεία και ενώ γνωρίζουν τόσο οι Ελληνικές κυβερνήσεις όσο και η Τρόικα πώς αυτό επέφερε ολέθριες επιπτώσεις στους δείκτες νοσηρότητας και θνητότητας, αυτοί συνεχίζουν και τα εφαρμόζουν; Αυτό κατά τη γνώμη σας δεν δείχνει πρόθεση;»

Ακολούθησε σιωπή.  Σχετικά με  εάν είναι ή όχι γραμμένο στα μνημόνια οι πολιτικές που εφαρμόζονται στην υγεία τα τελευταία χρόνια, της αναφέρθηκαν συγκεκριμένα παραδείγματα και τότε εκείνη είπε το εξής καταπληκτικό:

«Δεν γνωρίζω αυτά που λέτε, γιατί δεν έχω διαβάσει τα μνημόνια».

Ανάμεσα σε αυτά, ανέφερε και πως η Ελληνική κυβέρνηση θα έπρεπε να είχε κάνει μια λεπτομερή ανάλυση όλων των επιπτώσεων στην υγεία και να είχε προσφύγει τόσο στο Ευρωπαϊκό δικαστήριο, όσο και στον ΟΗΕ και στο Συμβούλιο της Ευρώπης. Και όταν ρωτήθηκε τι θα μπορούσε να πετύχει κατά τη γνώμη της με αυτό, απάντησε: «Το ερώτημα δεν είναι τι θα μπορούσε να πετύχει, το ερώτημα είναι γιατί δεν το κάνει».

Δύο είναι τα σημαντικά συμπεράσματα από την ομιλία στο Πανεπιστήμιο:

Στην πρώτη δημόσια αντιπαράθεση με νομικό, εκείνη  δεν μπόρεσε να καταρρίψει τα επιχειρήματα περί γενοκτονίας, το αντίθετο μάλιστα.  Επίσης, το ακροατήριο φεύγοντας είχε πειστεί πως η λιτότητα σκοτώνει και πως στην Ελλάδα επιβάλλονται πολιτικές απάνθρωπες, έξω από κάθε διεθνές δίκαιο και λογική.

 

Περισσότερα ΕΔΩ

Άλλα άρθρα στην ίδια κατηγορία: Κοινωνική Αλληλεγγύη