Αδιέξοδο ξανά …

Αδιέξοδο ξανά …

Ελλάδα/Κόσμος27 Απριλίου 2016

Προληπτικά μέτρα ύψους 3,6 δισ. ευρώ, απαιτούν ως εγγύηση οι δανειστές εάν υπάρξουν αποκλίσεις ως προς τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων εξελίσσεται στο μεγαλύτερο «αγκάθι» της διαπραγμάτευσης που διακόπηκε χθες και οδήγησε σε αναβολή της έκτακτης συνεδρίασης του Eurogroup.

Μετά απ’ αυτές τις εξελίξεις, ο Αλέξης Τσίπρας επικοινώνησε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ από τον οποίο ζήτησε την άμεση σύγκληση έκτακτης Συνόδου Κορυφής προκειμένου να τεθεί σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς.

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες της Deutsche Welle από τις Βρυξέλλες, οι πιθανότητες να γίνει δεκτό το αίτημα του Έλληνα πρωθυπουργού για τη σύγκληση έκτακτης συνόδου για το ελληνικό ζήτημα, είναι μηδαμινές.

Η κυβέρνηση, με δεδομένο ότι ο χρόνος εξαντλείται και σε μια προσπάθεια υπέρβασης της επανάληψης ενός αδιεξόδου, αντιπρότεινε τη θεσμοθέτηση ενός μόνιμου μηχανισμού αυτόματης διόρθωσης των δημοσιονομικών μεγεθών, που θα ενεργοποιείται σε περίπτωση απόκλισης από τους στόχους.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι η άρνηση του ΔΝΤ να αποδεχθεί την πρόταση αυτή φανερώνει ότι μέριμνα του Ταμείου δεν είναι η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων από την Ελλάδα, αλλά η εφαρμογή ενός άλλου προγράμματος, ενός προγράμματος διαφορετικού από αυτό που συμφωνήθηκε τον περασμένο Ιούλιο, εμπλουτισμένο μάλιστα με πρόσθετα μέτρα κατά τα 2/3.

Όπως είπε ο υπουργός, τη διακοπή ζήτησαν οι επικεφαλής των κλιμακίων, προκειμένου να διαβουλευτούν μεταξύ τους και με τους πολιτικούς προϊσταμένους τους.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωσε ότι η ελληνική πλευρά δεν θα δεχθεί να περιληφθούν συγκεκριμένα μέτρα στο πακέτο των «προληπτικών» παρεμβάσεων ύψους 3,6 δισ. ευρώ.

Άλλα άρθρα στην ίδια κατηγορία: Ελλάδα/Κόσμος