Κυβέρνηση: Πρότειναν επιπλέον μέτρα - Ανοιχτό αν θα δεχθούμε

Κυβέρνηση: Πρότειναν επιπλέον μέτρα - Ανοιχτό αν θα δεχθούμε

Ελλάδα/Κόσμος18 Απριλίου 2016

Οι δανειστές, με πρωταγωνιστή τον Β. Σόιμπλε, πρότειναν στην Αθήνα τη λήψη επιπλέον μέτρων. Σε σημείωμα που έδωσε στη δημοσιότητα το Μαξίμου, αναφέρεται ότι το αν η ελληνική πλευρά δεχθεί ή όχι την πρόταση, θα εξαρτηθεί από τη στάση των Θεσμών στο θέμα του χρέους.

Όλα ξεκίνησαν, όταν ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών αιφνιδίασε την Παρασκευή την ελληνική κυβέρνηση στην Ουάσιγκτον. Ενώ υποστήριζε ότι δεν θα ληφθεί απόφαση μεταξύ των δανειστών στην Ουάσιγκτον, συνεκλήθη αιφνιδίως το περίφημο «Washington Club» με τη συμμετοχή και του προέδρου του EuroWorking Group Τόμας Βίζερ.

Εκεί συζητήθηκε να λάβει η Αθήνα νέα, προληπτικά μέτρα σε περίπτωση που δεν πιάσει τους στόχους.

 

Μοσκοβισί: Θα υπάρξει αστάθεια στην Ελλάδα

Στο τραπέζι, ο μόνος που φέρεται να αντέδρασε, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΑΝΤ1 Θανάση Τσίτσα, ήταν ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ Πιέρ Μοσκοβισί. «Με αυτή την πρόταση θα δρομολογηθούν πολιτικές εξελίξεις και αστάθεια στην Ελλάδα» προειδοποίησε.

Οι συμμετέχοντες αποφάσισαν τότε να δρομολογήσουν δύο σενάρια: Το σκληρό και το ήπιο. Σύμφωνα με το ήπιο, οι δανειστές ευελπιστούν ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα δώσει την πολιτική του δέσμευση ότι η Αθήνα θα πάρει τα μέτρα εφόσον χρειαστεί.

Σύμφωνα με το σκληρό, θα είναι υποχρεωμένος να τα περάσει από την Βουλή. Η Κριστίν Λαγκάρντ αποδέχθηκε την πρόταση αυτή. Μόλις έγινε γνωστή η συνάντηση, το βράδυ της Παρασκευής, από δημοσίευμα της Wall Street Journal ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ζήτησε εσπευσμένα τη δεύτερη συνάντηση με την επικεφαλής του ΔΝΤ για να διευκρινίσει τι ακριβώς έχει να αντιμετωπίσει η Αθήνα. «Τώρα ανοίγει το παιχνίδι της διαπραγμάτευσης», είπε ο υπουργός Οικονομικών στους δημοσιογράφους μετά την συνάντηση αυτή.

 

Μαξίμου: Μας το πρότειναν, θα δούμε αν το δεχθούμε

Το μέγαρο Μαξίμου παραδέχεται ότι προτάθηκε στην Αθήνα να πάρει έκτακτα προληπτικά μέτρα εφόσον δεν πιάσουμε τους στόχους. Σε σημείωμα που έδωσε στη δημοσιότητα σχετικά με την πορεία της διαπραγμάτευσης αναφέρονται τα εξής:

1. Η συζήτηση στην Ουάσιγκτον απέδειξε ότι υπάρχουν συγκλίσεις, αλλά και σημαντικές διαφορές ανάμεσα σε όλα τα μέλη που μετέχουν στη διαπραγμάτευση. Σημαντικότερη σύγκλιση, είναι η επιθυμία όλων των πλευρών να υπάρχει καταρχήν συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων (staff level agreement ) στην Αθήνα, μέχρι την συνεδρίαση του Eurogroup την ερχόμενη εβδομάδα.

2. Επιβεβαιώθηκε για μια ακόμα φορά η διαφορά ανάμεσα στο ΔΝΤ και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς για το πόσο εφικτό είναι να φτάσουμε σε ένα πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018. Συγχρόνως, η γερμανική πλευρά φαίνεται να πιστεύει ότι είναι δυνατόν να κλείσει η συμφωνία με την συμμετοχή και του ΔΝΤ, χωρίς, όμως, καμία ελάφρυνση του χρέους - κάτι που αγνοεί την επαναλαμβανόμενη θέση του ΔΝΤ, που επισημάνθηκε πολλές φορές και στην Ουάσιγκτον, ότι χωρίς ουσιαστική απομείωση χρέους, το Ταμείο δεν μπαίνει στο πρόγραμμα.

3. Θετικό σημείο για την ελληνική πλευρά είναι η ενισχυμένη κατανόηση για τις "κόκκινες γραμμές" στο αφορολόγητο και τις συντάξεις. Παρά τα σχετικά, δηκτικά, σχόλια στον εγχώριο Τύπο, ούτε μια φορά, στις συζητήσεις στην Ουάσιγκτον, δεν αναφέρθηκε -πόσο μάλλον έγινε αντικείμενο κριτικής- η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να φέρει στη Βουλή το φορολογικό και το ασφαλιστικό.

4. Είναι προφανές ότι καθώς πλησιάζουμε το Eurogroup θα υπάρχουν διαδοχικές προτάσεις και προσεγγίσεις για να βρεθεί ένα "πακέτο" που όλες οι πλευρές θα μπορέσουν να το υποστηρίξουν με αξιοπρέπεια.

5. Είναι επίσης προφανές ότι οι διαφωνίες ανάμεσα στους θεσμούς για τα μακροοικονομικά μεγέθη δεν μπορούν να λυθούν σε βάρος της χώρας. Όπως είναι επίσης προφανές ότι δεν μπορεί να υπάρχει συμφωνία που να παραβιάζει κάτι που συμφωνήθηκε πριν από δέκα μήνες.

6. Μέσα στις διαφορετικές προτάσεις που κατατέθηκαν προκειμένου να υπάρξει προσέγγιση ανάμεσα στους θεσμούς, είναι και αυτή για περαιτέρω μέτρα που θα αποφασιστούν μεν από τώρα αλλά θα εφαρμοστούν, εάν και μόνο εάν, δεν καλύψουμε το στόχο του 3,5%, το 2018.

Με δυο λόγια, η συγκεκριμένη πρόταση προβλέπει να κλείσει η αξιολόγηση με τα μέτρα που υπολογίζουν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και συμφωνούν και οι ελληνικές αρχές και, μόνο αν το 2018 δεν πιάσουμε το στόχο, να είμαστε υποχρεωμένοι, τότε, να εφαρμόσουμε και κάποια από τα μέτρα που προτείνει το Δ.Ν.Τ. Και είναι ξεκάθαρο ότι σ' αυτή την πρόταση, τα περαιτέρω μέτρα προτείνεται να είναι ανάλογα με την απόκλιση από το στόχο. Για παράδειγμα, μια απόκλιση 0,3% (δηλαδή, να έχουμε 3,2% πρωτογενές πλεόνασμα και όχι 3,5%) θα οδηγούσε σε μέτρα ύψους μόνο 0,3%.

7. Σε κάθε περίπτωση η ελληνική πλευρά δεν έχει αποδεχτεί αυτή την πρόταση και η τελική της θέση θα εξαρτηθεί από ολόκληρο το "πακέτο" που θα είναι στα τραπέζι και που, προφανώς, θα συμπεριλαμβάνει και την ελάφρυνση του χρέους, η οποία, με βάση τη Συμφωνία του Ιουλίου, είναι προγραμματισμένο να αποφασιστεί αμέσως μετά την πρώτη αξιολόγηση.

Άλλα άρθρα στην ίδια κατηγορία: Ελλάδα/Κόσμος