Επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στη Λέσβο

Επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στη Λέσβο

Ελλάδα/Κόσμος18 Απριλίου 2016

Μήνυμα αλληλεγγύης στους πρόσφυγες έστειλε ο Πάπας Φραγκίσκος επισκεπτόμενος τη Λέσβο, κάνοντας παράλληλα έκκληση για κοινή προσπάθειας αντιμετώπισης και επίλυσης του προσφυγικού ζητήματος. Οι πρόσφυγες είναι άνθρωποι, δεν είναι αριθμοί, είπε ο Πάπας Φραγκίσκος από το λιμάνι της Μυτιλήνης όπου μαζί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο προσευχήθηκαν από κοινού στη μνήμη των θυμάτων της προσφυγικής κρίσης στο Αιγαίο.

Έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα να βρεθεί μια λύση στο μεγάλο ζήτημα της προσφυγικής κρίσης, που δεν είναι μόνο ελληνικό ή ευρωπαϊκό αλλά παγκόσμιο, έκανε ο Πάπας Φραγκίσκος από τη Λέσβο σε μια ιστορικής σημασίας επίσκεψη προκειμένου να εκφράσει την αλληλεγγύη του στους πρόσφυγες.

 «Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες δεν είναι απλά αριθμοί, είναι άνθρωποι, ονόματα, ιστορία», υπογράμμισε ο Πάπας Φραγκίσκος στον λόγο που έδωσε μπροστά στους κατοίκους της Μυτιλήνης στο λιμάνι, κάνοντας έκκληση για υπευθυνότητα μπροστά στην κρίσιμη κατάσταση και για τον τερματισμό του πολέμου. «Μόνο με κοινή προσπάθεια μπορούμε να βρούμε λύσεις για το προσφυγικό», ανέφερε.

«Η Λέσβος έγινε λιμάνι για πολλούς μετανάστες και γι αυτό βρίσκομαι εδώ. Να εκφράσω το θαυμασμό μου για τον ελληνικό λαό, ο οποίος μπόρεσε να κρατήσει ανοιχτή την καρδιά και διάπλατες τις πόρτες», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Πάπας Φραγκίσκος έφτασε λίγο μετά τις 10 το πρωί στο αεροδρόμιο της Μυτιλήνης όπου τον υποδέχτηκαν ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Αμέσως μετά είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον πρωθυπουργό, στην οποία υπογραμμίστηκε και από τους δύο η ανάγκη ανάδειξης του προσφυγικού ζητήματος.

Απευθυνόμενος στον προκαθήμενο της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας ο Αλέξης Τσίπρας είπε πως «η σημερινή επίσκεψη στη Λέσβο είναι μια πολύ σημαντική ευκαιρία να αναδείξουμε την ανάγκη να σταματήσει ο πόλεμος, η εκμετάλλευση ανθρώπων και να δοθεί η δυνατότητα μιας νόμιμης οδού γι' αυτούς τους ανθρώπους που φεύγουν από τις εστίες τους και ψάχνουν να βρουν ένα καλύτερο μέλλον στην Ευρώπη».

«Παρά τις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο ελληνικό λαός έδειξε ανθρώπινο πρόσωπο και αλληλεγγύη» τόνισε ο πρωθυπουργός, «τη στιγμή μάλιστα που κάποιοι εταίροι μας και μάλιστα στο όνομα της χριστιανικής Ευρώπης ύψωναν τείχη και φράχτες για να εμποδίσουν ανυπεράσπιστους ανθρώπους να διεκδικήσουν μια καλύτερη ζωή».

Από την πλευρά του ο Πάπας Φραγκίσκος ευχαρίστησε τον ελληνικό λαό για τη στάση του και την αλληλεγγύη που έδειξε στους πρόσφυγες, υποστηρίζοντας πως το να υψώνεις τείχη δεν βοηθάει στην επίλυση του προβλήματος.

Στη συνέχεια οι τρεις προκαθήμενοι κατευθύνθηκαν στο hotspot  της Μόριας όπου ήρθαν σε επαφή με πολλούς πρόσφυγες και μετανάστες, τους οποίους χαιρέτισαν δια χειραψίας και συνομίλησαν με μερικούς από αυτούς.

«Ήρθαμε εδώ για να ενώσουμε τις φωνές μας και να καταδικάσουμε τον ξεριζωμό των προσφύγων και να ξεκινήσει από αυτό εδώ το νησί ένα παγκόσμιο κίνημα ευαισθητοποίησης για το μέλλον των προσφύγων και να έρθει η ειρήνη», είπε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στον χαιρετισμό που απηύθυνε από τη Μόρια. «Μόνο όσοι βλέπουν τα μάτια των παιδιών εδώ, μπορεί να καταλάβει το μέγεθος της χρεωκοπίας της ανθρωπιάς που έδειξε η Ευρώπη«, τόνισε, κάνοντας έκκληση στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών να αξιοποιήσει την εμπειρία του και να πράξει τα δέοντα, ώστε να αντιμετωπιστεί αυτή η τραγική κατάσταση.

«Ταξιδέψαμε ως εδώ για να σας ακούσουμε και να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας» είπε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, υπογραμμίζοντας πως «όλοι μας θα βρεθούμε υπόλογοι για τον τρόπο με τον οποίο αντιδράσαμε στις συγκρούσεις στις περιοχές από όπου προέρχεστε». «Η Μεσόγειος δεν πρέπει να γίνει ένας υγρός τάφος. Το Αιγαίο πρέπει να γίνει μια θάλασσα ειρήνης», τόνισε.

Ο ελληνικός λαός ανταποκρίνεται με μεγάλη γενναιοδωρία στις ανάγκες των προσφύγων, παρόλο που διανύει μία δύσκολη περίοδο, τόνισε ο Πάπας Φραγκίσκος στον χαιρετισμό του.

«Ήρθαμε εδώ για να επιστήσουμε και πάλι την προσοχή του κόσμου στη σοβαρή αυτή ανθρωπιστική κρίση. Ήρθαμε για να απευθύνουμε έκκληση να βρεθεί λύση», υπογράμμισε. Απευθυνόμενος προς τους πρόσφυγες είπε ότι «δεν είστε μόνοι» και τους ζήτησε να μη χάνουν την ελπίδα τους.

Μετά τους χαιρετισμούς οι τρεις προκαθήμενοι υπέγραψαν κοινή έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα να ανταποκριθεί με θάρρος στη αντιμετώπιση της τεράστιας ανθρωπιστικής κρίσης, «της τραγωδίας της αναγκαστικής μετανάστευσης και της μετατόπισης αλλά και των βαθυτέρων αιτίων της κατάστασης αυτής», μέσω διπλωματικών, πολιτικών και φιλανθρωπικών πρωτοβουλιών, και μέσα από συλλογικές προσπάθειες, τόσο στη Μέση Ανατολή όσο και στην Ευρώπη.

Με 12 πρόσφυγες, που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες, επιστρέφει στο Βατικανό ο Πάπας, μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψή τους στη Μυτιλήνη. Πρόκειται για τρεις οικογένειες από εμπόλεμες ζώνες της Συρίας, τρία ζευγάρια με έξι παιδιά. Σημειώνεται ότι οι δυο από τους ενήλικες, μία γυναίκα και ένας άνδρας, είχαν σοβαρά προβλήματα υγείας τα οποία έχρηζαν άμεσης χειρουργικής αντιμετώπισης. 

Άλλα άρθρα στην ίδια κατηγορία: Ελλάδα/Κόσμος