Σπέρνουν τον πανικό όμως η πραγματικότητα τους διαψεύδει

Σπέρνουν τον πανικό όμως η πραγματικότητα τους διαψεύδει

Εν Δήμω > Ειδήσεις15 Απριλίου 2016

Τα μέλη της οργάνωσης «Fair Planet», καταρρίπτουν την κινδυνολογία των τελευταίων ημερών για τις επιπτώσεις από την παρουσία προσφύγων στο πρώην αεροδρόμιο Ελληνικού, με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο.

Οι Γιώργος Καραμπέτσος, παθολόγος, Εβίτα Καραμπέτσου, νοσηλεύτρια, και Ναυσικά Θεοτοκά, διοικητικό στέλεχος, μιας πιστοποιημένης ομάδας όπου με την οργάνωση Waha έχει αναλάβει την πρωινή βάρδια στα ιατρεία του πρώην αεροδρομίου, εξήγησαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως «οι αναφορές που γίνονται τις τελευταίες ημέρες εστιάζουν στο κτίριο αφίξεων, παίρνοντας το νούμερο και των τριών καταυλισμών, δηλαδή και του χόκεϊ και του μπέιζμπολ. Και στους τρεις χώρους μαζί διαμένουν 6.000 άνθρωποι, ενώ στην αίθουσα αφίξεων 1.500».

Αναγνωρίζουν πως οι συνθήκες υγιεινής είναι περιορισμένες, εφόσον ο κόσμος είναι πολύς, από την άλλη, οι χώροι είναι καθαροί, υπάρχουν κάποιες υποδομές, ντους και τουαλέτες, και σε καμία περίπτωση δεν συγκρίνεται με την κατάσταση στο λιμάνι του Πειραιά.

«Μπήκαν κάποια τηλεοπτικά συνεργεία και παρουσίασαν τον κόσμο να ζει μαζί με τα σκουπίδια του, πράγμα, αναληθές. Οι άνθρωποι είναι πολύ καθαροί, και ο καθένας έχει τακτοποιήσει δίπλα στη σκηνή του τα τρόφιμά του. Το πώς φτιάχνει κανείς ένα ρεπορτάζ, αντανακλά και αυτά που θέλει να προβάλει», σημειώνουν.

Στην περιήγηση που έκανε η κ. Θεοτοκά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στην αίθουσα αφίξεων, η ατμόσφαιρα μπορεί να ήταν κάπως αποπνικτική λόγω της μεγάλης συγκέντρωσης ανθρώπων, όμως οι σκηνές ήταν τοποθετημένες με τάξη, σχηματίζοντας "γειτονιές", όπως εξήγησε η κ. Θεοτοκά, τα μπάνια λειτουργούσαν, κάποιοι έκαναν την μπουγάδα τους και οι χώροι ήταν ιδιαίτερα καθαροί.

«Το πιλοτικό πρόγραμμα που άρχισε να εφαρμόζεται για δέκα ημέρες από το ΚΕΕΛΠΝΟ αφορά την πρόληψη λοιμώξεων. Μέχρι τώρα δεν έχουμε δει τίποτα ύποπτο, όπως ηπατίτιδα, αιμορραγικές γαστρεντερίτιδες κλπ. Υπάρχει ένα συγκεκριμένο ερωτηματολόγιο που θα εφαρμοστεί σε όλους τους καταυλισμούς. Τα περιστατικά που αντιμετωπίζουμε είναι εποχιακές γρίπες, ελαφρές γαστρορραγίες, που οφείλονται και στην αλλαγή του φαγητού», επισημαίνει η κ. Καραμπέτσου.

Συγκεκριμένα για το φαγητό, ανέφεραν τα μέλη της οργάνωσης, τις τελευταίες ημέρες, που έχει αναλάβει μια δανέζικη οργάνωση, δεν είναι κατάλληλο, με αποκορύφωμα χτες, όταν σχεδόν όλοι οι πρόσφυγες το γύρισαν πίσω καθότι δεν τρωγόταν, γεγονός που επιβεβαίωσαν και οι ίδιοι δοκιμάζοντάς το. Σήμερα, επίσης, το φαγητό κρίθηκε ακατάλληλο για τα παιδιά και ανεπαρκές. «Οφείλεται μάλλον σε απειρία της οργάνωσης και το πρόβλημα πρέπει να λυθεί άμεσα», τόνισαν.

Ο δήμαρχος Αλίμου Ανδρέας Κονδύλης στη συνάντηση αναφέρθηκε στα πολλά σκουπίδια του πρώην αεροδρομίου τα οποία μαζεύει ο δήμος «με το υστέρημά του».

Τα μέλη της «Fair Planet» εξήγησαν πως κάθε τόσο παρακαλούν τον Δήμο να έρθει να τα μαζέψει και «μόνο όταν η κατάσταση φτάσει στο απροχώρητο έρχονται, ιδιαίτερα τις τελευταίες τρεις ημέρες που ήρθε η τηλεόραση, οπότε θέλησαν και αυτοί να δείξουν πως κάνουν κάτι».

Κατά τη συνάντηση οι δήμαρχοι κατήγγειλαν πως δεν υπάρχει επικοινωνία με τη δομή του πρώην αεροδρομίου, και όποτε θέλουν να μιλήσουν με κάποιον ψάχνουν και δεν βρίσκουν τους συντονιστές. Η κ. Θεοτοκά απάντησε πως σε κάθε κτίριο υπάρχει συντονιστής του υπουργείου. «Εμείς αναφερόμαστε καθημερινά στον συντονιστή για διακομιδές, ιδιαίτερα ιατρικά προβλήματα, όπως σακχαρώδη διαβήτη, κλπ», είπε η κ. Θεοτοκά, συμπληρώνοντας πως δίνεται καθημερινή αναφορά για την υγειονομική κατάσταση στον συντονιστή, η οποία στέλνεται κατόπιν στο ΚΕΕΛΠΝΟ.

Οι δήμαρχοι περιέγραψαν, επίσης, ότι οι πρόσφυγες «πλένουν τα ρούχα τους στην θάλασσα, βρωμίζουν και αφοδεύουν στην παραλία». Τα μέλη της «Fair Planet» χαρακτήρισαν υπερβολικές αυτές τις αιτιάσεις και τις απέδωσαν στο γεγονός πως «οι δήμαρχοι θέλουν σταματήσει το αεροδρόμιο να φιλοξενεί πρόσφυγες, και τρομοκρατούν τον κόσμο με ανυπόστατες κατηγορίες».

Σε επίσκεψη του ΑΠΕ-ΜΠΕ στην παραλία του Αγίου Κοσμά, την Πέμπτη (14/2), κατά τις τρεις το μεσημέρι, δυο οικογένειες προσφύγων κάθονταν, κάποιοι έτρωγαν. Μια μητέρα χτένιζε την κόρη της, ενώ τριγύρω τους δεν υπήρχαν σκουπίδια. Ένας πρόσφυγας με μεγάλες σακούλες μάζευε τα σκουπίδια που είχε ξεβράσει η θάλασσα.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, έχει δοθεί προτεραιότητα στη μεταφορά προσφύγων από την Ειδομένη και τον Πειραιά, που είναι άτυποι καταυλισμοί.

Το Ελληνικό εμφανίζει πρόβλημα υπερπληρότητας, όπου οι υποδομές δεν είναι επαρκείς. Από εκεί θα αρχίσει κατά προτεραιότητα η μετακίνηση του κόσμου.

 

Φτηνές απόπειρες στοχοποίησης των προσφύγων στο Ελληνικό

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το ρεπορτάζ της «Εφημερίδα των Συντακτών».

Ενα έγγραφο που απευθύνει κάθε χρόνο το ΚΕΕΛΠΝΟ στις αρμόδιες διευθύνσεις των περιφερειών της χώρας σχετικά με την «Εκτίμηση κινδύνου και δράσεις πρόληψης για νοσήματα που μεταδίδονται με κουνούπια και σκνίπες», με σκοπό να υπενθυμίσει τις προβλεπόμενες ενέργειες πρόληψης της εκδήλωσης νοσημάτων όπως η ελονοσία, χρησιμοποιήθηκε από τα συστημικά ΜΜΕ με τρόπο που προξενεί πανικό και στοχοποιεί τους πρόσφυγες και τους μετανάστες σαν επικίνδυνους για τη δημόσια υγεία, σημειώνει η έγκριτη εφημερίδα.

Σύμφωνα με την «Εφ.Συν.». όπως διευκρινίζει το έγγραφο, νοσήματα όπως η ελονοσία οφείλονται σε παθογόνους μικροοργανισμούς που μεταφέρονται στους ανθρώπους κυρίως με το τσίμπημα κάποιων ειδών κουνουπιών που έχουν μολυνθεί, όταν τσιμπήσουν μολυσμένο άτομο.

Καθώς η ελονοσία έχει εμφανιστεί σε αυξημένο βαθμό σε περιοχές όπως το Πακιστάν, το Μπανγκλαντές και η Ινδία, η παρουσία προσφύγων και μεταναστών από τις χώρες αυτές στην Ελλάδα, σε περιοχές όπου υπάρχουν τα κατάλληλα κουνούπια, δημιουργεί θεωρητικά τον κίνδυνο εξάπλωσης της ελονοσίας.

Ο κίνδυνος αντιμετωπίζεται με ψεκασμούς που εξοντώνουν τα κουνούπια αυτά και με μέτρα που περιορίζουν την κυκλοφορία των κουνουπιών, όπως η αποφυγή δημιουργίας εστιών στάσιμου νερού ή το κούρεμα φυτών και θάμνων.

Σύμφωνα με πηγές του ΚΕΕΛΠΝΟ, το φετινό έγγραφο κάνει ειδική αναφορά «σε περιοχές που υποδέχονται ή φιλοξενούν μετανάστες και πρόσφυγες», καθώς κέντρα φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών βρίσκονται φέτος σε πολλές περιφέρειες, στις οποίες επισημαίνεται ότι δεν πρέπει να αμελήσουν τους ψεκασμούς όπως συχνά συμβαίνει τα τελευταία χρόνια λόγω οικονομικής δυσκολίας.

Στα κέντρα υποδοχής στα νησιά προβλέπονται για κάθε νεοεισερχόμενο πρόσφυγα και μετανάστη εξετάσεις μεταξύ άλλων για ελονοσία.

Στην πράξη, όπου δεν έχουν ολοκληρωθεί τα οργανωμένα κέντρα υποδοχής, είναι δύσκολο να γίνει ο έλεγχος σε κάθε νεοεισερχόμενο και περιορίζεται σε περιπτώσεις στις οποίες έχουν εκδηλωθεί συμπτώματα ασθένειας ή στον πληθυσμό που με βάση το ιστορικό μετακίνησης υπάρχει πιθανότητα να έχει νοσήσει.

Η πιθανότητα αυτή είναι πολύ μικρή, καθώς όσοι προέρχονται από τις χώρες κινδύνου διασχίζουν πρώτα άλλες χώρες και μένουν για αρκετό διάστημα στην Τουρκία, οπότε το πιθανότερο είναι πως θα εμφανίσουν συμπτώματα πριν έρθουν στην Ελλάδα.

Μάλιστα πηγές του ΚΕΕΛΠΝΟ διευκρινίζουν ότι για άλλα νοσήματα, όπως ο δάγκειος πυρετός και η νόσος Ζίκα, που εμφανίζουν συμπτώματα σε διάστημα λίγων ημερών, η πιθανότητα μετάδοσης αφορά κυρίως όσους ταξιδεύουν στην Ελλάδα από τις χώρες κινδύνου, όπως η Καραϊβική και η Λατινική Αμερική, και όχι τους πρόσφυγες και τους μετανάστες.

Άλλα άρθρα στην ίδια κατηγορία: Ειδήσεις